Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στεγαστικά δάνεια: Διπλός «κόφτης» στο ύψος και τη δόση από το 2025

Στεγαστικά δάνεια: Διπλός «κόφτης» στο ύψος και τη δόση από το 2025

0

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες


Ανώτατα όρια ως προς το ύψος του στεγαστικού δανείου που μπορούν να λαμβάνουν οι δανειολήπτες, αλλά και τη δόση που καλούνται να εξοφλήσουν σε μηνιαία βάση, θέτει σε ισχύ από το 2025 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σε μία προσπάθεια αφενός, να τονώσει την αναιμική – λόγω επιτοκίων και πληθωρισμού – ζήτηση και αφετέρου, να προλάβει τυχόν παρεκκλίσεις στην πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών που ενδεχομένως να πυροδοτούσαν ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.

Όπως προκύπτει από την Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη δανείου προς αξία ακινήτου κατά την έγκριση (loan to-value at origination – LTV-O) ορίζεται σε 90% για δανειολήπτες που είναι αγοραστές για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτες, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για τον δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση (debt service-to-income at origination – DSTI-O) είναι 50% και 40% αντίστοιχα.

Με απλά λόγια, από τη νέα χρονιά οι δανειολήπτες που επιθυμούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο θα μπορούν να δανείζονται έως το 80% – 90% της αξίας του ακινήτου, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά στην ίδια συμμετοχή, ενώ η δόση δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 40% με 50% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Αξίζει να επισημανθεί πως πέρυσι η αγορά έκλεισε στο 1,06 δισ. ευρώ, με επιπλέον 240 εκατ. ευρώ να αφορούν στο «Σπίτι μου», ενώ για εφέτος οι τράπεζες εκτιμούν πως θα κινηθεί στο 1,2 δισ. ευρώ, με τις εκταμιεύσεις του επίμαχου προγράμματος να προσεγγίζουν τα 500 – 750 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…