Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

0

Επανάσταση
Σταθερά και καθόλου αργά, γίνεται η ηλεκτρονική επανάσταση στο χώρο της δημόσιας διοίκησης της χώρας μας.
Τομείς που κινούνταν με τον αραμπά, μπήκαν σε μια νέα διαδρομή με ταχύτητα και προσαρμοστικότητα.
Αποφάσεις πρωτόγνωρες, ασύλληπτες μέχρι πριν λίγο και αδιανόητες για έναν αργοκίνητο και κακομαθημένο χώρο.
Το ελληνικό δημόσιο ξεπερνάει τον κακό του εαυτό και αναδεικνύει τα νέα ταλαντούχα στελέχη του.
Βέβαια αυτή η μετάβαση δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν αντιδράσεις.
Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως συγκρούονται δύο Ελλάδες.
Η μία η γνωστή της γραφειοκρατίας και του περίμενε και η άλλη της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης χωρίς παρουσία, χωρίς αιτήσεις και περίμενε.
Αυτή είναι η Ελλάδα της νέας εποχής που εγκαινίασε ο Πιερρακάκης.
Γ.Δ.


«Θα χυθεί αίμα»
Βέβαια, όπως συνήθως συμβαίνει με τις επαναστάσεις, «θα χυθεί αίμα».
Κι εδώ στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης το «αίμα» θα είναι αρκετό. Σύντομα όσοι δεν θα μπορέσουν ή δεν θα το επιθυμούν από τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν, θα βρεθούν στο περιθώριο.
Το εργασιακό περιβάλλον δεν θα μπορεί να τους δεχτεί, είναι τόσο απλό πλέον.
Οι νέοι εργαζόμενοι από το δημόσιο μέχρι την μικρότερη ιδιωτική επιχείρηση, αναπόφευκτα θα αποκτήσουν νέες δεξιότητες.  Αυτές θ’αποτελούν τα «όπλα» τους, αυτά θα ζητά ο εργοδότης τους όποιος κι αν είναι αυτός.
Βέβαια, αναπόφευκτη θα είναι και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε μια υπηρεσία κυρίως του δημοσίου.
Ο ιδιωτικός τομέας το έχει ξεκινήσει ήδη, αρκεί κανείς να δει αυτό που συμβαίνει στις Τράπεζες.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό;
Ότι η «επανάσταση»  ήδη έχει ξεκινήσει. Απλά η Ελλάδα άργησε να καταλάβει τα νέα γεγονότα και αναλόγως να προσαρμοστεί.
Γ.Δ.


Επεκτείνεται το δικαίωμα ψήφου των ομογενών;
Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε εχθές το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι καταθέτει άμεσα στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, το οποίο θα προβλέπει την κατάργηση όλων των περιορισμών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των απόδημων. Μοναδική προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένος ο απόδημος στους  εκλογικούς καταλόγους!
Όλοι θυμόμαστε ότι ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η ψήφος των αποδήμων υπήρξε προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης με την αντιπολίτευση- και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ- καθώς απαιτούνταν 200 ψήφοι για να περάσει. Το κάθε κόμμα έθετε τους δικούς του περιορισμούς, οι οποίοι για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση γινόταν δεκτοί, με αποτέλεσμα ο νόμος να παραχωρεί τελικά δικαίωμα ψήφου μόλις σε 50.000 απόδημους!
Κι όμως η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνέντευξή της σε ομογενειακό Μέσο των ΗΠΑ, δήλωσε πως οι περιορισμοί αυτοί μπήκαν  από την πλευρά της Ν.Δ. (!) ενώ δεσμεύτηκε πως όταν θα έρθει το κόμμα της στην εξουσία θα άρει όλους τους περιορισμούς.
Έτσι ο Βορίδης παίρνοντας την πάσα από την κυρία Τζάκρη, φέρνει το νέο νομοσχέδιο στη βουλή, για να δούμε στ’ αλήθεια – κι όχι στα λόγια-  ποιοι θέλουν την ψήφο περισσότερων απόδημων και ποιοι όχι.
Η συζήτηση αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον…


Δύο γιορτές
Χθες ξεκίνησε ο ιερός μήνας Ραμαζάν για τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής μας. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η νηστεία των Χριστιανών πριν τη μεγάλη Γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου. Δύο θρησκευτικές γιορτές  που χρονολογικά πάνε μαζί, ενώ προηγήθηκε το  Πάσχα των Καθολικών.
Σε μια κοινωνία ανοιχτή, με αρχές δημοκρατικές, με σεβασμό της επιλογής του άλλου, αυτά είναι αυτονόητα, αυτά όταν γίνονται σεβαστά, εμπεδώνουν την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων.
Ο τόπος μας, η Ξάνθη μας ξεχωρίζει.  Ελεύθερα ζουν Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Αρμένιοι, Καθολικοί, Εβραίοι όπως και διάφορα δόγματα του ευρύτερου χριστιανικού χώρου.
Όλοι συνυπάρχουν, εκτελούν τις θρησκευτικές τους γιορτές, τιμούν στους δικούς τους χώρους την θρησκεία τους ελεύθερα, χωρίς καμία αντίδραση από πουθενά.
Είμαστε ένας νομός παράδειγμα ως προς την ελεύθερη θρησκευτική έκφραση.
Γ.Δ.


Πατάτες και κρεμμύδια
Στην αρχή δεν το πίστεψα και το διασταύρωσα και από αλλού.
Ναι, σωστά το είχα ακούσει. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ΄δήλωσε εν πλήρει διανοία ότι η χώρα θα εισάγει χιλιάδες τόνους… πατάτες και κρεμμύδια! Και όπως συμπλήρωσε,  θα δοθούν στους φτωχούς και άπορους κατοίκους.
Αυτό το νέο, αυτή η είδηση η οποία γέμισε το διαδίκτυο με ειρωνικά σχόλια για το μέγεθος της ιδέας (ε, καλά τώρα, φοβερή..)  και για τη χειρονομία ελεημοσύνης προς τους αδύναμους να προμηθευτούν τα δύο αυτά φθηνά τρόφιμα.
Δεν το κρύβω πως ξαφνιάστηκα δυσάρεστα.  Και θυμήθηκα λίγο καιρό πριν που μοίραζαν δωρεάν ψωμιά.
-Εκτιμώ πως στραβά αρμενίζει ο Ερντογάν.
Γ.Δ.


Βρε νταλγκάς με τα Πειραματικά!
Ομολογώ πως έπεσα έξω στις εκτιμήσεις μου. Πίστευα πως η απόκτηση Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων πως θα γίνονταν δεκτά με ενθουσιασμό τόσο από τους μαθητές όσο και τους γονείς.
Δεν φανταζόμουν πως θα είχαν λόγους άρνησης στην άνοδο του επιπέδου μόρφωσης οι γονείς πρωτίστως.
Να όμως που αυτοί κινητοποιούνται και ζητούν το σχολείο τους, το 17ο Δημοτικό, να μην μετατραπεί σε Πειραματικό.
Η άρνηση με ξεπερνάει, μένω στο σημείο αυτό και αποδέχομαι πως πίστευα προσωπικά, ότι όλοι θα θεωρούσαν τιμή τους για την επιλογή του σχολείου τους.
Γ.Δ.


Μία απάντηση
Αφού το δασαρχείο Ξάνθης, δασαρχείο Σταυρούπολης και διεύθυνση Δασών Ξάνθης αγνόησαν το σχόλιο της στήλης σιωπώντας, ήρθε η απάντηση από αλλού.
Την τιμή των κρατικών υπηρεσιών έσωσε ο Επίτιμος Δασάρχης Ξάνθης κ. Γιάννης Γκεβρέκης.
Ρωτούσαμε λοιπόν να πληροφορηθούμε, γιατί τα δασαρχεία πανελλαδικά συνεχίζουν στις εκτάσεις που καίγονται συνήθως με κωνοφόρα δέντρα, να κάνουν αναδάσωση πάλι με… πεύκα!
Φιλοτιμήθηκε λοιπόν και σωστά έπραξε απαντώντας ο Ιωάννης Γκεβρέκης. Ο οποίος μας είπε πως η προτίμηση στο πεύκο οφείλονταν στο ότι είναι λιτοδίαιτο, αναπτύσσεται γρήγορα, είναι αείφυλλο, αντέχει στην ξηρασία και τα φτωχά εδάφη και είναι γρήγορη η παραγωγή φυτωρίων.
Μόνο τελευταία άρχισε η χρήση πλατύφυλλων δασοπονικών ειδών. Με δύο λόγια. πριν 50-80 χρόνια άρχισαν αναδασώσεις και παρά τις πυρκαγιές, τις συνέχιζαν πάλι με πεύκα.
Έτσι ξεκίνησαν, έτσι συνέχιζαν, ν’αντιγράφουν τι έκαναν οι προηγούμενοι.
Πάντως αλλαγή σοβαρή θα κάνουμε πολλά ακόμη χρόνια να δούμε. Μέχρι τότε, οι πυρκαγιές θα συνεχίζουν κανονικά…
Γ.Δ.


Τα εμβόλια
Την ώρα που το Αμερικάνικο εμβόλιο Johnson&Johnson πήρε το δρόμο για την Ευρώπη στην Αμερική ανακαλείται αφού έχουν εμβολιαστεί 6 εκ. άτομα. Η ανάκληση έγινε μετά τον εντοπισμό 6 περιπτώσεων με θρομβώσεις εκ των οποίων δύο θανατηφόρες. Την ίδια στιγμή που για το Astrazeneca έχουν αναφερθεί υπερδιπλάσιες περιπτώσεις με θρομβώσεις χωρίς να ανακαλείται τουλάχιστον στην χώρα μας. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας που ανακόπτει την πορεία του εμβολιασμού, ενισχύοντας την επιφυλακτικότητα.  Αδιαμφισβήτητα και υπερισχύει η άποψη ότι μόνο με το εμβόλιο θα είμαστε ασφαλείς και θα μπορέσουμε  να επιστρέψουμε στην κανονικότητα κι όσο ποιο γρήγορα το κάνουμε τόσο καλύτερα.  Για να απελευθερωθούμε επιτέλους από τον φόβο αλλά αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια και όχι με πάλι με φόβο.
Μ.Ξ.


Η Βρετανοί γιορτάζουν την ελευθερία τους!
Την ίδια στιγμή όλη η Βρετανία είναι σε hangover μετά τον εορτασμό του open. Είναι αξιοθαύμαστο αυτό που πέτυχαν καθώς πέρσι ήταν στην πιο δύσκολη κατάσταση με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους και φέτος είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που κατάφερε και εμβολίασε τον πληθυσμό της σε ποσοστό που της επιτρέπει να έχει ανοσία αγέλης και να ανοίξει όλες τις δραστηριότητες. Αυτό κάνει ακόμη περισσότερο διακριτή την υστέρηση της Ε.Ε. στο θέμα των εμβολιασμών. Στύλωσαν τα πόδια οι Γερμανοί να κάνουν τις φτηνότερες συμφωνίες με τις εταιρείες και γι αυτό όλοι οι Ευρωπαίοι και η οικονομική ζωή στην Ευρώπη είναι σε lockdown, ενώ χώρες όπως η Βρετανία και το Ισραήλ είναι πλέον στην επόμενη μέρα. Μα και ο πιο αδαής θα σκεφτεί  ότι αυτό που κερδίζουν από την φτηνότερη τιμή των εμβολίων το χάνουν από την κλειστή οικονομία και επιπλέον έχουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Και αυτή η διαπίστωση κλονίζει την εμπιστοσύνη στους ηγέτες των κρατών αλλά και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…