Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ενίσχυση 100 ευρώ ανά στρέμμα στους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης

Ενίσχυση 100 ευρώ ανά στρέμμα στους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης

0

Εγκρίθηκαν από το de minimis, ενισχύσεις  8,2 εκατ. ευρώ για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης

 

 Αποζημιώσεις για τις ζημιές από ιώσεις και περονόσπορο που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Θα δοθούν άμεσα μέχρι το τέλος της χρονιάς 

 

 

Απ’ το ολότελα καλό και το …de minimis, λένε οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης , με τον πρόεδρο της Ομάδας κ. Μιχάλη Πασχαλίδη να εκφράζει μεν την ικανοποίησή του παρότι όπως σημειώνει οι ενισχύσεις 8,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα  de minimis που ενέκρινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβληθούν στους καπνοπαραγωγούς «μπασμά» της Θράκης, δεν καλύπτουν την καταστροφή που υπέστησαν στη παραγωγή τους λόγω των καιρικών συνθηκών, στο σύνολό της.

Σύσκεψη για τον καπνό

Ο κ. Πασχαλίδης συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την ενεργοποίηση της ενίσχυσης de minimis για τους καπνοπαραγωγούς που επλήγησαν από τη φετινή καταστροφική χρονιά για τον καπνό. Στην σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και τους συνεργάτες του συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Αναστασία Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά  η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού καθώς και εκπρόσωποι παραγωγών. Δεν παρέστη στην συνάντηση ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Εσάτ Χουσεΐν.

100 ευρώ ανά στρέμμα στους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης

Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε πως εξέθεσε το πρόβλημα σ’ όλες του τις διαστάσεις κι ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί για τους καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης ενίσχυση κατά 65 ευρώ το στρέμμα που καταβάλλεται για ποσοστό ζημιάς άνω του 35% τελικά εντάχθηκε στο ποσοστό ζημιάς άνω των 55 %. Έτσι οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης θα λάβουν ενίσχυση 100 ευρώ ανά στρέμμα όπως και της Ροδόπης, του Έβρου και της Καβάλας, ενώ 65 ευρώ το στρέμμα θα λάβουν οι παραγωγοί της Δράμας και των Σερρών: «Καταφέραμε να πείσουμε τον υπουργό ότι αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα, ότι η φετινή παραγωγή έχει πληγεί από τον καιρό και τις αρρώστιες. Του είπαμε επίσης πως αν δεν ενισχυθούν οι καπνοπαραγωγοί του μπασμά πολλοί απ’ αυτούς θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια και θα μειωθεί κι άλλο η παραγωγή του προϊόντος. Μπορώ να πω ότι ο υπουργός έδειξε κατανόηση και πρόθεση του να βοηθήσει», σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης. Πρόσθεσε δε πως τόσο η Ομάδα όσο και οι υπηρεσίες και η Διαπαγγελματική Οργάνωση (ΔΟΑΚ) έχουν κάνει προσπάθεια 6 μηνών να αναδείξουν το πρόβλημα και την αναγκαιότητα να βρεθούν ενισχύσεις εκτός ΕΛΓΑ δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές από ιώσεις και περονόσπορο που ήταν εκτεταμένες στα καπνά της Θράκης. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να τονιστεί ότι εξαντλήθηκε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 8,2 εκατ. ευρώ. Δεσμεύθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθούν οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω προσβολής των φυτειών καπνού από συνδυασμό παθογόνων αιτιών, που δεν καλύπτει ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Απογοητευμένος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης

Την απογοήτευση των καπνοπαραγωγών, γνωστοποίησε στον “ΧΡΟΝΟ” Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν. Ως διαμαρτυρία δεν παρέστη στην συνάντηση, παρότι το ποσό αυξήθηκε τελευταία στιγμή στα 100 ευρώ, καθώς ούτε αυτό το ποσό, όπως μας λέει, καλύπτει τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι καπνοπαραγωγοί του νομού. Πρόκειται για περίπου 3.000 καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να μειώνονται ραγδαία φέτος. Τουλάχιστον 250 ευρώ ανά στρέμμα αντιπροτείνει ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών, ο οποίος ελπίζει – μέχρι και την Πέμπτη που θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις – το ποσό αυτό να αλλάξει, έστω και την τελευταία στιγμή, προς όφελος των καπνοπαραγωγών».

Θα δοθούν άμεσα μέχρι το τέλος της χρονιάς  οι ενισχύσεις

Να σημειώσουμε ότι οι ενισχύεις θα δοθούν άμεσα και μέχρι τέλος του έτους σύμφωνα με την δέσμευση του υπουργού κ. Σταύρου Αραχωβίτη.  Αυτό είναι μια ανάσα για τους καπνοπαραγωγούς που τώρα πουλάνε το πρώτο και δεύτερο χέρι με 3 και 3,5 ευρώ το κιλό ενώ οι τιμές θα διαμορφωθούν στο τελευταίο χέρι. Σε κάθε περίπτωση η φετινή παραγωγή είναι υποβαθμισμένη σε ποιότητα και μειωμένη σε ποσότητα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…