Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

0

Για το κάπνισμα
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην αρμόδια υπηρεσία Υγειονομικού ελέγχου με θέμα το κάπνισμα στα καταστήματα και άλλους χώρους.
Κατά τη σύσκεψη εκφράστηκαν διάφορες απόψεις και εκτιμήσεις από πλευράς συμμετεχόντων. Μάλιστα η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Μαίρη Τσιακίρογλου εκτός των άλλων που εισηγήθηκε, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του συστήματος επιβολής προστίμων που θεωρεί υπεύθυνο τον καταστηματάρχη και του επιβάλει βαρύ πρόστιμο κι όχι τον πελάτη.
Γ.Δ.


Μια ιστορία
Και με την ευκαιρία θυμήθηκα μια παλιά, όχι και τόσο, ιστορία που συνέβη στο υπουργείο Υγείας. Εκείνη λοιπόν την εποχή που ήταν σε έξαρση το κυνήγι των καπνιστών, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με πρόεδρο τον Καββαθά, πήγαν στο υπουργείο για να δουν τον υπουργό. Τους δέχτηκε όμως ο Γενικός Γραμματέας και κατά τη συζήτηση η αντιπροσωπεία της Γ.Σ.Ε.Β.Ε. Ελλάδος έβγαλαν τσιγάρα κι άρχισαν να καπνίζουν! Ο Γενικός σάλταρε κυριολεκτικά όταν του είπαν ότι θα καλέσουν την αστυνομία για να τιμωρήσει τόσο αυτούς όσο και το υπουργείο!
Μόνο που το πρόστιμο για τον καθένα ήταν 50€ και για το υπουργείο 500! Το έκαναν όλο αυτό για να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι πως ακριβώς έχει όλη αυτή η ιστορία και ποιος τελικά πληρώνει τη νύφη.
Γ.Δ.


Προβολή-Επικοινωνία
Το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής της Περιφέρειάς μας για το έτος 2018, ανέρχεται στις 340.000 ευρώ. Την ενημέρωση έκανε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Το ζητούμενο στην περίπτωση είναι το πώς θ’ αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Πως δηλαδή θα πιάσουν τόπο και θ’ αποδώσουν πολλαπλασιαστικά επ’ ωφελεία του πραγματικού λόγου που εγκρίθηκαν, δηλαδή η Επικοινωνία και Προβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ.
-Θα περιμένουμε να δούμε για να κρίνουμε έργα και ημέρες.
Γ.Δ.


Στο προαύλιο του Αρχοντικού του Καπνέμπορου Φωκίωνα Καραδήμογλου, στην οδό Ορφέως. Σήμερα στεγάζονται στο κτίριο, υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Παγκόσμιος κίνδυνος
Οι ημέρες κυριαρχίας των πλαστικών σακουλών πλησιάζει στο τέλος. Από την αρχή του νέου χρόνου, αλλάζουν τα πράγματα πλέον. Η προειδοποίηση είχε γίνει εδώ και καιρό και λίγο-πολύ όλοι είναι ενήμεροι. Έτσι όποιος επιμένει να τις χρησιμοποιεί από 1ης Ιανουαρίου θα πληρώνει στο Μάρκετ 0,03€, δηλαδή 3 λεπτά και η επιβάρυνση θα φθάσει τα 7 λεπτά από το 2019.
Αφορμή για τη λήψη αυτού του μέτρου αποτέλεσε το γεγονός ότι οι θάλασσες το 2050 σε όλο τον κόσμο θα έχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αφού το 94% των πλαστικών απορριμμάτων βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας.
Τι αποδεικνύουν αυτά τα νούμερα; Ότι η ανακάλυψη του πλαστικού ως λειτουργικού μέσου, άλλαξε όντως τη ζωή των ανθρώπων στον πλανήτη. Ετησίως παράγονται τεράστιες ποσότητες κάθε είδους πλαστικού που δυστυχώς, μεγάλο μέρος αυτών δεν ανακυκλώνονται. Και καταλήγουν στις χωματερές, στα ποτάμια,
τις λίμνες και τις θάλασσες που έχουν γεμίσει κυριολεκτικά από πλαστικά που ως γνωστόν αργούν πάρα πολλά χρόνια  να αποσυντεθούν.
Η κακή διαχείριση του καλού ευεργετήματος μεταβλήθηκε σε κατάρα και παγκόσμιο κίνδυνο κυρίως των θαλασσών.
Γ.Δ.


Λόγια Σπίρτζη
Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο υπουργός Σπίρτζης. Ο οποίος μαζί με τον Τσακαλώτο που συνυπογράφει – τον έκανε δηλαδή συνυπεύθυνο-  αποφάσισε οι άνεργοι, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των όμορων στην Εγνατία οδό, θα περνούν τζάμπα!
Μας δουλεύει ο άνθρωπος διότι: η Εγνατία αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα με την ιδιωτικοποίησή της. Άρα, ποιος ιδιώτης θα πάει ν’ αγοράσει έναν δρόμο από τον οποίο θα χάνει τα μισά έσοδα; Θέλει να κάνει μνημόσυνο –κι εδώ- με ξένα κόλλυβα. Μόνον όμως που δεν θα γίνει αυτό. Και το δήθεν δωρεάν είναι άλλη μια μπαρούφα για να δικαιολογηθεί για τα νέα διόδια, νέους σταθμούς διοδίων, νέους κάθετους άξονες. Αυτά τα υπέγραψε και όσα δηλώνει είναι για εσωκομματική κατανάλωση για τους «δεν πληρώνω» και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούν για τις αλλαγές στην Εγνατία.
Γ.Δ.


Δημοτικό
Δήμαρχος του νομού μας γνωρίζει άραγε ότι με τις μεθοδεύσεις του κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος κι από κει σε αργία; Έχει αντίληψη ότι αυτό που μεθοδεύει ο ίδιος (με την υπογραφή άλλου) πως οδηγεί σε τιμωρία; Και ότι υπάρχει δεδικασμένο σε άλλη περιοχή της χώρας;
Προφανώς ο περιστασιακός φίλος του (πότε αγάπη και πότε μίσος), δεν τον έχει ενημερώσει για τον κίνδυνο που διατρέχει. Ο οποίος κίνδυνος δεν πήρε το δρόμο τον Νομικό ακόμη για τεχνικούς λόγους. Ας το έχει υπ’ όψιν λοιπόν το γεγονός ο εν λόγω δήμαρχος κι ας γνωρίζει πως ο λαός μας λέει το σοφό «απ’ αλλού το περιμένει και από αλλού του’ ρχεται».
Και κάτι τελευταίο: Να γνωρίζει πως έχουν γνώση οι φύλακες για τα τερτίπια που τον εκθέτουν και θα τον οδηγήσουν σε αργία, όταν μάλιστα ακολουθούν κι άλλες δίκες λίαν συντόμως…
Γ.Δ.


Περιβαλλοντικά
Ανησυχητικές οι διαπιστώσεις για ολόκληρη τη χώρα. Κυρίως όμως στις τουριστικά ανεπτυγμένες. Όπου εκεί κυριαρχούν τ’ αυθαίρετα, οι εκχερσώσεις και ο καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, συν βέβαια και την παράνομη υλοτομία.
Μάλιστα τα αυθαίρετα κάθε μορφής αποτελούν τη νούμερο ένα παράβαση πανελληνίως όπως φάνηκε και στην τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής.
Ας το ομολογήσουμε επιτέλους. Οι νεοέλληνες δεν σεβόμαστε το περιβάλλον. Δεν του αποδίδουμε την αξία που έχει για την ίδια τη ζωή μας, τη χώρα μας. Αντ’ αυτών, καταστρέφουμε, καίμε, χτίζουμε αυθαίρετα. Που κάποια στιγμή μας τιμωρούν. Ενίοτε και με αφαίρεση ζωών.
Γ.Δ.


«Ντερμπιέ» στο δικό τους στομάχι όχι στο δικό μας…
Δεν μας φτάνουν τα μνημόνια και οι περικοπές που μας έχουν επιβάλλει οι  Ευρωπαίοι δανειστές μας, τώρα θέλουν να μας επιβάλλουν …ντερμπιέ και στο στομάχι μας! Κάποιοι οικολόγοι πράσινοι = λέει – βρήκαν ότι ο γύρος έχει φωσφορικό άλας και αυτό όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί κάνει κακό στην υγεία και μ’ αυτό το πρόσχημα θέλουν να απαγορεύσουν τον γύρο! Ένα είναι βέβαιο ότι αν δεν έγινε επανάσταση για τα μνημόνια θα γίνει σίγουρα για τον …γύρο και δεν θα περάσει όπως δεν πέρασε με το κοκορέτσι και το σπληνάντερο! Το ίδιο ήθελαν να κάνουν και στην Κύπρο με τις σεφταλιές.
Όταν έρχονται όμως εδώ τρελαίνονται για γύρο, σουβλάκια και λοιπά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση (ή κάποιες επονομαζόμενες ως Οικολογικές Οργανώσεις της ΕΕ) που παίζουν διάφορα παιχνίδια σε βάρος των ελληνικών παραδοσιακών φαγητών.
Αλλά δεν θα τους περάσει!
Μ.Ξ.


Ούτε ν’ ακούσουν οι δήμαρχοι για απλή αναλογική
Κρύος ιδρώτας έλουσε τους δημάρχους στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στα Γιάννενα όταν άκουσαν τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να τους λέει ότι η απλή αναλογική  θα εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση από τις προσεχείς εκλογές 2019. Μάλιστα κάποιοι μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης αντέδρασαν έντονα, ενώ κάποιοι αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Να σημειώσουμε πως η ΚΕΔΕ είναι αρνητική στην εφαρμογή της απλής αναλογικής – έχει εκφραστεί επανειλημμένως κατά αυτής ο πρόεδρος Γ. Πατούλης – προβάλλοντας ως επιχείρημα την ακυβερνησία.  Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να την εφαρμόσει ως εκλογικό σύστημα και στους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης δεν άφησε κανένα περιθώριο επ’ αυτού λέγοντας ότι «η απλή αναλογική έχει θεσπιστεί».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…