Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

0

Ξεκίνησε η «μάχη» της ενημέρωσης
papaxronisΗ πρώτη επαφή με τους δημότες Ξάνθης εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, έσκασε μύτη. «Δράστης» ο Γιάννης Παπαχρόνης που διένειμε φυλλάδιο δύο σελίδων με το οποίο γνωστοποιεί την υποψηφιότητά του και τους λόγους και αναφέροντας το πλούσιο βιογραφικό του από την προσφορά του στο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και το Γηροκομείο της πόλης. Το όνομα του συνδυασμού του: «Αγάπη για την Ξάνθη μας».
Γ.Δ.


Τι αστυνομικούς θέλουμε;
Πρόσφατο το γεγονός: Ομάδα Ρομά παίρνει με τη βία ηλικιωμένη γυναίκα από το σπίτι της με σκοπό να την οδηγήσει σε ΑΤΜ για να «βγάλει» χρήματα που βέβαια θα τα πάρουν αυτοί. Αυτόπτης μάρτυς αστυνομικός εκτός υπηρεσίας. Αντιλαμβάνεται τι γίνεται διότι η γυναίκα είναι γειτόνισσά του. Κι αμέσως αντιδρά ως όφειλε ως αστυνομικός, φωνάζει την ιδιότητά του και τους ζητά ν’ αφήσουν την ηλικιωμένη γυναίκα. Την επιβιβάζουν βίαια, τους πυροβολεί, την πετούν έξω, τους ακολουθεί και από τους πυροβολισμούς τραυματίζεται θανάσιμα ένας κακοποιός. Αυτή η εικόνα του επεισοδίου που θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι ο νεκρός κακοποιός ήταν καταζητούμενος για φόνο!
Κάποιοι ευαίσθητοι πολίτες δυσφόρησαν για την επέμβαση του αστυνομικού, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη. Ευτυχώς και ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε την ίδια άποψη κι άφησε ελεύθερο τον αστυνομικό μέχρι να γίνει η σχετική έρευνα για το γεγονός.
Γ.Δ. 


Τι αστυνομικούς θέλουμε ΙΙ;
Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα στην υπόθεση αυτή; Και βέβαια υπάρχει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το ρόλο και αποστολή της Αστυνομίας. Απουσιάζει η Αστυνομία; Την κατηγορούμε γι’αυτό. Είναι παρούσα και επιβάλλει το νόμο; Την κατηγορούμε και πάλι.
Άρα, γεννάται το ερώτημα. Τι είδους αστυνομία θέλουμε; Να είναι παρούσα ή να μην είναι; Κι αν είναι δεν θα πρέπει να είναι μια πραγματική αστυνομία;
Παγκοσμίως η τήρηση του νόμου είναι μια δύσκολη υπόθεση αλλά και ευαίσθητη. Κι επειδή εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε μια αρνητική άποψη από το παρελθόν της αστυνομίας, δυσκολευόμαστε να δεχτούμε τον ουσιαστικό της ρόλο που αφορά την τήρηση του νόμου στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας. Η αστυνομία δεν είναι ένα Σώμα Αδελφών του Ελέους.
Πιθανόν να μην αρέσει σε κάποιους, όμως αστυνόμευση με χαριεντισμούς, λουλούδια και «περάστε κύριε παράνομε, πώς είστε κλπ», δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ο ρόλος και η αποστολή ως εκ τούτου της αστυνομίας εξαρτάται και από την ηγεσία της και κυρίως την πολιτική ηγεσία. Το ερώτημα πάντως θα συνεχίσει να υπάρχει…
Γ.Δ.


Καλό νέο
Ιδού κι ένα καλό νέο Τουριστικού περιεχομένου για την Περιφέρειά μας. Πρόσφατα εγκρίθηκαν αποφάσεις για την επιδότηση ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».
Έτσι, για τη δική μας Περιφέρεια εγκρίθηκαν επενδύσεις 36 εκ. ευρώ για 111 νέες τουριστικές επενδύσεις. Τώρα πόσες από αυτές θα γίνουν στην Ξάνθη, άγνωστο.
Γ.Δ.


Δεν το δικαιολογούν
Δεδομένο είναι ότι η δημοτική αρχή ενοχλείται σφόδρα από τον τρόπο που ο Πασχάλης Λύρατζης διαχειρίζεται την αυτόνομη κάθοδό του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Βέβαια, θεωρούν απολύτως θεμιτό ένας δημοτικός σύμβουλος της παράταξης να έχει άλλα σχέδια, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι θα έπρεπε ήδη με κάποιο τρόπο να έχει εκδηλωθεί αντίρρηση ή απόσταση από τον συνδυασμό που ηγείται του δήμου, ώστε να αιτιολογείται  διαφοροποιημένη συμμετοχή στις εκλογές και να μην αποτελεί απλά ένα όχημα για την διασφάλιση της εκλογής από άλλη θέση. Αυτή είναι άλλωστε, και η περίπτωση του Μανώλη Τσέπελη που ακόμη και μήνες πριν τη διαγραφή του από το συνδυασμό της συμπολίτευσης είχε πάρει αποστάσεις, πράγμα που συνέβαλε και στην απόφαση του δημάρχου. Αυτό ωστόσο, που δεν δικαιολογούν είναι ένας σύμβουλος που κατέχει αξίωμα και απολαμβάνει στην εμπιστοσύνη του δημάρχου σε μία καίρια θέση, να προχωρά ξεχωριστά σχέδια, τα οποία, εν πολλοίς, είναι και ανταγωνιστικά.
Ε.Δ.


Έργα καθημερινότητας
Σε έργα καθημερινότητας δίνει βαρύτητα η δημοτική αρχή λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να δείξει στους πολίτες ότι, αφότου έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα (εθνικά, γραφειοκρατικά, «μνημονιακά» κλπ), πλέον υλοποιείται το σχέδιο της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών. Με την εγκατάσταση του νέου φωτισμού led στην πόλη που προχωρά, με την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων, που υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και ξεκινά η τοποθέτηση (23 κάδοι συνολικά- οι πρώτοι θα μπουν στην οδό Καραολή, όπως μάθαμε), αλλά και με τις πέντε νέες παιδικές χαρές σε Μεξικάνα, «Παπάκια», Κυψέλη, πάρκο Μ. Αλεξάνδρου, Πάρκο Διοικητηρίου (μαζί με τις επιδιορθώσεις σε παιδική χαρά πλατείας και Ευμοίρου), η δημοτική αρχή είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να αποδείξει στους δημότες ότι η προσήλωσή της σε έργα καθημερινότητας μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τις συνθήκες διαβίωσης στο δήμο για όλους.
Ε.Δ.


Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ στο περιθώριο
Ραγδαίες οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Η Φώφη Γεννηματά διέγραψε στο άψε-σβήσε τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ  βουλευτή Θεοχαρόπουλο ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση αυτή αυτομάτως ενεργοποιεί την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ ενώ το ΚΙΝΑΛ προχωρά σε έκτακτο συνέδριο για να αποφασίσει την πορεία του από δω και πέρα.
Από την άλλη πλευρά τώρα, αποχωρήσεις και διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στο Ποτάμι. Στο οποίο Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και αποχώρησαν.
Έτσι, διασπάται και το Ποτάμι και το δικό του πολιτικό μέλλον όπως και της ΔΗΜΑΡ καθίσταται αβέβαιο έως και αρνητικό εάν θα επιβιώσει στις προσεχείς εκλογές που θα έχουν έντονο συγκρουσιακό χαρακτήρα.
Γ.Δ.


Γυρολόγοι – βουλευτές
Το είδος του γυρολόγου βουλευτή εμφανίστηκε εσχάτως στο πολιτικό σύστημα, μετά την παρακμή του δικομματισμού και την είσοδο στη Βουλή μικρών κομμάτων. Στην αρχή κάποιοι χάρηκαν που εμφανίστηκαν κι άλλα κόμματα και με γοητευτική απολιτίκ διάθεση. Το μόνο όμως που έκαναν ήταν να περισυλλέξουν από το περιθώριο της κοινωνίας διάφορα λούμπεν στοιχεία που βρήκαν χώρο να παίξουν με τους δικούς τους κανόνες. Τηλεπερσόνες κίτρινων εκπομπών ή γραφικές περσόνες των παλαιών κομμάτων που ήταν περιορισμένοι από τον έλεγχο της ηγεσίας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η κομματοκρατία να έχει πλέον μεταλλαχθεί σε έναν νέο κόσμο τερατογένησης πολύ χειρότερο από αυτόν είχαμε μέχρι χθες…
Μέσα σ αυτή την νέα “αντισυστημικη” πολυκομματική πραγματικότητα εμφανίστηκαν οι γυρολόγοι βουλευτές οι οποίοι έχουν την δυνατότητα της θρασείας μετάλλαξης χωρίς να δεσμεύονται από τις παλιές επιταγές των αρχών του κόμματος. Φτάσαμε λοιπόν στην πολιτική ηρωοποίηση απίθανων προσώπων που μέχρι πρότινος δεν τους ήξερε παρά μόνο ένα trash τηλεοπτικό κοινό ή το πελατειακό περιβάλλον μιας τοπικής κοινωνίας. Ο απόλυτος πολιτικός ευτελισμός που βιώνουμε τώρα, θα πρέπει να μας διδάξει ότι η δημοκρατία μας πρέπει γρήγορα να επιστρέψει σε ένα πολιτικό σύστημα που θα εκπροσωπείται από μεγάλες και ευρύτερες ιδεολογικά παρατάξεις. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι δεν είμαστε ώριμοι για την αντιπροσωπευτικότητα που φανταζόμασταν. Και δεν είναι δυνατόν η τύχη μιας ολόκληρης χώρας να εξαρτάται από τον κάθε γυρολόγο των κομμάτων που δεν διαθέτει ίχνος αιδούς στην πολιτική του καριέρα…
Ζ.Α.


Να γίνει ο Βαλκανικός Γάμος
Μεγάλη αγωνία έχουν στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης και είναι απολύτως κατανοητή αφού κινδυνεύει να ακυρωθεί η διοργάνωση του Βαλκανικού Γάμου που είχαν προετοιμάσει σε συνεργασία με φόρουμ της Σερβίας και της Βουλγαρίας. Κι όλα αυτά γιατί βασίστηκαν στην έγκαιρη έγκριση της πρότασης που είχαν υποβάλλει στο Leader από τον Αύγουστο. Όμως τα λογάριασαν χωρίς την ΑΝΡΟ που κινείται σε ρυθμούς χελώνας και είναι αλήθεια ότι έχει εξοργίσει όλους όσους έχουν πάρε δώσε μαζί της. Ακόμη δεν έχουν αξιολογηθεί οι προτάσεις των φορέων ούτε φυσικά έχει προκηρυχθεί το leader για τους ιδιώτες γιατί λέει περιμένουν να υπογραφεί υπουργική απόφαση και γιατί αυτό το leader έχει πολύπλοκες διαδικασίες και πολλούς εμπλεκόμενους και ως γνωστόν όπου λαλούν πολλοί κοκόροι  αργεί να ξημερώσει. Αυτά μας λέει λίγο πολύ ο Διευθυντής της ΑΝΡΟ. Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η λειτουργία τινάζει στον αέρα προγράμματα και στην περίπτωση του Λυκείου όπου εμπλέκονται και άλλες χώρες εκτίθεται το Λύκειο και η χώρα μας για ασυνέπεια. Το εδώ είναι Βαλκάνια δεν αποτελεί άλλοθι γιατί αυτοί είναι έτοιμοι και εμείς όχι.
Γι αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση. Στην τελική καλό θα κάνει στην πόλη μας και τον θεσμό των ΘΛΕ. Θα έρθουν πάνω από 100 άτομα και θα διοργανωθεί ένα δρώμενο με απήχηση στον κόσμο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…