Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

0

Ποιος βρωμίζει;
Χρόνια τώρα παρακολουθώ όπως κι εσείς βέβαια τις φιλότιμες και αξιέπαινες προσπάθειες φορέων, συλλόγων, σωματείων, δήμων και περιβαλλοντικών ομάδων και οργανώσεων που ασχολούνται με το καθάρισμα.
Ναι καθαρίζουν δάση, παραλίες, πάρκα και άλλους χώρους μέσα και έξω από την πόλη.
Μικροί, μεγάλοι, κάθε χρόνο εξορμούν και μαζεύουν του κόσμου τα σκουπίδια.
Όμως, έχω μια απορία. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που πετούν τα σκουπίδια αυτά; Το έχουν χόμπυ να πηγαίνουν στην εξοχή για να πετάξουν σκουπίδια;
Κάποιος δεν τους έχει δει, κάποιος για να μάθουμε ποια είναι αυτά τα ψυχολογικά άρρωστα άτομα που ηδονίζονται να σκορπίζουν σκουπίδια;
Ομολογώ πως πάντα είχα αυτήν την απορία…
Γ.Δ.


Το σωστό να λέγεται
Δεν θα πρέπει να είναι κριτικός ο λόγος μας μόνο ως μέσον ενημέρωσης. Οφείλουμε παράλληλα να επισημαίνονται και οι θετικές αποφάσεις και εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα επ’ ωφελεία της περιφέρειάς μας και των επιχειρήσεων αυτής.
Με λίγα λόγια λοιπόν, οφείλουμε να πούμε ότι η έκθεση των προϊόντων της περιφέρειάς μας στην καρδιά της Αθήνας κέρδισε το  κοινό. Τα προϊόντα που εκτέθηκαν στον χώρο του μετρό της Αθήνας έγιναν ανάρπαστα από το κοινό.
Αυτή η για δεύτερη χρονιά εκδήλωση, γίνεται θεσμός αλλά και ευκαιρία για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.
Την έκθεση υποστήριξε η Περιφέρεια και υπήρξε πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων.
-Πάντα επιτυχίες λοιπόν.
Γ.Δ.


Αισιόδοξα νέα από τη Δαδιά
Το υποστηρίξαμε από την αρχή. Η φύση έχει τους δικούς της κανόνες, σύντομα θα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια.
Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο όμορφο δάσος της Δαδιάς. Και ιδού, σήμερα, έχουμε ελπίδες αναγέννησης του δάσους έναν χρόνο μετά την καταστροφή .
Σημάδια αναγέννησης στο Δάσος της Δαδιάς, έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που άφησε πίσω 800.000 καμένα στρέμματα.
Ήδη τα πρώτα δενδρύλλια έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί η επιστροφή των αποδημητικών πτηνών στην περιοχή.
Ταυτόχρονα συγκίνηση υπάρχει για τους μαυρογύπες οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ το σπίτι τους στον Εθνικό Δρυμό.
Ανάμεσα στα καμένα δέντρα εμφανίστηκαν τα πρώτα δενδρύλλια που προσπαθούν να επιβιώσουν στο σημείου όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έζησε η Ευρώπη τα τελευταία 40 χρόνια.
Γ.Δ.


Δίποδα, επικίνδυνα γαϊδούρια
Τρίτη, ώρα 12.45, στην οδό Καραολή. Το περιστατικό μπροστά μου, απόδειξη ότι έχουμε χρόνια να διαβούμε για να συμπεριφερόμαστε οι οδηγοί με σεβασμό προς τους πεζούς.
Λοιπόν, πεζός επί της διάβασης, στο μέσον αυτής, προχωρά προς την έναντι πλευρά του πεζοδρομίου. Οδηγός Ι.Χ. που δεν πρόλαβα να δω τον αριθμό του, αδιάφορος, χωρίς ίχνος σεβασμού προς τον πεζό, χωρίς να μειώσει ταχύτητα, περνά ξυστά από τον πεζό, ο οποίος αποσβολωμένος μένει ακίνητος, ξαφνιασμένος και απορημένος για τον κίνδυνο που διέφυγε· αλλά και για την συμπεριφορά του δίποδου γαϊδουριού.
Δυστυχώς, κυκλοφορούν πάρα πολλά στην πόλη μας. Δυστυχώς…
Γ.Δ.


Αλλαγή στάσης στο ΣΥΡΙΖΑ
Το πρωί της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε μία ανακοίνωση για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ που προκάλεσε εγκεφαλικά σε πολλούς οπαδούς του κόμματος, ειδικά στους παλαιότερους. Δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ : «Καταδικάζουμε την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ». Με δέκα λέξεις ανατράπηκε μια παράδοση πολλών δεκαετιών. Για αυτό και διαμορφωτές της κοινής γνώμης που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ κράτησαν αποστάσεις από αυτή την ανακοίνωση, ενώ άλλοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Όλοι αυτοί υπέστησαν ένα σοκ.
Και σα να μην έφτανε η ανακοίνωση του κόμματος ήρθε, η προσωπική δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη πως «καταδικάζω, χωρίς αστερίσκους, την επίθεση…καλώ το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση σε αυτή τη συγκυρία και συντάσσομαι με τη στάση του Προέδρου Μπάιντεν ο οποίος διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ δε θα υποστηρίξουν ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν…». Είναι μια καταλυτική δήλωση, όχι μόνο λόγω της καταδίκης της ιρανικής επίθεσης «χωρίς αστερίσκους», αλλά και διότι ένας ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς συντάσσεται δημοσίως με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Μετά τη δήλωση αυτή ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα άλλο κόμμα, που δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, έχει διαγράψει με μια μονοκονδυλιά το αντιαμερικανικό του παρελθόν. Κάνει ένα άλμα που αφήνει άναυδους τους παραδοσιακούς οπαδούς του…
Δ.Κ.


Στον απόηχο Ι
Στον απόηχο των γεγονότων στο τζαμί της Σμίνθης και την αποκάλυψη των προθέσεων του ψευτομουφτή Ξάνθης Μουσταφά Τράμπα, υπάρχει η σοβαρή  και υπεύθυνη στάση του Μουφτή Ξάνθης Νετζντέν Χεμσερή.
Κράτησε αποστάσεις από τις προκλήσεις των ενεργούμενων ανθρώπων και του ίδιου του Μουσταφά Τράμπα. Μάλιστα απέφυγε να σχολιάσει όσα συνέβησαν στο τζαμί.
Αρκέστηκε να τιμήσει τον αείμνηστο Ιμάμη Αχμετσίκ Μεχμέτ που υπηρέτησε 30 χρόνια πιστά το χωριό και γι’ αυτό ήταν και ιδιαίτερα αγαπητός.
Γ.Δ. Σ


τον απόηχο ΙΙ
Ένα άλλο στοιχείο που πλέον δημιουργήθηκε από τα γεγονότα στο τζαμί της Σμίνθης είναι ότι υπήρξε ένα ρήγμα. Ένα ρήγμα αδιόρατο ακόμη, στην κοινωνία της ορεινής περιοχής.
Πρόκειται για την δύναμη της ελεύθερης, δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας και των ελεύθερων επιλογών της.
Μπορεί προχθές στη Σμίνθη να έγινε ένα βήμα. Είναι σίγουρο ότι θ’ ακολουθήσουν σιγά-σιγά κι άλλα. Στο διάβα του χρόνου, τότε θα φανεί η δημοκρατική και ανθρώπινη αντίδραση. Όταν οι πολίτες διεκδικήσουν το δικαίωμα αυτοί να επιλέγουν τους ανθρώπους που θα τους εκπροσωπούν ως Ιμάμηδες.
Στα γεγονότα της Σμίνθης φυτεύτηκε ο σπόρος της αλλαγής.
Γ.Δ.


Στον απόηχο ΙΙΙ
Όσα παραπάνω υποστηρίζω δεν πρόκειται να συμβούν αύριο. Όχι. Οι αλλαγές οι μεγάλες απαιτούν χρόνο, να ωριμάσουν για να γίνουν κτήμα του λαού.
Είναι πλέον σίγουρο ότι μια γενιά ακόμη στην ορεινή μουσουλμανική περιοχή δεν θα γνωρίσει τις αλλαγές που θα γίνουν. Θα τις γνωρίσει και θα τις υλοποιήσει η επόμενη. Κι αυτό διότι θ’ αποτελείται από άτομα εγγράμματα, με άτομα ταξιδεμένα, με ξένη γλώσσα, με νέες εικόνες και επιθυμίες.
Οι νέοι και νέες που χωρίς ν’ αρνούνται την καταγωγή τους θα διεκδικήσουν την αλλαγή, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη, τις νέες συνθήκες ζωής μέσα σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον που θα τους δίνει τις ευκαιρίες να επιλέξουν το δικαίωμα αυτοί να καθορίζουν το μέλλον τους μέσω των δικών τους δημοκρατικών πλαισίων.
Γ.Δ.


Πολυνομία, αποφάσεις ΣτΕ και παλινωδίες στις εκτός σχεδίου δόμηση
Πάνε να τα απλοποιήσουν να τα βάλουν σε μια τάξη και τα κάνουν χειρότερα. Αυτό συμβαίνει με τα αυθαίρετα, την εκτός σχεδίου δόμηση. Πριν προλάβει να στεγνώσει η μελάνη του ενός υπουργού στο νομοσχέδιο έρχεται άλλο με ρυθμιστικές  διατάξεις γιατί στο μεταξύ προέκυψε απόφαση του ΣτΕ. Το παίρνουν πίσω αλλάζουν τις διατάξεις και ξανά νέα απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα. Ένα νομοσχέδιο  λάστιχο. Οι μηχανικοί τα έχουν χάσει και δεν ξέρουν τι να πουν στους ιδιοκτήτες που έβγαλαν άδεια με το προηγούμενο νομοσχέδιο και πως μπορούν να τις αναθεωρήσουν…Οι ιδιοκτήτες γενικώς τραβούν τα μαλλιά τους γιατί τους ταλαιπωρούν, μια τους λένε έτσι μετά …γκιουβέτσι, καθυστερούν δουλειές και γενικώς ένα μπάχαλο!
Τόσα χρόνια και μια τάξη δεν έχει μπει  στην αυθαιρεσία της δόμησης. Και το ΣτΕ με τις αποφάσεις του πιο πολύ μπερδεύει παρά ξεμπερδεύει το κουβάρι!
Μ.Ξ.


Κάποιοι δήμοι έχουν κοινωνική ευαισθησία
Κάποιοι δήμοι αποδεικνύουν στην πράξη κοινωνική ευαισθησία και άλλοι πάλι εξαντλούν το γράμμα του νόμου.  Συμπολίτης, μας ανέφερε ότι σε μέλος της οικογένειάς του που σπούδαζε και διέμενε σε δήμο της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα της Καρδίτσας , είχε  επιβληθεί πρόστιμο 80 ευρώ για παράνομο παρκάρισμα το 2009. Το όχημα που οδηγούσε ήταν στο όνομα του πατέρα του, ο οποίος απεβίωσε το 2017. Το πρόστιμο που δεν είχε πληρωθεί έφτασε στα 136 ευρώ με τις προσαυξήσεις. Στο μεταξύ ο νεαρός μετακόμισε στην Ξάνθη όπου και διαμένει.  Τον περασμένο Δεκέμβριο  λαμβάνουν ένα τηλεφώνημα για χρέος 136 ευρώ στον δήμο Καρδίτσας. Ενημερώθηκαν για την αιτία και απλά η μητέρα του ανέφερε πως το όχημα ήταν στο όνομα τους συζύγου της ο οποίος και δεν βρίσκεται στην ζωή. Ο υπάλληλος του δήμου της συνέστησε να περιμένει δύο μήνες χωρίς να μπει στην διαδικασία να το πληρώσει. Χθες έλαβε τηλεφώνημα από τον δήμο Καρδίτσας ότι το χρέος τους έχει σβηστεί. Αυτά να τα βλέπουν και στους δικούς μας δήμους. Θυμόμαστε όλοι τον Δεκέμβριο που είχε αναστατώσει τους δημότες ο δήμος Ξάνθης όταν μάζευε χρωστούμενα ετών και δέσμευε λογαριασμούς. Δεν επικροτούμε την παρανομία αλλά και λίγη κοινωνική ευαισθησία δεν βλάπτει. Αντίθετα επιβάλλεται ο δήμος να δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό του στον δημότη.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…