Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μέχρι 710 ευρώ η επιδότηση για τις ηλεκτρικές συσκευές – Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Μέχρι 710 ευρώ η επιδότηση για τις ηλεκτρικές συσκευές – Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

0

 Τα κριτήρια και η διαδικασία

Την έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμα αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, από σήμερα Τρίτη, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 30% έως 50% επί του κόστους της συσκευής, βάσει του εισοδήματος του νοικοκυριού, με το εκτιμώμενο ποσό να υπολογίζεται από 135 ευρώ μέχρι και τα 710 ευρώ.

«Όσοι δεν επιλεγούν αρχικά θα παραμείνουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού να συμμετάσχουν» διαβεβαίωσε ο Κώστας Σκρέκας και μίλησε για εξοικονόμηση που «ισοδυναμεί με συνολική κατανάλωση ολόκληρης πόλης 100.000 κατοίκων».

Σύμφωνα με τον ίδιο το όφελος υπολογίζεται σε έως και 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και μείωση κατά 125.000 ανά έτος, ενώ τα νοικοκυριά θα έχουν όφελος μέχρι και 300 ευρώ το χρόνο.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 5 Ιουλίου και οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειάζεται να καταθέτουν δικαιολογητικά. Όσοι δικαιούνται την επιδότηση θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Ο υπουργός ανέφερε πως oι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν μόνο τρία στοιχεία: Το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον αριθμό της παροχής, δηλαδή τον αριθμό του μετρητή. Ακόμα, θα συμπληρώνουν τον τύπο της συσκευής που θέλουν να αντικαταστήσουν. Τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα.

Εν συνεχεία θα παίρνουν ηλεκτρονικό αριθμό και θα πηγαίνουν στο κατάστημα για να προχωρήσουν στην αγορά και στην αντικατάσταση της συσκευής τους. Όταν θα πηγαίνει ο εγκαταστάτης για να ξηλώσει την προηγούμενη συσκευή συμπληρώνεται μια υπεύθυνη δήλωση, ότι η συσκευή είναι παλιά».

«Η επιδότηση θα αφαιρείται από το ποσό την ώρα της αγοράς, και είναι από 35 έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα. Στόχος μας να ανοίξει η πλατφόρμα μέχρι τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Το πρόγραμμα είναι μόνο για τα νοικοκυριά. Συνολικά 150 εκατ. ευρώ θα είναι το συνολικό ποσό της επιδότησης. Εκτιμούμε ότι θα αγοραστούν περίπου 350 με 400 χιλιάδες συσκευές. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για 15 ημέρες περίπου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επισήμανε δε ότι «δικαιούχοι θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από εισόδημα, ενώ θα γίνονται δεκτές κύριες και μη κύριες κατοικίες», ενώ επιπλέον μοριοδότηση θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και οι οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής που θα γίνεται με ευθύνη του εμπόρου. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει και δεν παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση, δεν θα εισπράττει την επιχορήγηση.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος allazosyskevi.gov.gr αναμένεται να ανοίξει άμεσα ενώ κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 150 εκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…