Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Έξι μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστονίδας- Ισμαρίδας και Θάσου

Έξι μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστονίδας- Ισμαρίδας και Θάσου

0

Ερώτηση Ζεϊμπέκ στον Υπουργό Περιβάλλοντος

Επερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειες κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων στους έντεκα συνολικά εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας και Θάσου με έδρα το Πόρτο Λάγος Ξάνθης. Στην ερώτηση που συνυπογράφει ο Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του ΦΔ υπενθυμίζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της θωράκισης και θεσμοθέτησης της λειτουργίας τους. Ο ίδιος ασκεί κριτική για το νέο νόμο που άλλαξε το μοντέλο διοίκησης καταργώντας τους Φορείς Διαχείρισης, οι οποίοι θα υπάγονται πλέον σε ένα κεντρικό Ν.Π.Ι.Δ. (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), χωρίς να διαθέτουν δική τους νομική υπόσταση και οικονομική αυτοτέλεια. «Αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ είναι από τον Απρίλιο του 2021 οι εργαζόμενοι του Φορέα να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν είναι δυνατή η καταβολή της μισθοδοσίας τους, λόγω των οριζόντιων μέτρων που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα από τη κεντρική διοίκηση», σημειώνει ο κ. Ζεϊμπέκ και προσθέτει: «αρχικά, δεσμεύθηκαν όλοι οι ενεργοί λογαριασμοί του φορέα σε όλες τις τράπεζες σε συνέχεια της μη αποπληρωμής τελεσίδικης δικαστικής απόφασης (135/2012) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο λογαριασμός αυτός, μέσω του οποίου διενεργούνταν όλες οι συναλλαγές του φορέα, δεσμεύτηκε τον Ιούνιο του 2020. Για το θέμα αυτό κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στις 17.05.21 από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Στην απάντηση του ο κ. Υπουργός στις 08.06.21 (Α.Π. 48045/2053) δεσμευόταν ότι «…ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα αναλάβει τη μισθοδοσία όλων των υπαλλήλων των Φορέων…». Μάλιστα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η δέσμευση του λογαριασμού είχε ως αποτέλεσμα να απενταχθεί ο φορέας από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία είχε ενταχθεί, ένα εκ των οποίων αφορούσε την αγορά εξοπλισμού αξίας 160.000 ευρώ, το οποίο και χάθηκε οριστικά».

Για την καταβολή της μισθοδοσίας, ο βουλευτής επισημαίνει ότι «η καλύτερη, δε, βραχυπρόθεσμη λύση θα ήταν η υπογραφή Υπουργικής Απόφασης που θα ορίσει ως ακατάσχετο τον λογαριασμό της Ταμειακής Διαχείρισης που αφορά την μισθοδοσία για 6 μήνες, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, μέχρι να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα. Από την πλευρά τους οι Εργαζόμενοι στον Φορέα υπέβαλλαν και έγγραφη καταγγελία στο αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ξάνθης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία».

Με βάση το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο κ. Ζεϊμπέκ ρωτά τον υπουργό πότε θα δοθεί οριστική λύση, αν θα προβεί άμεσα στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει το ακατάσχετο του λογαριασμού της Ταμειακής Διαχείρισης, αναφορικά με την μισθοδοσία των εργαζομένων στον Φορέα και πώς θα στηρίξει τον ΦΔ, ώστε να μην αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα στο μέλλον και να μην βρεθεί ξανά εκτός ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…