Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κύριες συντάξεις: Εφάπαξ αναδρομικά 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο

Κύριες συντάξεις: Εφάπαξ αναδρομικά 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο

0

Δεν θα λάβουν κανένα ποσό όσοι είχαν προσφύγει διεκδικώντας δώρα και επιδόματα

Αναδρομικά ύψους 1, 4 δισ. ευρώ προτίθεται να επιστρέψει η κυβέρνηση στους δικαιούχους των κύριων συντάξεων. Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά αυτά αφορούν το 11μηνο (Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016) . Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ εντός του επόμενου εξαμήνου πιθανότατα με τη μορφή μιας 13ης σύνταξης.

Προχθές ψηφίστηκε από τη Βουλή η πρώτη τροπολογία. Αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που είδαν την κύρια σύνταξη τους να μειώνεται ανεξάρτητα από το εάν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή όχι. Η δαπάνη άτοκα εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 900 εκατ. ευρώ. Σε δεύτερη φάση μετά και την έκδοση της σχετική απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να κατατεθεί αντίστοιχη τροπολογία που θα καλύπτει τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Εκτός αναδρομικών επιστροφών μένουν όσοι συνταξιούχοι διεκδικούσαν ποσά που αφορούν περικοπές στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα στη τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα ξεκαθαρίζεται ότι όποιος συνταξιούχος λάβει τα αναδρομικά ποσά αποδέχεται ότι πρόκειται για το σύνολο των οφειλομένων και κάθε άλλη διεκδίκηση σβήνεται. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα κλείσει εντός του 2020 το κεφάλαιο των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων επιβαρύνοντας τον φετινό προϋπολογισμό που ούτως ή άλλως θα είναι υπερελλειμματικός.

Πηγές από το υπουργείο εξηγούσαν ότι η απόφαση ελήφθη καθώς νομικοί , ερμηνεύοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν ότι αφορούν μόνο τις επιστροφές αναδρομικών ποσών σε κύριες συντάξεις όσων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση, επεσήμαναν, επέλεξε την επιστροφή των ποσών και σε αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στους συνταξιούχους, για τους οποίους άλλωστε εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα ποσά, συνολικού μεικτού ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα καταβληθούν εφάπαξ εντός του επόμενου εξαμήνου. Το καθαρό ποσό για τον ιδιωτικό τομέα, βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τους είναι, 900 εκατ. ευρώ.

Συνολικά θα δοθούν σε 850.000 -900.000 συνταξιούχους δικαιούχους κύριων συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου τομέα. Αφορούν τους 11μήνες από τον Ιούνιο του 2015 έως και το Μάιο του 2016 και δεν συμπεριλαμβάνουν τα ποσά από τα κομμένα δώρα και επιδόματα καθώς και αυτά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Τι αφορούν

Τα επιστρεφόμενα ποσά με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν:

1.Τη μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε στις 31/12 .2104 τα 1.300 ευρώ.

2.Τη μείωση από το πρώτο ευρώ επί της κύριας σύνταξης με κλίμακα 5%,10% ,15% ,20% για αθροιστικά ποσά 1.000 ευρώ, 1.500 ευρώ , 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής αντίστοιχα.

Κατ’ ουσίαν βάσει της τροπολογίας δικαιούνται αναδρομικά αποκλειστικά όσοι συνταξιούχοι είχαν κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ αλλά και οι περιπτώσεις που το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι και κυρίως όσοι είχαν προσφύγει διεκδικώντας δώρα και επιδόματα δεν θα λάβουν κανένα ποσό . Μένουν εκτός δηλαδή αγρότες και όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι, είχαν άθροισμα συντάξεων έως 1.000 ευρώ. Για τις λοιπές διεκδικήσεις ο ίδιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να επιστραφούν. Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν ενεργές και φυσικά θα προχωρήσει η εκδίκαση των σχετικών αγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά θα δοθούν κοντά στις ημέρες των Χριστουγέννων, με στόχο να διατεθεί ένα μεγάλο μέρος του ποσού στην κατανάλωση και να ενισχυθεί έτσι και η αγορά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στον αέρα η προκήρυξη για τους 100 συνοριοφύλακες της Ξάνθης

Σε εξέλιξη έως τις 28/8/ ο διαγωνισμός για συνολικά 480 θέσεις συνοριακών φυλάκων ορισμένο…