Αρχική Χωρίς κατηγορία «Εβίβα» για την κατάργηση του φόρου στο κρασί

«Εβίβα» για την κατάργηση του φόρου στο κρασί

0

Χαιρετίζουν οι οινοπαραγωγοί την τροπολογία

 

Ο. Βουρβουκέλης: «Ο Ε.Φ.Κ. μας έκανε κακό σ’ όλο το φάσμα της λειτουργίας μας πέρα από το οικονομικό»

 

«Εβίβα» λένε οι Οινοπαραγωγοί στην τροπολογία που καταργεί τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί που επιβλήθηκε πριν 3 χρόνια (1/1/2015). Ένα καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο που εφαρμόστηκε για να καλύψει «τρύπες» και δεν απέδωσε τα δέοντα αλλά ωστόσο ήταν τα 3 χρόνια αρκετά για να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στις επιχειρήσεις οινοποιίας και αποτελούσε πάγιο αίτημα των οινοποιών η κατάργηση του.

Χαιρετίζουν οι οινοπαραγωγοί την κατάργηση της τροπολογίας

Την ικανοποίησή του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: «Συγχαίρουμε την Κυβέρνηση για την βούλησή της να κλείσει αυτό το οδυνηρό για όλους κεφάλαιο», αναφέρει μεταξύ άλλων Η ΚΕΟΣΟΕ επίσης χαιρετίζει την νομοθετική πρωτοβουλία σημειώνοντας: «Χαιρετίζουμε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έστω και καθυστερημένα αναγνώρισε στην πράξη το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε αφού ακόμα και η ίδια η αιτιολογική έκθεση της εν λόγω κατάργησης του Ε.Φ.Κ. επισημαίνει πως « ……Η κατάργηση του εν λόγω Ε.Φ.Κ. προτείνεται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού..» ……. στρεβλώσεις που έγκαιρα η ΚΕΟΣΟΕ με υπόμνημα της επεσήμανε από 10/6/2016 προς τους τότε αρμόδιους υπουργούς

Μόνο με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την πάταξη της παραοικονομίας, που εντάθηκε τα τρία τελευταία χρόνια στον χώρο της εμπορίας των οινικών προϊόντων, μπορούν να αντισταθμιστούν οι απώλειες, που υπέστη ο τομέας από την επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί κατά την τριετία που πέρασε».

Ο. Βουρβουκέλης: «Ο Ε.Φ.Κ. μας έκανε κακό σ’ όλο το φάσμα της λειτουργίας μας πέρα από το οικονομικό»

Μιλώντας στο «Ε» ο οινοποιός Οδυσσέας Βουρβουκέλης, παραγωγός των οίνων «Κτήμα Βουρβουκέλη» τόνισε πως ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και είναι θετικά όπως έστω και εκ το υστέρων το αντιλήφθηκαν στην κυβέρνηση. Απαρίθμησε δε τι προβλήματα δημιούργησε αυτό το φοροεισπρακτικό μέτρο: «Μας δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Πρώτα πρώτα έλλειψη ρευστότητας καθώς έπρεπε να καταβάλλουμε το φόρο 20 λεπτών ανά λίτρο που πουλάμε κάθε μήνα ενώ οι πελάτες μας δεν μας είχαν εξοφλήσει. Αυτό μας δημιούργησε έλλειψη ρευστότητας. Επίσης μας έμπλεξε σ’ ένα κυκεώνα γραφειοκρατίας με την εμπλοκή Τελωνείου στο οποίο έπρεπε να δηλώνουμε τις ποσότητες που διακινούμε εντός χώρας. Προκάλεσε επίσης αύξηση του λαθρεμπορίου γιατί δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που μπορούν να ελέγξουν κάποιον που παράγει και διακινεί μικρές ποσότητες. Μας επιβάρυνε με το κόστος λειτουργίας παραρτημάτων φορολογικής αποθήκης και σ’ άλλες περιοχές για να μπορούμε να διακινούμε το προϊόν μας. Μας έκανε κακό σ’ όλο το φάσμα της λειτουργίας μας πέρα από το οικονομικό. Ευτυχώς που το κατάλαβαν και τον κατάργησαν. Διατηρώ ωστόσο επιφυλάξεις για το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί », αναφέρει ο κ. Βουρβουκέλης.

Κρασί Βουρβουκέλη στις ΗΠΑ. – Επετειακό έτος το 2019 για το «Κτήμα Βουρβουκέλη»

Να σημειώνουμε πως το «Κτήμα Βουρβουκέλη είναι μια δυναμική επιχείρηση που συνεχώς διευρύνει τα μερίδιά της στην ελληνική και διεθνή αγορά. Εξάγει σε πολλές χώρες την Ευρώπη αλλά και στις Η.Π.Α. Πολλά από τα κρασιά της έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς . Το 2019 συμπληρώνει τα 20 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο πατέρα τους, τον γιατρό Νίκο Βουρβουκέλη. Στο πλαίσιο αυτό το «Κτήμα Βουρβουκέλη θα ετοιμάσει επετειακές εμφιαλώσεις νέων κρασιών προς τιμή του πατέρα τους. Επίσης θα διοργανώσει διάφορες δράσεις στο επισκέψιμο οινοποιείου του στα Άβδηρα στο οποίο ξεκινούν και έργα επέκτασης των εγκαταστάσεων του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Είχε η Ξάνθη Λευκό Πύργο και… Πανόραμα;

Νομίζατε ότι υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη ; Κι όμως είχε κι η Ξάνθη. Ο “Λευκός Πύργ…