0

Υποψηφιότητα
tsepelis 1Ήταν αναμενόμενη η δημοσιοποίηση της υποψηφιότητας του Μανώλη Τσέπελη. Έτσι, έγινε η γνωστοποίηση με μια λιτή ανακοίνωση προς τους συμπολίτες, τόσο του ονόματος του συνδυασμού «Δύναμη για το Αύριο» όσο και τη δήλωση πως η κάθοδος στις δημοτικές εκλογές στοχεύει στη διάθεση προσφοράς για την προκοπή του τόπου και την δημιουργία μιας πόλης αντάξιας των πολιτών που επιθυμούν την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, δημοτικών παροχών, ποιότητας ζωής διαφορετικής, όπως απαιτούν οι νέοι καιροί.
Ότι αφορά τον συνδυασμό αυτός είναι σχεδόν έτοιμος και θα ανακοινωθεί σε ειδική εκδήλωση τον Μάρτιο.
Γ.Δ.


Τούτο πάλι…
Όχι, παρακαλώ, εσείς οι στυλάτοι χαμογελάτε ειρωνικά, αλλά πέστε μου και δείξτε μου αν μπορείτε έναν που χόρτασε με ψάρι και σαλάτα…
Ενώ με κοκορέτσι, ε, θα συμφωνείτε μάλλον, λένε οι παχουλοί και αμαρτίαν ούκ έχουν.
Γ.Δ.


Της γριάς τ’ αμύγδαλα
Θα σας διηγηθώ μια ιστοριούλα με έναν «έξυπνο» πλασιέ. Ο οποίος πάει στο σπίτι μιας γριάς για να της πουλήσει το κελεπούρι που είχε. Όπως καθόταν και κουβέντιαζαν είδε κάτι αμυγδαλάκια σε ένα μπολ και τα λιγουρεύτηκε.
-Θα μπορούσα να πάρω;
-Φάε όσα θες παιδάκι μου…
Εκείνη παρέα ήθελε και κουβέντα. Ξεχάστηκε ο νεαρός και τα έφαγε όλα. Μόλις στο συνειδητοποίησε ένιωσε λιγάκι άβολα.
-Χίλια συγγνώμη, τα έφαγα όλα…
-Δεν πειράζει παιδάκι μου, από τη μέρα που έβγαλα τα δόντια μου και έβαλα μασέλες δεν μπορώ να φάω τίποτε σκληρό. Γλύφω μόνο τη σοκολάτα, και τα αμύγδαλα τ’ αφήνω στο μπολ.
Γ.Δ.


Δεν το’χουν οι αγρότες μας
Εδώ και λίγες ημέρες αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με μια σειρά διεκδικήσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων απουσιάζει η Θράκη και γενικώς η Περιφέρειά μας.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας δεν συμμετέχουν σ’αυτές τις κινητοποιήσεις εδώ και πολλά χρόνια. μένουν απλοί παρατηρητές από τα καφενεία. Και βέβαια σχολιάζουν και βέβαια έχουν άποψη και σίγουρα μιλούν και λένε και λένε χωρίς τελειωμό. Πράξη όμως, να πάρουν τα τρακτέρ έστω συμβολικά, όχι.
Τα χρόνια που στο αγροτικό κίνημα υπήρχε ο Λαγόπουλος από τη Μάνδρα και ο Ψεματάκης από την Πεζούλα έχουν περάσει. Χωρίς επιστροφή. Οι αγρότες μας, παρακολουθούν τους αγώνες των άλλων.
Κι αν υπάρξει κάποιο θετικό, θα το καρπωθούν κι αυτοί. Χωρίς αγώνες, χωρίς τίποτε.
Γ.Δ.


Έξυπνο;
Κέφια συμπολιτών που είναι ιδιαίτερα φαγανοί. Που τρώνε δηλαδή όλο το φαγητό τους και λίγο παραπάνω. Εξάλλου, οι καλοί άνθρωποι είναι που έχουν όρεξη. Τούτοι λοιπόν οι ωραίοι τύποι ακούστηκαν να λένε: Θα πάμε ρε σεις, να παίξουμε τα κιλά μας στο καζίνο. Μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να τα χάσουμε…
Γ.Δ.


Έξαλλος με τον Πολάκη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας!
«Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος  δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν! Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη», δήλωσε ο επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Βιτένις Αντριουκαΐτις, σχολιάζοντας τη φωτογραφία που απεικονίζει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη να καπνίζει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο, το 2016.
Ο Λιθουανός επίτροπος, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου, επισκέφθηκε τη χώρα μας και δεν έκρυψε την οργή του για τη μη εφαρμογή του Αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα. «Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει. Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν θα καπνίζει ή όχι. Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα. Σήμερα επισκέφθηκα το ελληνικό υπουργείο Υγείας και οι χώροι μύριζαν τσιγάρο. Κανείς από όσους συνάντησα δεν φορούσε γραβάτα. Θεωρούν ότι έτσι πολεμούν τις ελίτ; Αυτή είναι πολιτική του δρόμου!».
Ήρθε η ώρα να κάνει και διεθνή καριέρα ο Πολάκης, διδάσκοντας στους Βορειοευρωπαίους τι εστί αυθεντική κρητική λεβεντιά και μαγκιά…


Πρώτο τραπέζι ο Τοψίδης…
Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του υποψηφίου Περιφερειάρχη Χιστόδουλου Τοψίδη στην κοπή πίτας της ΝΟΔΕ Ξάνθης και μάλιστα στο …πρώτο τραπέζι! Στο τραπέζι που ήταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Χρήστος Μέτιος και  ο Αλέκος Κοντός, ο δήμαρχος Ξάνθης και ο Στέλιο Μωραΐτης. Και δεν θα ήταν περίεργο αν ήταν εκεί ως πρόεδρος του ΕΒΕ Έβρου αλλά όπως είναι γνωστό ο κ. Τοψίδη είναι υποψήφιος περιφερειάρχης και ένας από τους 3 που προέρχονται από το χώρο της ΝΔ. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να ήταν και ο κ. Πέτροβιτς αλλά δεν ήταν! Μήπως τελικά αυτή η ιστορία με τα χρίσματα και οι «απειλές» της ΝΔ για διαγραφές  στους αντάρτες ατόνησαν ; Γιατί δεν είδαμε καμιά διαγραφή….
Μ.Ξ.


Αδικούμε τους άξιους
Οι Ξανθιώτες έχουμε μια περίεργη νοοτροπία που είναι τελείως αρνητική ως προς την αποδοχή να τιμήσουμε κάποιο πρόσωπο που πρόσφερε στον τόπο μας. Είτε αυτό το πρόσωπο είναι αυτοδιοικητικός, είτε πολιτικός, είτε προσωπικότητα των Γραμμάτων ή Τεχνών. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω την στάση αυτή και πολύ περισσότερο να την αποδεχτώ.
Πού είναι το κακό να τιμήσει ο δήμος, οι δημότες, τους δημάρχους του με μια προτομή; Να τιμήσει το Μάνο Χατζιδάκι ή τον Στέφανο Ιωαννίδη; Είχε και έχει πολλούς παρόμοιους; Προφανώς όχι!
Κι όμως, μας διακατέχει μια μιζέρια. Των δημοτικών αρχόντων και των δημοτών. Εάν επισκεφτεί κανείς την Πελοπόννησο και την Κρήτη θα διαπιστώσει, με έκπληξη για μας, όχι γι’αυτούς, ότι τιμούν κάθε σπουδαίο τέκνο της περιοχής. Κυρίως αυτούς που προσέφεραν για την πρόοδο, την ανάπτυξη και γι’αυτούς που ξεχώρισαν στον τομέα τους είτε ως επιστήμονες, είτε ως δημιουργοί. Και κάτι τελευταίο. Με τον τρόπο αυτό της απονομής τιμής και αναγνώρισης εκ μέρους της Πολιτείας, γίνονται οι τιμώμενοι παραδείγματα για τους νεότερους.
Γ.Δ.


100 χρόνια
Πρόκειται για μια ιστορική όντως επέτειο αυτή της συμπλήρωσης εκατό χρόνων ελεύθερης ζωής της αγαπημένης μας Ξάνθης. Έτσι, με την ευκαιρία αυτή, έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους, αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει η ΦΕΞ, και όσα ετοιμάζει το Λύκειο Ελληνίδων.
Όμως δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Οφείλουμε όλοι, ο καθένας από το δικό του χώρο ευθύνης, να προχωρήσει, να δημιουργήσει και να συμμετάσχει επίσης στις εκδηλώσεις αυτές. Η Επέτειος είναι ιστορική, μοναδική και δεν πρέπει να περάσει έτσι χωρίς τη βαρύτητα που της πρέπει.
Οφείλουμε όλοι οι σημερινοί Ξανθιώτες, είτε αποτελούμε γέννημα-θρέμμα τούτου του τόπου, είτε απλά ζούμε εδώ χρόνια και θεωρούμε την Ξάνθη πατρίδα μας πλέον, να προσφέρουμε στη γιορτή της επετείου των εκατό χρόνων. Μπορεί η εκατονταετία να μην είναι μεγάλη χρονική περίοδος. Είναι όμως σημαντική για μας, που ζούμε εδώ, που τούτα τα χώματα φιλοξένησαν τους προγόνους μας, που έκαναν οικογένειες, που τα δούλεψαν και πρόκοψαν. Ας μην τα ξεχνάμε αυτά. Είμαστε τέκνα αυτού του τόπου, είμαστε η σπορά του και πρέπει να’μαστε υπερήφανοι. Και να την δείξουμε αυτή την υπερηφάνεια μας μέσω της Επετείου.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…