Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Μηδέν έργα το 2017 στο νομό μας από την περιφέρεια

Μηδέν έργα το 2017 στο νομό μας από την περιφέρεια

0
nomarxia3-web

Σύσκεψη Μέτιου – Ζαγναφέρη και περιφερειακών συμβούλων για τα έργα που θα ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018

Περιμένουν 7 μήνες και τώρα …τρέχουν μες στον Αύγουστο για το τεχνικό πρόγραμμα.Λεφτά υπάρχουν και δεν τα αξιοποιούν για τεχνικούς λόγους!

Πολύωρη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών είχαν χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους της Ξάνθης στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη. Θέμα της σύσκεψης που είχε τον χαρακτήρα του επείγοντος, το τεχνικό πρόγραμμα και μια ενημέρωση και προεργασία για την ωριμότητα των έργων ώστε να προχωρήσουν σε δημοπράτηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η χθεσινή σύσκεψη έγινε με σκοπό να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια που εκδηλώθηκε από τους αντιπεριφερειάρχες – μεταξύ αυτών και ο κ. Ζαγναφέρης- προς τον περιφερειάρχη που έφερε θέμα στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο την έγκριση της 1ης τροποποίησης του ετήσιου προγράμματος δράσης τη ΠΑΜΘ έτους 2017 χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει και να συζητήσει μαζί τους για τα έργα που προτείνουν. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που αποσύρθηκε το θέμα.

Περιμένουν 7 μήνες και τώρα …τρέχουν μες στον Αύγουστο για το τεχνικό πρόγραμμα

Να σημειώσουμε πως το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε μεν τον Φεβρουάριο ωστόσο δεν εφαρμόστηκε πότε. Αυτή ήταν και η μόνιμη γκρίνια του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη ότι υπάρχουν μια σειρά από έργα στο νομό μας έτοιμα προς δημοπράτηση ωστόσο δεν έχει ανοίξει το τεχνικό πρόγραμμα για να χρηματοδοτηθούν. Κι αυτό έως ένα βαθμό δικαιολογείται καθώς υπήρξε αλλαγή περιφερειάρχη και θεωρητικά ένα μεταβατικό στάδιο ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ωστόσο πέρασαν 9 μήνες από τότε και ακόμη δεν έχει γίνει η προεργασία που απαιτείται για το τεχνικό πρόγραμμα όπως φαίνεται και από τα γεγονότα. Κι αυτό χρεώνεται στην διοίκηση της περιφέρειας που περίμενε τόσους μήνες και τρέχει τώρα μέσα στον Αύγουστο να κάνει διαβούλευση για το τεχνικό πρόγραμμα. Επίσης αναδεικνύεται και μια εικόνα προχειρότητας, έλλειψης συντονισμού και συνεννόησης, διόλου κολακευτική για την περιφέρεια μας.

Οδοποιία και αρδευτικά, τα έργα για τον νομό μας

Αναφορικά με τα έργα που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη σύσκεψη – σύμφωνα με πληροφορίες μας – τα περισσότερα αφορούσαν κάποια μικροέργα οδοποιίας σε διάφορα σημεία του νομού όπως επίσης και μικρά αρδευτικά. Καμιά συζήτηση για τους αναδασμούς που είναι σε εκκρεμότητα, καμιά συζήτηση για το αντιπλημμυρικό έργο στο Κουτσό που επίσης είναι σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 5 χρόνια. Καμιά αναφορά επίσης από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης στο έργο διαμόρφωσης της δυτική εισόδου της πόλης για το οποίο υπάρχει μελέτη 1 εκ. ευρώ στα συρτάρια της Εγνατίας (ανταποδοτικός για τον κάθετο άξονα μετά από απαίτηση του πρώην περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και ανοιχτό μέτρο στο ΕΣΠΑ ύψους 22 εκ. ευρώ.) Τέθηκε επίσης ως πρόβλημα οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες που είναι υποχρεωτικές από τις 25 Ιουλίου ωστόσο με υπαιτιότητα του υπουργείου δεν υπάρχει έτοιμη πλατφόρμα.

Κανένα τεχνικό έργο δεν προβλέπεται για φέτος

Μετά από ώρες συζήτηση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έργα αυτά θα μπουν στην τροποποίηση που θα γίνει τον Οκτώβριο για να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το 2017 θα κυλήσει χωρίς κανένα τεχνικό έργο της περιφέρειας στο νόμο μας πέρα από τις χρηματοδοτήσεις για διάφορες εκδηλώσεις. Και το ζήτημα είναι ότι λεφτά υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά δεν αξιοποιούνται για τεχνικούς λόγους!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θα λειτουργήσει επικουρικά σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Σύμφωνα με απόφαση…