Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

0

Νέα ρύθμιση για το τσιγάρο
«Καήκαμε απ’ το γάλα φυσάμε και το γιαούρτι»! Αυτό κάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου. Και βέβαια επικροτήθηκε η απόφασή του για εφαρμογή του νόμου στους δημόσιους χώρους που ως διάταξη υπήρχε απλά δεν εφαρμόζονταν. Τώρα επανέρχεται με νέα ρύθμιση βάζοντας τέλος στο  κάπνισμα σε παιδικές χαρές και σε ανοιχτούς χώρους με παιδιά. Καλά είπαμε αλλά όχι και τόση υπερβολή. Για ανοιχτούς χώρους πρόκειται και για γονείς κατά κύριο λόγο που φέρνουν τα παιδιά τους και ως εκ τούτου ένα βαθμό ευαισθητοποίησης σε σχέση με τις επιπτώσεις του τσιγάρου τον έχουν οι περισσότεροι τουλάχιστον.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε ότι «μέτρον άριστον» και σ’ όλες τις περιπτώσεις η υπερβολή φέρνει αντίδραση.
Μ.Ξ.


Κάντε το όπως ο δήμος Τρικκαίων
Όλο εκπλήξεις είναι ο δήμος Τρικκαίων που πλέον έχει ταυτιστεί με την καινοτομία σ’ όλο το φάσμα της λειτουργίας του και έχει αναδειχθεί σαν «Δήμος πρότυπο» (άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη) όχι μόνο στην χώρα μας. Τι έκανε και πάλι ο δαιμόνιος δήμαρχό τους Δημήτρης Παπαστεργίου; Με μια κίνηση  έφερε  παραλία στην πόλη και χωρίς θάλασσα! Ως γνωστόν τα Τρίκαλα δεν έχουν θάλασσα έχουν όμως ποτάμι, τον Ληθαίο που διασχίζει την πόλη. Φρόντισε λοιπόν εκτός από τα πάσης φύσεως καταστήματα που βρίσκονται κατά μήκος των οχθών του ποταμού να τοποθετηθούν σε κάποια σημεία και …ξαπλώστρες! Έτσι δίνει την δυνατότητα στους δημότες του και να κάνουν μπάνιο και να ξεκουράζονται στις ξαπλώστρες και με φυσική σκιά κάτω από τα πλατάνια!
Το ερώτημα είναι βέβαια πως τα καταφέρνει αυτός ο δήμαρχος και δεν του χαλούν τα σχέδια νόμοι , γραφειοκρατία, υπηρεσίες κ.λ.π. όλα όσα επικαλούνται οι δικοί μας για να μην κάνουν τίποτε!
Να θυμίσω ότι κι εμείς έχουμε ποτάμι που διασχίζει την πόλη μας αλλά για να πάρει κάποιος άδεια να κάνει κάτι εκεί περνά από 40 κύματα κι αν…
Μ.Ξ.


Συνέβη στην Κομοτηνή
Μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγιέ της Κομοτηνής, δεν επέτρεψαν την είσοδο στο σχολείο του Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής.
Αυτή η είδηση:  Αναλύοντάς την με όση καλή θέληση και αν έχει κανείς, δεν μπορεί παρά να κάνει κάποιες θλιβερές σκέψεις ως προς τη συμπεριφορά των μαθητών. Δηλαδή οι μαθητές αρνήθηκαν στον νόμιμο Τοποτηρητή που τοποθέτησε η ελληνική κυβέρνηση – η όποια κυβέρνηση – να εισέλθει σ’  έναν δημόσιο χώρο.
Δυστυχώς ο φανατισμός μεταφέρεται και στους νέους και μάλιστα Ιεροσπουδαστές.
-Υπενθυμίζουμε πως ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ο χειρότερος όλων.
Γ.Δ.


Πρωτοτυπίες και διεργασίες στην εποχή του Κλεισθένη
Ανταποκρίθηκαν στην πρωτότυπη, ομολογουμένως, και πρωτοφανή, αναμφίβολα, πρωτοβουλία του δημάρχου Ξάνθης να καλέσει τους αρχηγούς των παρατάξεων σε συνάντηση πριν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, οι επικεφαλής των εκλεγμένων δημοτικών παρατάξεων. Εξαίρεση αποτελεί ο Πασχάλης Λύρατζης που προσήλθε δήλωσε ότι διαφωνεί με τη διαδικασία και αποχώρησε.
Μάλιστα, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης είχαν την ευκαιρία να τα… πουν και μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, τετ-α-τετ, με συνοδεία οίνου και τυρού, και να δουν πού μπορούν να συμφωνούν και πού όχι.
Ομολογουμένως, οι κυβερνητικές ενέργειες για την κυβερνησιμότητα δημιουργούν πολλά κενά και προβλήματα (ακόμη και θεσμικά), όμως πρέπει να αναλογιστούμε την ταχύτητα με την οποία το ΥΠΕΣ καλείται να ανταποκριθεί και να διασφαλίσει τη λειτουργία των δήμων.
Ελπίζουμε αφενός το υπουργείο με διορθωτικές ενέργειες και αφετέρου οι παρατάξεις με ευθύνη και χωρίς μικροκομματική λογική να καταφέρουν να τηρήσουν την ομαλότητα και την αποτελεσματικότητα στους δήμους.
Ε.Δ.


«Σεβασμό προς τους κάδους»
Η εικόνα των κατεστραμμένων κάδων απορριμμάτων είναι γνωστή σε όλους. Μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια: Οι κάδοι αυτοί στην πλειοψηφία τους καταστρέφονται από τους ίδιους τους συμπολίτες μας. Κι αυτό γίνεται εξαιτίας της κακής χρήσης τους.
Άλλοι ανοίγουν τα καπάκια και τα «πετούν» πίσω με δύναμη, άλλοι κλείνουν τα καπάκια με δύναμη, άλλοι πατούν με βάρβαρο τρόπο το «πεντάλ»  για ν’ ανοίξει, προκαλώντας έτσι μικροζημιές οι οποίες σιγά-σιγά μεγαλώνουν καταστρέφοντας τελικά τους κάδους.
Οι κάδοι που τοποθετήθηκαν στα διάφορα σημεία, εμάς εξυπηρετούν. Λίγος σεβασμός προς αυτούς δεν είναι κακό.
Γ.Δ.


Μαλώνουν εις βάρος της Ξάνθης
Προχθές από τη στήλη σχολιάζαμε την άσχημη εικόνα του κτιρίου στην οδό Βασ. Κων/νου, ιδιοκτησίας του Δημοκριτείου. Στο θέμα που θίξαμε για την ανάγκη το κτίριο να συντηρηθεί και αναδειχθεί κι όχι να μένει έτσι και να ρημάζει, άμεση ήταν η παρέμβαση του τέως δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη.
Ο οποίος μας ενημέρωσε πως επί των ημερών του ζήτησε από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να γίνει ανταλλαγή και να περιέλθει στο δήμο. Τελικά το πανεπιστήμιο αρνήθηκε εξαιτίας της εμμονής της Αρχιτεκτονικής Σχολής της οποίας είναι ιδιοκτησία.
Κι έτσι, έχουμε το εξής παράδοξο: Η Αρχιτεκτονική Σχολή να μην συντηρεί και αναδεικνύει ένα τέτοιο ακίνητο στην είσοδο της Παλιάς Πόλης, γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ξάνθης. Δηλαδή, μαλώνουν οι δύο κρατικοί φορείς και την πληρώνει τη νύφη ο δήμος, κυρίως δε η παλιά πόλη, της οποίας την εικόνα θίγει η σημερινή κατάσταση του αρχοντικού.
-Από πού αντλούν αυτό το δικαίωμα οι δύο φορείς;
Γ.Δ.


Και άλλη περίπτωση
Σύμφωνα όμως με πληροφόρηση από τον Μιχάλη Στυλιανίδη, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι ιδιοκτήτης μιας άλλης αξιόλογης περιουσίας που βρίσκεται στην οδό Καπνεργατών.
Εκεί λοιπόν, άγνωστο πως, το Δημοκρίτειο απέκτησε την κυριότητα ενός μεγάλου οικοπέδου στο οποίο μέσα υπάρχει ένα κτίριο μοναδικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Πετρίδη, το οποίο επίσης ρημάζει εγκαταλειμμένο στην τύχη του κι αυτό. Χωρίς κανένα ενδιαφέρον.
Γι’ αυτό λοιπόν το κτίριο υπάρχει μελέτη έτοιμη αλλά κι εδώ υπάρχει άρνηση και το κτίριο χρόνο το χρόνο φθείρεται και οι ζημιές θα καταστούν ανεπανόρθωτες.
Τελικά μήπως και τα δύο κτίρια να τα πάρει ο δήμος και να τα αξιοποιήσει αυτός, αφού πρώτα τα συντηρήσει;
Γ.Δ.


Έξι χρόνια από τη δολοφονία
Πώς άραγε θα το αντιμετώπιζε ένας από μας, εάν έχανε το παιδί του από χέρι δολοφόνου και η απονομή της Δικαιοσύνης αργούσε 6 χρόνια;
Το καταλαβαίνουμε όλοι. Θλίψη γεννάει και μόνον η σκέψη της τόσο μεγάλης καθυστέρησης για μια δίκη δολοφονίας ενός νέου άνδρα, του Φύσσα στην περίπτωσή μας. Θλίψη για την απονομή Δικαιοσύνης. Για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση.
Γενικά στη χώρα μας η Δικαιοσύνη είναι πολύ αργή. Σαν βοϊδάμαξο πηγαίνει, όταν σε άλλες χώρες κινούνται υπερηχητικά. Έτσι όμως δουλειές δεν γίνονται κι ούτε τελειώνουν.
Η όλη κατάσταση βολεύει τους δικαστές, τους υπαλλήλους, τους δικηγόρους. Βασανίζει όμως τους αντιδίκους. Συνήθως δε αυτούς που έχουν δίκιο, αυτοί ταλαιπωρούνται ενώ οι απατεώνες, οι δολοφόνοι, οι κακοποιοί, τρίβουν τα χέρια τους.
Έτσι όμως, η κοινωνία δεν νιώθει ασφαλής, δεν δικαιώνεται…
Γ.Δ.


Δε θ’ αφήσω την Γκρέτα μόνη στον αγώνα για το κλίμα!
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ γεννήθηκε στη Σουηδία το 2003 και παλεύει για την καταπολέμηση της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη και την Κλιματική Αλλαγή. Είναι μια αγωνίστρια 16 χρονών που αλωνίζει όλο τον πλανήτη για τις ιδέες της.  Η Γκρέτα καλεί τους νέους και τις νέες σε όλο τον πλανήτη, μπροστά στα Κοινοβούλια της κάθε χώρας, να διαδηλώσουν για την κλιματική αλλαγή. Το 2019 “σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή απέχουμε λιγότερο από 12 χρόνια από το να μη μπορούμε να αναστρέψουμε τα λάθη μας.”
Αυτή την εβδομάδα το Αβάζ (Avaaz) γράφει: Ο Αμαζόνιος γίνεται στάχτη. Η Γροιλανδία λιώνει. Και τώρα βιβλικός τυφώνας σαρώνει τις Μπαχάμες! Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μακρινή απειλή. Συμβαίνει τώρα».
Γι’ αυτό, πριν απ’ την κρίσιμη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ θα ξεσηκώσει τα παιδιά του πλανήτη να απέχουν απ’ το σχολείο. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019 θα κατακλύσουν τους δρόμους σε μια πρωτοφανή παγκόσμια κινητοποίηση, για να πιέσουν τους ηγέτες να λάβουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια.
Και μας καλούν όλους να συμμετέχουμε — γονείς, παππούδες, θείες, θείους, αδέρφια…
Όπως και όπου μπορούμε, όλοι / όλες να μην αφήσουμε μόνη την Γκρέτα στον αγώνα της!
Θανάσης Μουσόπουλος


Σκουπίδια στο κέντρο
Η εικόνα στην είσοδο του πρώην ξενοδοχείου «Δημόκριτος»   δεν μας τιμά ως πόλη. Σκουπίδια πολλά, χώματα, εγκατάλειψη, βρωμιά. Από τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται για την παρακμιακή αυτή εικόνα, ας φροντίσει να καθαρίσει τον χώρο ο δήμος κι ας στείλει το λογαριασμό στους αδιάφορους ιδιοκτήτες.
Στο κέντρο της πόλης αυτή η ασχήμια και προς θεού, ας επιληφθεί κάποιος. Γιορτές και παρελάσεις θα’ χουμε σε λίγο, αυτή η εικόνα θα πρέπει να μην υπάρχει.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…