Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

0

Τους παρέδωσε μάθημα
Ο Τζεμήλ Καπζά, πρώην δήμαρχος Μύκης την προπροηγούμενη περίοδο, ήταν σαφέστατος όταν ρωτήθηκε ποιον θα στηρίξει την Κυριακή από τους δύο μονομάχους.  Απάντησε ξεκάθαρα και είπε:  «Δεν μας ταιριάζει να προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ας αποφασίσουν μόνοι τους αυτόν που θέλουν να τους διοικεί».
-Ένα μάθημα λογικής και σεβασμού της προσωπικότητας των ψηφοφόρων από την ορεινή περιοχή. Μετά από αυτά τα λόγια οφείλουν να προβληματιστούν, π.χ. Δημαρχόπουλος και Λύρατζης, νομίζοντας ότι απευθύνονται σε κοπάδι ανθρώπων χωρίς κρίση και λογική.
Γ.Δ.


Τους θεωρούν πρόβατα
Βιάστηκε να δηλώσει ο Λύρατζης την στήριξή του στον Κοντό. Το όφειλε εξάλλου ως παρακοιμώμενος και σφόδρα υποστηριχθείς από τον Αλέκο Κοντό.
Βέβαια, η δήλωση Λύρατζη είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως και του Δημαρχόπουλου, διότι είναι ανόητο να πιστεύουν πως όσοι τους ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, θα υπακούσουν στις εντολές τους.
Τόσο, αλήθεια υποτιμούν τους ανθρώπους που τους ψήφισαν; Για πρόβατα τους υπολογίζουν που χρειάζονται τη δική τους γνώμη; Είναι σίγουρο ότι θ’ αποφασίσουν μόνοι τους και θα κάνουν αυτό που νομίζουν οι ίδιοι σωστό.
Γ.Δ.


Τον χειροκροτώ
Το είπα και το επαναλαμβάνω διότι θεωρώ πως είναι επίκαιρο εξαιτίας των ημερών.
Είπε ο Σαίξπηρ, ο μεγάλος Άγγλος θεατρικός συγγραφέας: «Το χειροκρότημα έχει αξία όταν φεύγουμε από τη σκηνή και όχι όταν ανεβαίνουμε στη σκηνή».
Προσωπικά, αυτό το χειροκρότημα το κάνω για τον Σάββα Μελισσόπουλο. Όχι στον Λύρατζη, όχι στον Δημαρχόπουλο.
Ο Σάββας κέρδισε το χειροκρότημα γιατί λειτούργησε αγνά, με την καρδιά του, με προσπάθειες καθαρές και τίμιες. Γνωρίζω πως είχε ιδέες, είχε μεγάλη διάθεση προσφοράς στην Ξάνθη, στους Ξανθιώτες. Για διάφορους λόγους δεν του δόθηκε η ευκαιρία ν’ αναδείξει την αξία του στο δήμο Ξάνθης.
Γ.Δ.


Μικρό αλλά σημαντικό
Μικρό μεν, αλλά καλοδεχούμενο σαν μια κίνηση που έλειπε από τους αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι το καλοκαίρι «ανάβουν» από τη ζέστη. Το υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, αποφάσισε 17 επιπλέον αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία να αποκτήσουν αυτόματους πωλητές αποκλειστικά για νερό.
Τα μουσεία που θ’ αποκτήσουν αυτόματους πωλητές είναι τα αρχαιολογικά μουσεία Δράμας, Σαμοθράκης, Αβδήρων, Ιωαννίνων, Παλαιόπολης Κέρκυρας, Βυζαντινό Καστοριάς, όπως επίσης και οι χώροι και τα μνημεία Παρηγορήτισσας και Κάστρο Άρτας, Αγγελόκαστρο και Νέο Φρούριο Κέρκυρας, ελληνιστική πόλη Φλώρινας, Αφροδίτης Αφαίας Σκαραμαγκά, Μιδέας, Κάστρο Ακροκορίνθου, Ηραίο Λίμνης Βουλιαγμένης, Τυλισού και Αγίας Τριάδας στο Ηράκλειο Κρήτης.
Γ.Δ.


Αυτοδιοικητικό
Η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι γνωστό σε ποιο επίπεδο βρίσκεται. Οι περισσότεροι βαδίζουν στα ίδια χνάρια, με λίγες αλλαγές. Και όλοι οι διατελέσαντες αυτοδιοικητικοί στη διοίκηση κάτι έχουν αφήσει και κάτι έχουν πράξει. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερα, ανάλογα και με την κατάσταση και τη χρονική στιγμή που διοίκησαν ευνοήθηκαν ή όχι. Ο αυτοδιοικητικοί που δίνουν περισσότερα στο λαό, συνήθως χρεώνουν τους δήμους τους και αφήνουν πολλές οικονομικές τρύπες, ενώ όσοι προσπαθούν να βάλουν τάξη, καθίστανται μάλλον αντιδημοφιλείς. Και φυσικά πάντοτε η υπερβολή και ο μηδενισμός βρίσκονται ε πρώτο πλάνο,  σε κάθε προεκλογικό αγώνα.
Και βέβαια στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πολίτες και κρίνουν, ή επικρίνουν υποψηφίους σε πολλές διαστάσεις, λογικά, συνειρμικά, αξιολογικά, αλλά και συναισθηματικά, για να ρυθμίσουν με την ψήφο τους, που θα γύρει η πλάστιγγα. Γιατί έχουν πάψει οι ίδιοι να πιστεύουν και να δίνουν βάση και βαρύνουσα σημασία στις προεκλογικές εξαγγελίες όλων. Και ούτε πείθονται όταν απολογιστικά προσπαθούν να τους πείσουν, ότι έχουν υλοποιηθεί όσα υποσχέθηκαν όλοι, αφού άλλη είναι η πολιτική και αυτοδιοικητική ερμηνεία των πραγμάτων και της επιτυχίας και άλλη η ανθρώπινη και κοινωνική, που δεν παύει να είναι και η πραγματικότητα.
Γ.Δ.


Καληνύχτα Κεμάλ
«Έσκασε» σαν κεραυνός εν αιθρία η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την ώρα που εμείς είμασταν απασχολημένοι με τις εκλογές. Όμως η σύρραξη στην γειτονιά μας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να μας αφήνει ανεπηρέαστους. Άνοιξε πάλι και αιμορραγεί η παλιά πληγή μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Χιλιάδες νεκροί και από τις δυο πλευρές, οι περισσότεροι άμαχος πληθυσμός. Ο τρόμος και ο θάνατος βασιλεύουν πάλι στην Μέση Ανατολή. Οι φόβοι για επέκταση της σύρραξης σε Ιράν και Συρία είναι υπαρκτοί. Η Τουρκία πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ των Παλαιστινίων. Η δική μας θέση είναι αυτή του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει το Ισραήλ. Και μιας και πλησιάζουν  τα 98 χρόνια από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι θα δανειστούμε μία φράση από  το τραγούδι του Κεμάλ σε στίχους Νίκου Γκάτσου: Νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί/Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί/Καληνύχτα Κεμάλ αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ.!
Μ.Ξ.


Μειονοτικό …ξανά
Ξανά το θέμα του Μειονοτικού Γυμνασίου έρχεται στην τοπική ειδησεογραφία με την ανακοίνωση της Σχολικής Εφορείας ότι έστειλαν νέο αίτημα προς την Δευτεροβάθμια Ξάνθης, την Περιφερειακή Διεύθυνση ΑΜΘ και το Υπουργείο Παιδείας ζητώντας αυτή την φορά να λειτουργήσουν και οι 5 υπόγειες αίθουσες του σχολείου γιατί είναι πολύ στρυμωγμένα τα παιδιά στις 20 αίθουσες. Να σημειώσουμε ότι πριν λίγες μέρες η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμια έκανε δεκτό το αίτημα της Σχολικής Εφορείας μόνο για πρωινή βάρδια με την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνει την ευθύνη η Σχολική Εφορεία και αυτό εφαρμόζεται  τώρα. Ωστόσο στο έγγραφο ξεκαθάριζε ότι δεν θα λειτουργήσουν οι υπόγειες αίθουσες. Αυτό ζητά ν’ αλλάξει τώρα η Σχολική Εφορεία. Δηλαδή να λειτουργεί μόνο πρωινή βάρδια και οι 25 αίθουσες εκ των οποίων οι 5 είναι υπόγειες. Και πάλι καλείται η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας να δώσει λύση καθώς το Γραφείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια και ο καθ’ ύλην υπεύθυνος  όχι απλά αγνόησε αλλά δεν δέχτηκε καν να δώσει μια απάντηση στις επανειλημμένες τηλεφωνικές μας κλήσεις.
Μ.Ξ.


Έλεγχος και αξιολόγηση
Μας είχε γίνει συνήθεια, ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας, το αντιμετωπίζαμε περίπου ως μια βαθιά ριζωμένη ελληνική παράδοση: την ταλαιπωρία σε οποιαδήποτε συναλλαγή μας με το Δημόσιο. Την υποχρέωσή μας, όποτε υποβάλλαμε ένα αίτημα, να συγκεντρώνουμε με πολύ κόπο μεγάλο αριθμό εγγράφων, και  πάλι να μην είναι αρκετά, και πάλι να λείπει κάτι. Λες και έπρεπε το κράτος να μας  τιμωρήσει για ένα έγκλημα που μόνο εκείνο ήξερε ότι έχουμε κάνει και μας αντιμετώπιζε αναλόγως.
Ως τώρα οι δημόσιες υπηρεσίες συμπεριφέρονταν σαν να έκαναν χάρη στους πολίτες. Στο εξής, θα ελέγχονται, θα αξιολογούνται και θα είναι υποχρεωμένες να τους καταβάλλουν αποζημίωση αν δεν τηρούν τις προβλεπόμενες προθεσμίες.
Κι έτσι το Δημόσιο θα πάψει να αποτελεί εργαλείο για το βόλεμα των ημετέρων και θα μετατραπεί σε έναν ζωντανό οργανισμό που θα λειτουργεί σε συνεργασία, και όχι σε ανταγωνισμό, με τους πολίτες.
Αρκεί βέβαια και οι τελευταίοι να συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις.
Γ.Δ.


Αλλαγές εν όψει στην Τ.Α.
Αλλαγές σημαντικές προβλέπεται να γίνουν στην Τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού.
Με την ένταση του προεκλογικού αγώνα δεν δόθηκε η ανάλογη προσοχή. Αναφέρομαι στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που πρόσφατα αναφερθήκαμε και περιλαμβάνει την κατάργηση όλων των νομικών προσώπων του δήμου, τις κοινωφελείς εταιρείες, αλλά ακόμα και τις σχολικές επιτροπές κι όλα αυτά στο πνεύμα οικονομίας και κεντρικού ελέγχου, επόμενο είναι ότι θα την πληρώσει ο πολιτισμός, η παιδεία, αλλά και πολλοί άλλοι τομείς.
Δεν θα υπάρχει και η δυνατότητα του δήμου μέσω των εταιρειών αυτών να κάνει προσλήψεις με πιο γρήγορες διαδικασίες. Ακόμα και η χρηματοδότηση του κράτους για τις σχολικές επιτροπές, θα δίνεται απευθείας στους διευθυντές των σχολείων.
Που φυσικά γνωρίζουν όλοι ότι δεν επαρκεί και αν χρειαστούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, θα πρέπει να καταφεύγουν στο δήμο, ή να ζητούν κανονικά από την κεντρική πολιτεία, που  τους αφαιρεί την αρμοδιότητα αυτή;
Θα αφήνονται μάλλον πολλά πράγματα στην τύχη τους, όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων. Επίσης οι πολιτιστικοί σύλλογοι που έπαιρναν κάποιες μικρές επιχορηγήσεις από το δήμο ανάλογα με τις δραστηριότητές τους, για να κρατιούνται ουσιαστικά και εν ζωή, μάλλον θα αφεθούν στην τύχη τους.
Γιατί οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα έρχονται με το γνωστό γραφειοκρατικό σύστημα μέσω προγραμμάτων από τα κεντρικά πλέον και όσοι μπορούν να διεκδικήσουν. Δυσλειτουργία θα  παρουσιαστεί ακόμα και στην καθαριότητα από τις αρχές του χρόνου με τη νέα διοίκηση, αφού οι προσλήψεις θα πρέπει να διέπονται καθαρά από το καθεστώς του δημοσίου.
Γ.Δ.


Πρωτοφανείς, άθλιες επιθέσεις
Εντάξει, εκλογές έχουμε, κατανοώ τις ιδιαιτερότητες των ημερών και κάποιες υπερβολές. Απορώ όμως με όλα αυτά τα πυρά, ομαδικά θα έλεγα, εις βάρος του Μανώλη Τσέπελη.
Άρνηση, μιζέρια και λόγος κατευθυνόμενος χωρίς λογική και επιχειρήματα με μόνο στόχο την σπίλωση, συκοφαντία και μείωση της προσωπικότητας του Τσέπελη.
Συμπέρασμα; Παρακμή. Αντί πολιτικού λόγου, αντί αντιπαράθεσης με στοιχεία επί των πεπραγμένων, η κοινωνία της Ξάνθης, οι δημότες δηλητηριάζονται με ψέματα, με κατασκευασμένα γεγονότα, τα οποία παρότι αποδεικνύονται ότι είναι ψευδή, συνεχίζουν να βρίσκονται αναρτημένα στο FB.
Παρόμοια λάσπη, μεθοδεύεις και προσβλητικό λόγο σε προεκλογική περίοδο στο δήμο δεν έχει υπάρξει από την μεταπολίτευση και δω. Αυτή η αρρωστημένη νοοτροπία, αυτές οι ανήθικες επιθέσεις, συκοφαντίες από φερέφωνα χωρίς αρχές, κυρίως δε ένα γνωστό στην περιφέρειά μας, είναι η βασική αιτία που αξιόλογα άτομα της Ξάνθης με διάθεση προσφοράς, δεν θέλουν ν’ασχοληθούν με τα κοινά. Η υγιής κοινωνία οφείλει ν’ αντιδράσει στις δόλιες αυτές επιθέσεις με την ψήφο της.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…