Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Μοναχική» συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αβδήρων

«Μοναχική» συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αβδήρων

0
dimotiko avdiron16

Αποχώρησε η μείζων αντιπολίτευση καταγγέλλοντας παράβαση διάταξης του Καλλικράτη που επιφέρει ανισομέρεια στην κατανομή των έργων. Απουσίαζαν οι άλλες δύο παρατάξεις

Σε 1.900.000 ευρώ ανέρχεται συνολικά το τεχνικό πρόγραμμα – Μικροέργα σ’ όλους τους οικισμούς – Μελέτες και συντήρηση κτηρίων και σχολείων

Ως συνεδρίαση της δημοτικής παράταξης της συμπολίτευσης κατέληξε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου με μοναδικό θέμα την έγκριση του τεχνικού προγράμματος για το 2017. Αιτία ήταν η αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης και η απουσία των άλλων δύο δημοτικών παρατάξεων. Κι έτσι η δημοτική αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης κλήθηκαν να εγκρίνουν το τεχνικό πρόγραμμα κατά πλειοψηφία.

Η παράταξη Τσολακίδη αποχώρησε καταγγέλλοντας μη εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη

Παράβαση της νομοθεσίας του Καλλικράτη και συγκεκριμένα του άρθρου που προβλέπει το πληθυσμιακό κριτήριο ως βάση στην κατανομή των έργων στους οικισμούς, κατήγγειλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης και αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο επισημαίνοντας πως ενώ στην εισήγηση και στην αιτιολογική έκθεση γίνεται αναφορά στον συγκεκριμένο άρθρο του Καλλικράτη δεν τηρείται στο τεχνικό πρόγραμμα, γεγονός του δημιουργεί στρεβλώσεις από την ανισομέρεια στην κατανομή των έργων στους οικισμούς του δήμου. Έτσι άφησε μόνη την διοικούσα παράταξη να έχει την ευθύνη για τα τεχνικό πρόγραμμα χωρίς καν να συζητήσει τα επιμέρους.

Σε 1.900.000 ευρώ ανέρχεται συνολικά το τεχνικό πρόγραμμα

«Ρεαλιστικό», χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης επικαλούμενος τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τη γενικότερη δυσπραγίας που πλήττει τους δήμους μετά την μείωση της ΣΑΤΑ και των ΚΑΠ που τους στερεί την δυνατότητα να σχεδιάσουν ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα. Μ’ αυτά τα δεδομένα το συνολικό τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αβδήρων ανέρχεται σε 1.900.000 ευρώ και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα δύο έργα που ξεκίνησαν πέρσι και χρηματοδοτούνται από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που είναι και τα μεγαλύτερα. Συγκεκριμένα πρόκειται για την ανάπλαση των οικισμών του πρώην δήμου Σελέρου με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και την ανάπλαση στον οικισμό Μάνδρας 128.000 ευρώ.

Μικροέργα σ’ όλους τους οικισμούς

Τα υπόλοιπα έργα που αναφέρονται στο τεχνικό πρόγραμμα χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του δήμου και είναι: 1) Επέκταση αρδευτικού δικτύου στο Σέλερο ύψους 130.000 ευρώ 2) επέκταση δικτύου ομβρύων σε οικισμούς του πρώην δήμου Βιστονίδας και Αβδήρων ύψους 90.000 ευρώ 3) Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον Π. Ζυγό ύψους 80.000 ευρώ, 4) κατασκευή του δρόμου που οδηγεί στο Κ. Υ Αβδήρων, καθώς και διάφορες άλλες ασφαλτοστρώσεις στον οικισμό. Επίσης εξασφαλίστηκαν 47.000 ευρώ για τεχνικά πεζοδρομίων στου οικισμούς και 10.000 ευρώ για καθαρισμούς καναλιών.

Μελέτες και συντήρηση κτηρίων και σχολείων

Σε ωρίμανση βρίσκεται η μελέτη για τον Βιολογικό του Σελέρου ύψους 72.000 ευρώ ενώ έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται ν’ ανοίξει το σχετικό μέτρο του ΕΣΠΑ για να ενταχθεί η μελέτη του Βιολογικού των Αβδήρων. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του αντιπλημμυρικού έργου στο Κουτσό που κόστισε 17.000 ευρώ. Το τεχνικό πρόγραμμα επίσης προβλέπει και συντήρηση δημοτικών κτηρίων ύψους 47.000 ευρώ και σχολείων 60.000 ευρώ, ενώ αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού σχολείου Διομήδειας. Σ’ ότι αφορά το Μουσικό Σχολείο στην Διομήδεια έχει προβλεφθεί το κονδύλι των 17.000 ευρώ για συντήρηση ενώ αναφορικά με το θέμα της κατασκευής νέου σχολείου ο κ. Τσιτιρίδης ανέφερε στο «Ε’» πως έχει συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή, έχει ελέγξει το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για την κατασκευή του νέου σχολείου και αναμένεται η έγκριση της για να γίνει το νέο ρυμοτομικό και στην συνέχεια η μελέτη. Στην έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού βρίσκεται και η υπόθεση κατασκευής νέου κτηρίου για το Ειδικό Σχολείο της Γενισέας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…