Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντιπλημμυρική θωράκιση στον Κόσυνθο

Αντιπλημμυρική θωράκιση στον Κόσυνθο

0

Υπογράφηκε σύμβαση για το έργο διευθέτησης του ποταμού Κόσυνθου σε μήκος 3 χλμ., από το ύψος της περιοχής των Βαφέικων μέχρι τη γέφυρα Πολυσίτου

 

Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος: «Προστατεύονται από πλημμύρες οι οικισμοί Βαφέικων, Πηγαδίων, Πολυσίτου και Συδινής καθώς επίσης καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες»

 

Ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο που αποτελούσε ένα από τα πιο «τρωτά» σημεία του νομού μας σε περίπτωση πλημμύρας με τελευταίες τις πλημμύρες του 2015 όταν η περιοχή γύρω από την ΣΕΒΑΘ έμοιαζε με λίμνη, μπαίνει στο αυλάκι της υλοποίησης.

Μπαίνει εργολάβος για το αντιπλημμυρικό του Κοσύνθου μέχρι και την Βιστονίδα

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος υπογράφτηκε η σύμβαση

με τον πρόεδρο της εταιρείας ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΤΕΕ κ. Κωνσταντίνο Κόκκινο που ανακηρύχθηκε ανάδοχος από τον διαγωνισμό. Το έργο είχε προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ και με την έκπτωση θα κοστίσει 5,5 εκ. ευρώ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου

Το έργο αφορά στη διευθέτηση του ποταμού Κόσυνθου σε μήκος 3 χλμ., από το ύψος της περιοχής των Βαφέικων μέχρι τη γέφυρα Πολυσίτου.

Η κοίτη του ποταμού θα διαπλατυνθεί ώστε ο πυθμένας της να αποκτήσει εύρος 50 μ. ενώ οι όχθες του θα διαμορφωθούν ώστε να έχουν ύψος 6 και πλάτος 9 μ. και θα επενδυθούν με ειδικά συρματοκιβώτια σαρζανέτ.

Παράλληλα, κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού θα κατασκευαστεί ανάχωμα μήκους 3 χλμ.

Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος: «Προστατεύονται από πλημμύρες οι οικισμοί Βαφέικων, Πηγαδίων, Πολυσίτου και Συδινής καθώς επίσης καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες»

«Σε συνδυασμό με έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην περιοχή, επιτυγχάνεται πλήρης διευθέτηση του ποταμού Κόσυνθου από τη νέα γέφυρα Πηγαδίων έως τη νέα γέφυρα Πολυσίτου και προστατεύονται από πλημμύρες οι οικισμοί Βαφέικων, Πηγαδίων, Πολυσίτου και Συδινής καθώς επίσης καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Μέτιος.

Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Μ. Αμοιρίδης: «Ήταν ένα τρωτό σημείο ο Κόσυνθος που έχουν σημειωθεί πολλές πλημμύρες κατά το παρελθόν»

Στην σημασία του έργου για την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Αμοιρίδης επισημαίνοντας: ‘Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της Π.Ε. Ξάνθης. Ήταν ένα τρωτό σημείο ο Κόσυνθος που έχουν σημειωθεί πολλές πλημμύρες κατά το παρελθόν. Τώρα θα διευθετηθεί έως και πριν τις εκβολές της στην Βιστονίδα και θα προστατευτούν όλοι οι οικισμοί που είχαν πλημμυρικά φαινόμενα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι ότι ένα σημαντικό έργο βρίσκει τον δρόμο της υλοποίησης.

Στις πλημμύρες 26/1/2015 :Έκοψαν τον δρόμο στην Κεσσάνη για να τραβηχτούν τα νερά

Από  ρεπορτάζ του «Ε» καταδεικνύεται η αναγκαιότητα του εν λόγω αντιπλημμυρικού έργου: « Από την ισχυρή νεροποντή πλημμύρισε και η ευρύτερη περιοχή της Ποταμιάς σε τέτοιο βαθμό ώστε χρειάστηκε να κοπεί στην μέση ο επαρχιακός δρόμος N. Κεσσάνης – Αβδήρων από το εκσκαπτικό μηχάνημα της Πολιτικής Προστασίας που έσπευσε στη περιοχή ώστε να κατευθυνθούν τα νερά προς τη θάλασσα. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διακόπηκε και αστυνομικοί ενημέρωναν και κατηύθυναν τους οδηγούς. Στην περιοχή της Ποταμιάς πλημμύρισαν επίσης 2 – 3 κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ 2 κανάλια στο Πολύσιτο και στην Συδινή βρέθηκαν κλειστά και αυτό είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει την έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης για το αντιπλημμυρικό του Κοσύνθου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…