Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με λαμπρότητα εορτάστηκε η απελευθέρωση της Ξάνθης

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η απελευθέρωση της Ξάνθης

0
parelasi-4is-161

Τα 97α Ελευθέρια της πόλης τίμησαν οι Ξανθιώτες και οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, χειροκροτώντας μαθητές και στρατό που παρέλασαν

Η καρδιά της κυβέρνησης χτυπά για την Θράκη, αλλά χρειάζονται έργα και όχι λόγια, επεσήμανε η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από την Ξάνθη

Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε στην Ξάνθη το πρωί της Τρίτης 4 Οκτωβρίου η 97η επέτειος απελευθέρωσης της Ξάνθης από τον βουλγαρικό ζυγό. Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Μετά την πρωινή δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ξάνθης, ακολούθησε η τελετή βράβευσης στο Δημαρχείο της πόλης. Όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν εν συνεχεία στο Ηρώο της πλατείας Ελευθερίας για την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων και την παρακολούθηση της παρέλασης. Κατά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση υπήρξε διακριτική παρουσία της Αστυνομίας, λόγω της παρουσίας δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής, του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Αντώνη Γρέγου και του Βουλευτή Πέλλας Ιωάννη Σαχινίδη, στους οποίους όμως δεν επετράπη από τον δήμο Ξάνθης να καταθέσουν στεφάνι. Από την τελετή και την παρέλαση απουσίαζαν οι βουλευτές του Σύριζα Ξάνθης, οι οποίοι είχαν ενημερώσει ότι θα βρίσκονται στην Αθήνα για τον ετήσιο αγιασμό του Κοινοβουλίου και την εκλογή Κοσμητόρων.

Μαθητές, σύλλογοι και στρατός κέρδισαν το χειροκρότημα του κόσμου

parelasi-4is-162Σε μια μέρα ηλιόλουστη και με πολύ κόσμο σε όλη την διαδρομή της παρέλασης στην οδό 28ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο εορτασμός με την παρέλαση μαθητικών, πολιτιστικών, προσκοπικών, οδηγικών και στρατιωτικών τμημάτων. Μετά το πέρας της παρέλασης, οι εκπρόσωποι των πολιτικών, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών αναφέρθηκαν στην λαμπρότητα της ημέρας και την σημασία της απελευθέρωσης της Ξάνθης. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης κα Κόλλια-Τσαρουχά ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της: «Αυτό που εμείς έχουμε να πούμε είναι ότι η καρδιά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ‘’χτυπά’’ για την πατρίδα, για τη Θράκη και για αυτούς τους ακρίτες που δίνουν τον δικό τους αγώνα μέσα στις μέρες της κρίσης, κρατώντας ψηλά τη σημαία του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Είναι το λιγότερο που μπορώ να πω, τα περισσότερα πρέπει να τα κάνουμε. Όχι μόνο να τα αισθανόμαστε και όχι μόνο να τα χειροκροτούμε. Αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να εμπαίζουν τα ελληνικά και εθνικά δίκαια ‘’πλανώνται πλάνην οικτράν’’ και απέναντί τους βρίσκουν σύσσωμο τον ελληνικό λαό μαζί με την κυβέρνησή του, με τους άρχοντες, με την εκκλησία, με το Στρατό και το λαό, ενωμένους για τα εθνικά δίκαια και την προάσπιση αυτών που κατακτήθηκαν με αγώνες και με αίμα, ετών και δεκαετιών».

Μητρ. Ξάνθης: «Να μείνουμε ενωμένοι, γιατί ενωμένοι θαυματουργήσαμε»

«Την ημέρα των Ελευθερίων της πόλης μας γιορτάζουμε, πανηγυρίζουμε και χαιρόμαστε. Δοξάσαμε το Θεό για το δώρο της ελευθερίας, προσευχηθήκαμε για τις ψυχές εκείνων που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθερα και παρακολουθήσαμε την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, των στρατευμένων μας παιδιών αλλά και των συλλόγων της περιοχής μας», επεσήμανε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, σημειώνοντας ότι: «Το αγαθό της ελευθερίας είναι το ύψιστο αγαθό που έχει χαρίσει ο Θεός στον κόσμο. Ένα αγαθό που κερδίζεται με αγώνες και με αίμα. Εκείνο που ήθελα εγώ να στείλω σαν μήνυμα στο λαό μας είναι ότι θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, γιατί ενωμένοι θαυματουργήσαμε και όταν μπήκε το ‘’μικρόβιο’’ της διχόνοιας, εκεί θρηνήσαμε».

Αντιπερ. Ξάνθης: «Δεν φοβόμαστε καμιά απειλή και ενωμένοι θα δώσουμε την απάντηση εκεί που πρέπει»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, αφού συνεχάρη τους μαθητές και τον στρατό που παρέλασαν, τόνισε ότι: «Σε τρία χρόνια θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Ξάνθης. Πρέπει από τώρα να προετοιμαστούμε και να είμαστε ενωμένοι. Μετά από τόσες αντιξοότητες φτάσαμε στο σήμερα. Δεν φοβόμαστε κανένα, δεν φοβόμαστε καμία απειλή και ενωμένοι σε τρία χρόνια θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει, εκεί που πρέπει να τη δώσουμε». Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, Αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, δήλωσε εν συντομία: «Θέλω να πω χρόνια πολλά, να συγχαρώ τους μαθητές, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης μας και ειδικά τις ένοπλες δυνάμεις για την παρουσία τους».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…