Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παρατείνεται η “Γέφυρα”: Το Δημόσιο θα πληρώνει το 35% της δόσης 120.000 στεγαστικών δανείων

Παρατείνεται η “Γέφυρα”: Το Δημόσιο θα πληρώνει το 35% της δόσης 120.000 στεγαστικών δανείων

0

Για 3 μήνες ακόμη

Το 35% της δόσης του στεγαστικού δανείου τουλάχιστον 80.000 δανειοληπτών θα πληρώνει το δημόσιο για ακόμη ένα τρίμηνο. Αυτό είναι το ποσοστό στο οποίο φαίνεται να “κλειδώνει” η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την τρίμηνη παράταση του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ”.

Όσοι έχουν ήδη ξεκινήσει να πληρώνουν από μόνοι τους το στεγαστικό δάνειο θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ενώ οι υπόλοιποι θα πληρώνουν από μόνοι τους το 65% της δόσης προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι το μέσο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ 1” υπολείπονται των 65-70.000 ευρώ και ότι σε ποσοστό 80% είναι “πράσινα” δηλαδή εξυπηρετούνται κανονικά.

Σε αυτά τα δάνεια λοιπόν θα δοθεί η 3μηνη παράταση στην περίοδο επιδότησης η οποία πρακτικά θα λειτουργήσει όπως προκύπτει και από το ακόλουθο παράδειγμα: Για στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο αυτή τη στιγμή της τάξεως των 60.000 ευρώ και περίοδο αποπληρωμής τα 14 χρόνια η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 427 ευρώ τον μήνα.

Αν το δάνειο βρίσκεται στο 3ο τρίμηνο της περιόδου επιδότησης (δηλαδή τον 7ο, τον 8ο και τον 9ο μήνα του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ) η επιδότηση θα φτάνει στο 70% της δόσης κάτι που σημαίνει ότι ο δανειολήπτης αντί για 427 ευρώ θα πληρώνει μόνο 128 ευρώ.

Για τον 10ο, τον 11ο και τον 12ο μήνα του προγράμματος, με την επιδότηση του 35%, το ποσό που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης επί τρεις μήνες θα ανέρχεται στα 277,55 ευρώ. Μετά και το τέλος του 4ου τριμήνου, ο δανειολήπτης θα πρέπει να αναλάβει την αποπληρωμή του συνόλου της δόσης δηλαδή και των 427 ευρώ.

Και μάλιστα, για 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της περιόδου επιδότησης θα πρέπει να πληρώνει τις δόσεις στην ώρα τους γιατί διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί η “ρήτρα” που προβλέπει επιστροφή του συνόλου του ποσού της επιδότησης.

Η νομοθετική ρύθμιση για την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ κατά τρεις μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο ώστε το πρόγραμμα να εξακολουθήσει να τρέχει μέχρι το τέλος του έτους.

Η ελληνική πλευρά θέλει η παράταση να ισχύσει με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την ένταξη των δανειοληπτών στο πρόγραμμα και να μην ζητηθεί επικαιροποίηση των οικονομικών δεδομένων (π.χ υποβολή στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις του 2021) καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα προκαλούνταν μεγάλες καθυστερήσεις και ο στόχος είναι να γίνουν οι εκταμιεύσεις εντός του 2021. Το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί για την παράταση, εκτιμάται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διαδικτυακή Ημερίδα : «Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και 420 δόσεις προς τράπεζες»

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου με ομιλητή τον Φώτη Κουρμούση   Το Επιμελητήριο Ξάνθης διορ…