Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τέσσερεις πολίτες-πρότυπο τιμήθηκαν από τον δήμο Ξάνθης

Τέσσερεις πολίτες-πρότυπο τιμήθηκαν από τον δήμο Ξάνθης

0
kontogiannidis antoniadis

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 97ων Ελευθερίων της πόλης μας ο δήμος Ξάνθης τίμησε για την προσφορά τους τον: Αντ. Αντωνιάδη, Τάσο Κοντογιαννίδη, Κρυωνά Σεργκενλίδη και το ζεύγος Κουράκου

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε για 21η χρονιά η βράβευση Ξανθιωτών, αλλά και ανθρώπων που προσέφεραν στην Ξάνθη

kryonas kollias

Στην δύσκολη εποχή που διανύουμε είναι σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο στο κοινωνικό σύνολο και προάγουν αξίες όπως η ομαδικότητα, η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτέλεια. Τους ανθρώπους αυτούς, που βελτιώνουν αφιλοκερδώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης μας, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε την προσπάθειά τους και να τους επιβραβεύσουμε. Έτσι, στο πλαίσιο του εορτασμού των 97ων Ελευθερίων της πόλης, ο δήμος Ξάνθης τίμησε τέσσερεις συμπολίτες μας για την προσφορά τους, με μια σεμνή εκδήλωση λίγο πριν την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο, κάτι που αποτελεί πια θεσμό για την πόλη μας. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις που υπήρξαν στην επιλογή των προσώπων που θα τιμηθούν, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει με το μετάλλιο της πόλης τον βετεράνο ποδοσφαιριστή Αντώνη Αντωνιάδη, τον δημοσιογράφο Τάσο Κοντογιαννίδη, τους δωρητές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ευάγγελο και Ελένη Κουράκου και τον ζωγράφο Κρυωνά Σεργκενλίδη για την ανιδιοτελή προσφορά του στην πόλη.

Δήμαρχος Ξάνθης: «Οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν υπόδειγμα συμπεριφοράς και θέλησης»

Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ξάνθης, Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου, ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος λόγω απουσίας του πρώτου. Όπως σημειώνει: «Η απονομή τιμητικών διακρίσεων σε πολίτες πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996, από τον αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης Φίλιππο Αμοιρίδη και συνεχίστηκε από τον κ. Μιχάλη Στυλιανίδη. Πεποίθησή τους, αλλά και πεποίθηση όλων μας, ήταν και είναι ότι άνθρωποι που προσέφεραν αλτρουιστικά και ανιδιοτελώς στον πολιτισμό, στις τέχνες, στα γράμματα, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον, άνθρωποι που δούλεψαν εθελοντικά, που στερήθηκαν για να στηρίξουν τον συνάνθρωπό τους, που με αυτοθυσία για το κοινό συμφέρον έδωσαν τον δικό τους μοναδικό αγώνα, που τίμησαν την γενέτειρα πόλη τους, που την πρόβαλαν σε όλο τον κόσμο, αξίζουν κάθε τιμή, αφού αποτελούν πρότυπο για κάθε κοινωνία. Οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας, αποτελούν υπόδειγμα συμπεριφοράς και θέλησης. Κάθε ανιδιοτελής και ευγενής δράση γράφει με τα πιο λαμπρά γράμματα στη σελίδα της κοινωνίας και του ανθρωπισμού, γράφει με τα πιο λαμπρά γράμματα στη βιογραφία των ψυχών, στην ιστορία της Ξάνθης μας».

Ποιοι είναι οι βραβευθέντες

Αντώνης Αντωνιάδης

Ο Αντώνης Αντωνιάδης, βετεράνος ποδοσφαιριστής με μεγάλη προσφορά στο ποδόσφαιρο της Ξάνθης αλλά και της Εθνικής Ελλάδος, διετέλεσε επί χρόνια Πρόεδρος του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών). Γεννημένος στις 25 Μαΐου 1946 στο Πετροχώρι Ξάνθης, είναι ένα από τους μεγαλύτερους Έλληνες σκόρερ. Είχε το προσωνύμιο ‘’ο ψηλός’’. Πρώτη ομάδα της καριέρας του ήταν η Ασπίδα Ξάνθης, όπου εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, ο οποίος και τον απέκτησε το 1968. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος 5 φορές (1970, 1972, 1973, 1974, 1975). Μάλιστα τα 39 του γκολ τη περίοδο 1971-72 είναι ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι σήμερα. Συμμετείχε στη μεγάλη ομάδα του 1971, που αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ευχαριστώντας για την τιμή, τα τελευταία χρόνια έχει αραιώσει τις επισκέψεις του στην Ξάνθη, μετά τον θάνατο της μητέρας του, αλλά η πόλη και το χωριό του είναι πάντα μέσα στην καρδιά του.

Αναστάσιος Κοντογιαννίδης

Ο Τάσος Κοντογιαννίδης, ο δημοσιογράφος που καθιέρωσε με προσωπικά του χρήματα τις υποτροφίες στην ακριτική Σταυρούπολη, είναι ένας άνθρωπος με απίστευτη αγάπη για τον τόπο του και ειδικά για τους νέους. Γεννήθηκε στο χωριό Κομνηνά Ξάνθης, τελείωσε το Γυμνάσιο Σταυρουπόλεως, σπούδασε στην Πάντειο και την Νομική και παρακολούθησε σεμινάρια δημοσιογραφίας στην Αθήνα και τις ΗΠΑ. Τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών και με βραβεία από την «Εστία» Νέας Σμύρνης και τη Γερμανική ραδιοφωνία «Ντόιτσε Βέλλε» για διάφορες εργασίες του. Εργάσθηκε ως ρεπόρτερ σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega Channel» και ως ανταποκριτής σε μεγάλες εφημερίδες της επαρχίας και ελληνικές στη Νέα Υόρκη. Διάφορα ιστορικά του αφιερώματα που προβλήθηκαν από το Mega έτυχαν μεγάλης επιτυχίας με πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Έχει γράψει ιστορικά και πολιτικά βιβλία, ενώ ένα από αυτά, «Το έγκλημα στου Χαροκόπου», έγινε best seller. Αποδεχόμενος την τιμή, παραδέχθηκε ότι δεν ήταν πολύ καλός μαθητής, αφού πήγαινε κρυφά σχολείο, ανάμεσα στις αγροτικές εργασίες του σπιτιού. Αγωνίστηκε όμως στην ζωή του και έφτασε να τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα πολλοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας, όπως είπε.

Ζεύγος Ευάγγελου και Ελένης Κουράκου

Το ζεύγος Ευάγγελου και Ελένης Κουράκου έχει αποστείλει περί τα 2.000 βιβλία από το 2002 μέχρι και σήμερα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης. Ο κ. Ευάγγελος Κουράκος είναι πρώην Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η σύζυγός του Ελένη Κουράκου είναι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Δεν τους συνδέει κανένας δεσμός συγγένειας ή καταγωγής με την Ξάνθη, την οποία επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το 2002. Ο κ. Κουράκος, γεννημένος στον Πειραιά και με καταγωγή από την Μάνη, υπηρέτησε από το 1949 μέχρι και το 1996 σε όλες τις βαθμίδες της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου διετέλεσε δύο φορές Υποδιοικητής (1982-1986, 1993-1996). Η προσφορά του στην βιβλιοθήκη του δήμου ήταν αποτέλεσμα της αγάπης που τρέφει προς τις ακριτικές περιοχές, με την ελπίδα ότι οι ποικίλες γνώσεις που περιέχονται στα βιβλία που αποστέλλει θα αποβούν χρήσιμες στον πληθυσμό της Ξάνθης. Η επαφή του με την πόλη μας και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών έγινε με υπόδειξη του συμπολίτη μας κ. Κωνσταντίνου Κέλλη, στελέχους του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ξάνθη, ο οποίος παρέλαβε και το βραβείο εξ ονόματος του ζεύγους Κουράκου.

Κρυωνάς Σεργκενλίδης

Ο Κρυωνάς Σεργκενλίδης, ζωγράφος με προσφορά στον πολιτισμό, στη ζωγραφική και στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, είναι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης. Γεννήθηκε το 1947 στην Κομοτηνή, ενώ το 1966 εισήχθη στην ΑΣΟΕΕ και στην Ανωτέρα Σχολή Υπομηχανικών Θεσ/νίκης. Τελικά επιλέγει τη Σχολή Υπομηχανικών, από την οποία πήρε και τον τίτλο του Ηλεκτρολόγου Υπομηχανικού. Φοιτά στη ΣΕΛΕΤΕ όπου ολοκληρώνει και την παιδαγωγική του επιμόρφωση και σταδιοδρομεί στην εκπαίδευση. Από το 1988 προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ο νεότερος τότε Διευθυντής του 2ου ΤΕΛ Ξάνθης, όπου και παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2006. Με τη ζωγραφική έρχεται σε επαφή την περίοδο των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του 1960. Γνωρίζει τους ζωγράφους της εποχής και τα εργαστήριά τους γίνονται γρήγορα τα μόνιμα στέκια του. Ανακαλύπτει τη σπάτουλα, που γίνεται το κύριο εργαλείο της δουλειάς του μέχρι σήμερα. Συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και από το 1978 τοποθετείται μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Ορίζεται σύμβουλός και υπεύθυνος των Εικαστικών του δήμου και είναι ένας από τους ανθρώπους που οργάνωσαν τις πρώτες Γιορτές Παλιάς Πόλης. Εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί το παλιότερο και ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια σε μαθητικό δυναμικό στην Ελλάδα , στο οποίο μαθητές όλων των ηλικιών μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, μαθαίνουν να αγαπούν τον πολιτισμό και την τέχνη, τη δημιουργία και τη συμμετοχή.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…