Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνεργασία του Δήμου Ξάνθης με το Τμήμα ΗΜΜΥ του ΔΠΘ για μια «έξυπνη πόλη»

Συνεργασία του Δήμου Ξάνθης με το Τμήμα ΗΜΜΥ του ΔΠΘ για μια «έξυπνη πόλη»

0

Η συνεργασία επισημοποιήθηκε ενώπιον του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα που επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ξάνθη

Στην υποστήριξη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε εφαρμογές και εργαλεία για την αναβάθμιση σε “smart city” στοχεύει η συνεργασία των δύο πλευρών

Παρόντος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα επισημοποιήθηκε έναρξη της συνεργασίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με το Δήμο Ξάνθης. Σκοπός της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της υψηλής εξειδίκευσης του τμήματος της Πολυτεχνικής για εφαρμογές και εργαλεία που χρειάζεται ο δήμος προκειμένου να αναβαθμίζεται σταδιακά η Ξάνθη σε «έξυπνη πόλη».

Οι δυνατότητες συνεργασίας με το δήμο Ξάνθης

Όπως εξήγησε στο «Ε» ο Πρόεδρος του τμήματος ΗΜΜΥ Καθηγητής Γεώργιος Συρακούλης, που ήταν παρών στη συνάντηση με τον υπουργό, πρόκειται για ένα εγχείρημα υποστήριξης τους δήμου Ξάνθης με τη χρήση της τεχνογνωσίας και της εξειδικευμένης εμπειρίας στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την υποβοήθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης. «Προϊόν της συνεργασίας θα είναι ό,τι αφορά το smart city, δηλαδή προτάσεις για τους ανθρώπους, την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα το περιβάλλον κλπ», σημείωσε ο κ. Συρακούλης εξηγώντας ότι το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τα στελέχη του δήμου, θα γίνει επεξεργασία προτάσεων για μια σειρά από ζητήματα που ο δήμος κρίνει ότι μπορούν να αναβαθμιστούν, όπως απορρίμματα, φανάρια, αυτοκίνητα, χώροι στάθμευσης, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις κ.ά. «Είναι χαρά μας να συνεργαστούμε με το δήμο Ξάνθης. Για εμάς, που σχεδόν η ολότητα των μελών ΔΕΠ έχει επιλέξει να μένει στην πόλη, είναι μια ευκαιρία, ένα «ανταποδοτικό τέλος», για τον τόπο που μας προσφέρει τη φιλοξενία του», σημείωσε ο κ. Συρακούλης, εκτιμώντας ότι μεσοπρόθεσμα και εφόσον ξεκινήσει η υλοποίηση της συνεργασίας θα δοθεί η δυνατότητα να παρουσιαστούν τα σημεία και οι άξονες κοινής παρέμβασης, ανάμεσα στο Τμήμα και το Δήμο. Ο ίδιος διευκρινιστικά επεσήμανε στο τέλος, «Είμαστε σε καλή και στενή επαφή με το Δήμο και εκτιμούμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Ελπίζουμε βέβαια, και στη στήριξη της Πολιτείας. Ώστε να δοθεί το απαραίτητο «καύσιμο» για την υλοποίησή τους. Γιατί, οι αγαθές προθέσεις, για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να μετουσιώνονται και σε πράξη».

Η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισκέφθηκε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ. το απόγευμα της Τετάρτης 15/9/2021.

Η επίσκεψη προγραμματίστηκε σε συνέχεια της υπογραφής, στο Υπουργείο Οικονομικών, του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της την Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή του πρώτου ελληνικού drone, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αρχύτας».

Στη συνάντηση που αφορούσε τη συνεργασία του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με το Δήμο Ξάνθης, παρών ήταν ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης, ενώ από την πλευρά του  Τμήματος ΗΜΜΥ ο Πρόεδρος Καθηγητής Γεώργιος Συρακούλης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Αν. Καθηγητής Νικόλαος Παπανικολάου, καθώς και Καθηγητές και μέλη του εκπαιδευτικού, εργαστηριακού και ερευνητικού  προσωπικού του. Εκ μέρους της διοίκησης του Πανεπιστημίου συμμετείχαν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγητής Φώτης Μάρης και η Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου.

«Είναι χαρά μας να συνεργαστούμε με το Δήμο Ξάνθης. Θα επεξεργαστούμε από κοινού προτάσεις αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους πολίτες, τις οποίες θα μπορούμε να παρουσιάσουμε μεσοπρόθεσμα»
Καθηγητής Γεώργιος Συρακούλης
Πρόεδρος του τμήματος ΗΜΜΥ του ΔΠΘ

O Πρόεδρος του Τμήματος κ. Συρακούλης παρουσίασε το Τμήμα ΗΜΜΥ και τις εγκαταστάσεις του, δίνοντας έμφαση στις δραστηριότητές του σε ερευνητικό επίπεδο και τα νέα πεδία συνεργασίας στα οποία προχωράει με τον Δήμο Ξάνθης, ενώ αναφέρθηκε στο πλήθος των συνεργειών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με την κατάλληλη χρηματοδότηση.

Η Αντιπρύτανης Έρευνας κυρία Μαρία Μιχαλοπούλου παρουσίασε τις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης και συζήτησε τις προοπτικές ενίσχυσής τους. Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε στα έργα μέσω ΣΔΙΤ που είναι σε εξέλιξη, στη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, στη συνεργασία με τον ΟΒΙ και στις ψηφιακές και τηλεπικοινωνιακές υπολογιστικές υποδομές, στοιχεία που διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ενισχυθούν οι πρωτοπόρες και καινοτόμες δραστηριότητες.

Ο κ. Συρακούλης εκ μέρους του Τμήματος ΗΜΜΥ και η κυρία Μιχαλοπούλου εκ μέρους της διοίκησης του Πανεπιστημίου ευχαρίστησαν τον Υπουργό Οικονομικών για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο Τμήμα και για την έμπρακτη στήριξη του    Τμήματος και του Πανεπιστημίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θα λειτουργήσει επικουρικά σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Σύμφωνα με απόφαση…