Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η αντιπολίτευση στηρίζει, αλλά δεν ψηφίζει τους προϋπολογισμούς των Νομικών Προσώπων του Δήμου

Η αντιπολίτευση στηρίζει, αλλά δεν ψηφίζει τους προϋπολογισμούς των Νομικών Προσώπων του Δήμου

0

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι  προϋπολογισμοί του Κέντρου Πολιτισμού , του ΚΚΠΑ και του Δημοτικού Ραδιοφώνου

 

S.O.S. Λύρατζη για την Δημοτική Πινακοθήκη – «Μπαλάκι» το θέμα με τους υπαλλήλους του ΚΚΠΑ

 

 

Με παρουσία 24 εκ των 41 δημοτικών συμβούλων και απουσία του δημάρχου κ. Τσέπελη και του προέδρου της ΔΕΥΑΞ κ. Καμαρίδη συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27/1 στις 3 μ.μ., οι προϋπολογισμοί των Νομικών Προσώπων του δήμου Ξάνθης, ήτοι του Κέντρου Πολιτισμού, του ΚΚΠΑ και του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Αποσύρθηκε με εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Μανώλη Φανουράκη, το πρώτο θέμα που αφορούσε τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΞ με την αιτιολογία ότι ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΞ ελέγχεται από την Αποκεντρωμένη αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα του κ. Μελισσόπουλου γιατί τότε ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Οι πρώτες τοποθετήσεις για την τροπολογία Βορίδη στο Δ.Σ. Ξάνθης

Εκτός από τα θέματα ημερήσιας διάταξης τέθηκαν και άλλα θέματα υπό μορφή ανακοινώσεων και ερωτήσεων με κυρίαρχο το θέμα της νέας τροπολογίας Βορίδη που επαναφέρει στο Δημοτικό συμβούλιο αρμοδιότητες που είχαν μεταφερθεί στην Οικονομική Επιτροπή σύμφωνα με τον νόμο Θεοδωρικάκου και κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκαν τόσο ο κ. Μελισσόπουλος όσο και ο κ. Χατζηθεοδώρου

Ειδικότερα ο κ. Μελισσόπουλος σχολίασε: «Πιστεύω ότι η διοίκηση Τσέπελη αυτές τις τροπολογίες Θεοδωρικάκου τις άσκησε στην πιο ακραία της μορφή και δεν επιδίωξε κάποια συναίνεση και συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Ηχεί στα αυτιά μας η φράση Φανουράκη: «Η πρόταση του προέδρου και του δημάρχου είναι δεσμευτική»! Εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο ως αντιπολίτευση. Θα ψηφίζουμε ότι θεωρούμε σωστό». Ο κ. Χατζηθεοδώρου σημείωσε πως η τροπολογία Βορίδη δεν είναι σαφής ως προς τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται και εξέφρασε την άποψη ότι κάποιες διατάξεις  θα προκαλέσουν χάος και θα γίνουν πολλές προσφυγές γιατί η σύνθεση των επιτροπών θα πρέπει να είναι με βάση τις εκλογές που έγιναν με απλή αναλογική.

Ποια είναι η αλήθεια για την δικαστική απόφαση για την ΔΕΥΑΞ στην αντιδικία της με την ΔΕΥΑ Νέστου; – Σβησμένες διαβάσεις κοντά σε σχολεία

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων τέθηκαν δύο από την παράταξη “Ξάνθη για Όλους”. Η πρώτη αφορούσε την αντιδικία της ΔΕΥΑΞ με την ΔΕΥΑ Νέστου και για μια δικαστική απόφαση «κόλαφο» για την ΔΕΥΑΞ αφού της επιβάλλει να πληρώσει άνω των 600.000 ευρώ στην ΔΕΥΑ Νέστου και ενώ δημοσιοποιήθηκε από το δήμαρχο της ΔΕΥΑ Νέστου  διαψεύστηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ. Ωστόσο μετά από κάποιους μήνες όπως αναφέρεται στην ερώτηση της παράταξης «Ξάνθη για όλους» στην Διαύγεια» αναρτήθηκε ποσό πληρωμής για τέλη στην ΔΕΥΑ Νέστου ύψους 700.000 ευρώ. Τα ερωτήματα που τέθηκε ήταν αν αυτό είναι το ποσό που επιβλήθηκε με δικαστική απόφαση και γιατί δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν κοινοποιήθηκε η απόφαση. Η απάντηση που δόθηκε ήταν θα απαντηθεί από τον κ. Καμαρίδη.

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε τις σβησμένες διαβάσει πεζών κοντά σε σχολικές μονάδες. Σ’ αυτή απάντησε ο κ. Ζερενίδης: « Το τμήμα συντήρησης τεχνικών υπηρεσιών έχει κάνει  πάνω από 15 διαγραμμίσεις. Υπάρχει  ανάδοχος σε ένα έργο για διαγραμμίσεις σε 55 κύριες οδούς που θα ξεκινήσει όταν φτιάξει ο καιρός. Επίσης με τους τέσσερις σχολικούς δακτύλιους που κάνουμε θα αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα».

Στα 2.059.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης

Στα 2.059.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και ο κ.  Λύρατζης έθεσε το ερώτημα αν πληρώνονται οι αντιπρόεδροι του Κέντρου Πολιτισμού με αφορμή το ποσό 10.080 ευρώ στον κωδικό «αντιμισθίες αιρετών»  Επίσης ρώτησε αν έχουν καταργηθεί οι Γιορτές Νεολαίας. Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Ασκαρίδης λέγοντας ότι δεν έχουν καταργηθεί απλά δεν διοργανώθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημία. Στο θέμα των αντιμισθιών ο κ. Φανουράκης απάντησε πως η αντιπρόεδρος δεν πληρώνεται γιατί αμείβεται από τον δήμο αλλά γενικότερα για το θέμα αυτό είπε πως το νέο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να πάρει απόφαση να αυξηθούν τα ποσά για τις αντιμισθίες των προέδρων στα νομικά πρόσωπα γιατί αυτά που τους χορηγούνται τώρα δεν ανταποκρίνονται με την υπηρεσία που προσφέρουν.

 S.O.S. Λύρατζη για την Δημοτική Πινακοθήκη

Στην τοποθέτησή του ο κ. Λύρατζης σημείωσε πως ο  προϋπολογισμός του Κέντρου Πολιτισμού δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πως εξαρχής θα έπρεπε το Κέντρο να έχει ξεκάθαρη τακτική επιχορήγηση. Έθιξε δε το θέμα της Δημοτικής Πινακοθήκης τονίζοντας πως πρέπει να γίνει άμεσα παρέμβαση γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σκεπής και πως είναι ντροπή για τον δήμο να είναι κλειστή.

Στην ψηφοφορία το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με  16 υπέρ.

Στα 4.446.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης

Και στο θέμα του ΚΚΠΑ τέθηκε το ερώτημα αν πληρώνεται η αντιπρόεδρος και η απάντηση του κ. Φανουράκη ήταν: «Η αντιπρόεδρος πληρώνεται επειδή είναι υπάλληλος άλλου δήμου και έχει τη δυνατότητα αυτή». Η κα Παπαϊωάννου έθεσε το ερώτημα γιατί είναι τόσο μεγάλη η  απόκλιση στα έσοδα καθώς και ψηφισθέντα είναι  4 εκ. ευρώ και τα εγκριθέντα από την αποκεντρωμένη στα 2,8 εκ. ευρώ. Ο κ. Αμβροσιάδης απάντησε πως περιμένει απαντήσεις από τον οικονομολόγο.

Στις τοποθετήσεις ο κ. Μελισσόπουλος σημείωσε: “Όλοι οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων πρέπει να διέπονται από σαφήνεια, ειλικρίνεια, ρεαλισμό και συγκρισιμότητα. Να ξετυλίγεται η προοπτική και το όραμα ενός νομικού προσώπου.  Ο προϋπολογισμός είναι μια ποσοτική αποτύπωση του σχεδίου που έχουμε και δεν πρέπει να έχει τεράστιες αποκλίσεις. Αυτό δεν το βλέπουμε. Επίσης πολλά κτήρια του Κέντρου λειτουργούν χωρίς άδεια, δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτε και ως προ αυτό».

«Μπαλάκι» το θέμα με τους υπαλλήλους του ΚΚΠΑ

Η κα  Παπαϊωάννου έθεσε και το θέμα που ανέκυψε με το υπαλληλικό προσωπικό και πυροδότησε ένα νέο κύκλο συζήτησης: « 4,5 εκ ευρώ. Πολύ μεγάλα ποσά για ένα νομικό πρόσωπα τόσο υποστελεχωμένο. Εναλλάσσονται πρόεδροι και αντιπρόεδροι.

Και αντιμετώπισε πρόβλημα με τον οικονομικό υπεύθυνο. Παραιτήθηκε ο ταμίας,  δεν αναλάμβανε άλλος ταμίας. Ο προϋπολογισμός συντάσσεται από υπαλλήλους και αυτοί οι υπάλληλοι ζούσαν σε καθεστώς ομηρίας με ΕΔΕ πάνω από τον κεφάλι του και ποινική δίωξη. Είναι ευθύνη των αιρετών όταν καλούνται οι υπάλληλοι να επιβαρυνθούν ή να πληρώσουν δικά τους λάθη».

Φανουράκης: Συγχαρητήρια στους υπαλλήλους για τις λύσεις που δώσαν γιατί μέσα σε τόσο δύσκολη διαδικασία κράτησαν όρθιους τους παιδικούς σταθμούς και αύξησαν τα παιδιά στους βρεφικούς σε 84, αριθμός που θα αυξηθεί και με τον νέο βρεφικό σταθμό».

Η παρέμβαση Φανουράκη προκάλεσε παρέμβαση του κ. Μελισσόπουλου και του κ. Λύρατζη: «Η δημοτική αρχή απαντά ευχαριστώντας τους υπαλλήλους βάζοντας τους  στο κάδρο. Εμείς δεν κρίναμε τους υπαλλήλους. Είναι η ίδια τακτική όταν κάποιοι δήμαρχοι δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τις υποδομές, πλημμυρίζει το παζάρι και εκείνοι πηγαίνουν με γαλότσες για να δείξουν ότι λύνουν το πρόβλημα. Περίμενα να απαντήσετε τι έχετε να κάνετε για τους παιδικούς σταθμούς και γιατί δεν έχουν άδεια νομιμότητας τα κτήρια αλλά όπως πάντα …πετάτε την μπάλα στην κερκίδα».

Λύρατζης: «Καλύτερα να μιλάγατε λιγότερο κ. Φανουράκη.  Ευχαριστείτε τους υπαλλήλους αυτούς που στείλατε στον εισαγγελέα με μήνυσή σας…

Φανουράκης: «Δεν χρύσωσα κανένα χάπι, νοήμονες είναι όλοι και ξέρουν αν η δημοτική αρχή ήταν ή όχι δίπλα τους»

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 15 υπέρ 7 κατά 2 παρών.

Προέδρος Δημοτικού Ραδιοφώνου, Χ. Διαφωνίδης: «Το Δημοτικό Ραδιόφωνο δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματικά βιώσιμο»

Στα 320.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Δημοτικού ραδιοφώνου εκ των οποίων η επιχορήγηση από τον δήμο ανέρχεται σε 180.000 ευρώ. Προϋπολογίζονται επίσης 45.000 ευρώ. Ο κ. Μελισσόπουλος ρώτησε τον προέδρο του Δημοτικού Ραδιοφώνου κ. Χάρη Διαφωνίδη από που προβλέπονται αυτά τα έσοδα και αν υπάρχουν κάποια δεδομένα που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του. Ο κ. Διαφωνίδης  τόνισε ότι «η βιωσιμότητα του δημοτικού ραδιοφώνου είναι  εξ ορισμού προβληματική και ότι  δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματικά βιώσιμο». Ανέφερε επίσης ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να υπάρξουν έσοδα μέσα από διαφημίσεις και να καλύπτονται οι μισθοί των υπαλλήλων και των συμβασιούχων. Ο κ. Λύρατζης τόνισε την αναγκαιότητα η δημοτική αρχή να επιδιώξει να πάρει για το δημοτικό ραδιόφωνο μεγάλες διαφημίσεις και να εξασφαλίσει έσοδα ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του «προϋπολογισμό μιζέριας».

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 16 υπέρ 4 κατά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θα λειτουργήσει επικουρικά σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Σύμφωνα με απόφαση…