Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Έφυγε» ένας οραματιστής, ένας χαρισματικός αυτοδιοικητικός

«Έφυγε» ένας οραματιστής, ένας χαρισματικός αυτοδιοικητικός

0
pavlidi-kideia6

Η Ξάνθη και η περιφέρεια ΑΜ – Θ αποχαιρέτισαν τον Γιώργο Παυλίδη. 12 χρόνια ως Νομάρχης Ξάνθης άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη σε έργα και δομές

Έθεσε ψηλά τον πήχη στην τοπική αυτοδιοίκηση – 2 χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας χάραξε τον δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης στην ΑΜ – Θ

 

Φτωχότερη ξύπνησε η Ξάνθη και η Περιφέρεια ΑΜ – Θ την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, μέρα που έχασε τον «τιμονιέρη» της, τον περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 το πρωί στην Εντατική του νοσοκομείου Ξάνθης, όπου νοσηλευόταν από τις 27 Σεπτεμβρίου δίνοντας την μάχη με τον καρκίνο. Οδύνη, λύπη και μια θλίψη βουβή σκόρπισε το άγγελμα του θανάτου του απ’ άκρου εις άκρον στην Περιφέρεια δεδομένου ότι ήταν γνωστό το πρόβλημα υγείας του εκλιπόντα καθώς και η γενναιότητα, η αξιοπρέπεια, η μαχητικότητα, η παλικαριά με την οποία το αντιμετώπισε μέχρι το τέλος κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων των συνεργατών του αλλά και των πολιτών. Κι ήταν αυτά μερικά από τα στοιχεία της προσωπικότητάς του που τον χαρακτήριζαν και στην πολιτική και την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Κι ήταν αυτά επίσης με τα οποία έδωσε και την μάχη για να μην «λυγίσει» και να μην λιποτακτήσει από το καθήκον του απέναντι στους πολίτες που τον εξέλεξαν, όταν δέχτηκε το τραγικό χτύπημα της μοίρας, μόλις πριν 17 μήνες στις 2 Ιουνίου του 2015, από τον αναπάντεχο χαμό του γιου του Θόδωρου.

12 χρόνια Νομάρχης Ξάνθης – Τα κυριότερα έργα του

pavlidis-smolyanΣτον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Παυλίδης κατέβηκε το 1998 όταν εκλέχθηκε Νομάρχης Ξάνθης και έκτοτε δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Διετέλεσε 12 χρόνια Νομάρχης και στο διάστημα αυτό επιτέλεσε ένα πολύ σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς. Υπήρξε οργανωτικός, μεθοδικός και εργασιομανής και τα προσόντα του αυτά τα χρησιμοποίησε για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Νομαρχίας. Επικρίθηκε από τους αντιπάλους του για συγκεντρωτισμό ωστόσο δικαιώθηκε στην πράξη. Οι Ξανθιώτες θα τον θυμούνται για την «επανάσταση» που επεδίωξε στην σχολική στέγη ανεγείροντας πολλά σχολεία με πιο εμβληματικό το πρότυπο 3ο ΓΕΛ.

pavlidis-anadasmoiΟι αγρότες θα τον θυμούνται για το πλήθος αντιπλημμυρικών έργων και στην σημαντική προσπάθεια στο θέμα των αναδασμών. Ο Γιώργος Παυλίδης αγάπησε την Ξάνθη, πίστεψε στις προοπτικές και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει και σχεδίασε το οδικό της χάρτη σε ορίζοντα 20ετίας. Σ’ αυτό αποσκοπούσαν και τα 2 αναπτυξιακά συνέδρια που διοργάνωσε. Αυτό τον στόχο εξυπηρετούσε και το μεγαλεπήβολο εγχείρημα που οραματίστηκε και έθεσε σε τροχιά υλοποίησης και αφορούσε την άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης με μεταφορά νερών του Νέστου. Ένα έργο για το οποίο εργάστηκε πολύ, έδωσε μάχες όμως δεν το είδε να υλοποιείται. Ήταν το 2013 όταν σαν περιφερειάρχης σε σύσκεψη φορέων στην Ξάνθη για το θέμα αυτό εξέφραζε κραυγή αγωνίας: «Το έργο αφορά τις επόμενες γενιές και αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της πεδιάδας της Ξάνθης», ήταν τα προφητικά του λόγια που κατέγραψε το «Ε».

pavlidis-panoramaΌμως ο Γιώργος Παυλίδης δεν ήταν ποτέ ένας κοντόφθαλμος πολιτικός, αντίθετα αντιλήφθηκε πως ο νομός μας πρέπει να αποκτήσει τουριστικό προϊόν και ξεκίνησε μια εκστρατεία προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας του νόμου μέσα από δομές που δημιούργησε από υποδομές και από δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης που παρήγαγε σημαντικό έργο αλλά και η διάνοιξη της τουριστικής διόδου από τον Άγιο Κωνσταντίνο στις Θέρμες. Ένα έργο για το οποίο χρειάστηκε να δώσει μάχη και να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία λειτουργώντας πάντα ως «αυτοδιοικητικός» όπως συνήθιζε να λέει και να πράττει. Κατάφερε όμως να το ολοκληρώσει και μάλιστα να εγκαινιαστεί από δύο Πρωθυπουργούς, τον Γιώργος Παπανδρέου και τον Μπόικο Μπορίσοβ και έως σήμερα είναι ο μόνος δρόμος που συνδέει την Ξάνθη με την Βουλγαρία.

perifereiarxis-anaxwmataΩς περιφερειάρχης έχει αποφασίσει την χρηματοδότηση από το ΠΕΠ της περιφέρειας με 50 εκ. ευρώ την διάνοιξη του πρώτου τμήματος του κάθετου άξονα της Ξάνθης από το Δημάριο Σαν Νομάρχης αλλά και μετέπειτα σαν Περιφερειάρχης ΑΜΘ ο Γιώργος Παυλίδης επεδίωξε και κατάφερε να έχει στενές σχέσεις γειτονίας και συνεργασίας με την Βουλγαρία. Υπήρξε εκλεγμένος πρόεδρος, εμπνευστής και ιδρυτικός μέλος του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας που έχει έδρα την Ορεστιάδα Έβρου από το 2004. Αξιόλογη είναι η δράση του και στον τομέα του Πολιτισμού. Είναι ο εμπνευστής του θεσμού των «Γιορτών Νεολαίας» και των «Γιορτών του Νέστου» στην Ξάνθη όπως επίσης και ο εμπνευστής της ανακαίνισης του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης του εμβληματικού οικοδομήματος όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2016.

2 χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας – Τα κυριότερα έργα του

paulidis orkomosia1Στις περιφερειακές εκλογές της 25 Μαΐου 2014, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση» με ποσοστό 56,35% εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στα δύο αυτά χρονιά εργάστηκε μεθοδικά για την εμπέδωση της περιφερειακής συνείδησης και την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Έθεσε ως προμετωπίδα του περιφερειακού σχεδιασμού την τουριστική ανάπτυξη και σ’ αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε δράση προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης της διέλευσης Τούρκων τουριστών με την 48ωρη βίζα και της άρσης της απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από την Βουλγαρία από το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας στην Ροδόπη.

pavlidis-periferia 1Εμπνεύστηκε και δρομολόγησε έργα που θα ανακουφίσουν την τοπική οικονομία και θα αναχαιτίσουν την ανεργία, όπως τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα κατασκευαστούν στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας. Στον τομέα του πολιτισμού οραματίστηκε και σχεδίασε την ανάπτυξη κοινής ταυτότητας για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με κύριο σημείο αναφοράς την Αρχαία Εγνατία Οδό θεσπίζοντας το Φεστιβάλ VIA EGNATIA και την ΟΧΕ Πολιτισμού. Διατέλεσε μάλιστα και Πρόεδρος της καινοτόμου δομής μεταξύ των 11 Νομαρχιών κατά μήκος της Εγνατίας οδού με την επωνυμία «Εγνατία – Τουρισμός» για την αναπτυξιακή – τουριστική αξιοποίηση της. Υποστήριξε κάθε προσπάθεια κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ και όλων των μειονεκτούντων ομάδων πιστεύοντας στην ισότητα και την ισονομία των πολιτών. Για την υγεία και την παιδεία διέθεσε από το ΕΣΠΑ και από ιδίους πόρους της Περιφέρειας τεράστια κονδύλια ενώ δρομολόγησε τη λειτουργία σε όλη την Περιφέρεια της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ ΑΜΘ

Η πορεία του Γιώργου Παυλίδη

pavlidis-eggonakiΟ Γιώργος Παυλίδης γεννήθηκε το 1956 ήταν παντρεμένος με την Αθηνά, πατέρας δύο παιδιών, της Μαρίνας και του Θοδωρή, τον οποίο έχασε μόλις το 2015 σε νεαρή ηλικία ενώ είχε και ένα εγγόνι. Απόφοιτος της Νομικής του ΔΠΘ, εργάστηκε ως δικηγόρος Ξάνθης κυρίως στην ποινική δικηγορία από νεαρή ηλικία, ενώ δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα νομικού και μη περιεχομένου, σε διάφορα νομικά και άλλα έγκυρα έντυπα. Το 1998 εκλέχθηκε Νομάρχης στην Ξάνθη και επανεξελέγη άλλες δύο φορές διατελώντας στα καθήκοντα από την 01/01/1999 και μέχρι 31/12/2010. Μετά τις πρώτες περιφερειακές εκλογές ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, επικεφαλής της παράταξης ‘’Περιφερειακή Αναγέννηση’’, ενώ στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 εξελέγη Περιφερειάρχης με ποσοστό 56% και ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Πρόεδρος και ιδρυτικός μέλος του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας των Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας που έχει έδρα την Ορεστιάδα Έβρου από το 2004, Επικεφαλής και Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Congress of Local and Regional Authorities of Council of Europe (Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης), μέλος της Μόνιμης και της Θεσμικής Επιτροπής του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, από το 2007 έως το τέλος του 2010, Πρόεδρος της ένωσης 11 Νομαρχιών κατά μήκος της Εγνατίας οδού με την επωνυμία «Εγνατία – Τουρισμός» για την αναπτυξιακή – τουριστική αξιοποίηση της. Την περίοδο 2011 – 2014 διατέλεσε εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.) και Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της ΕΝ.Π.Ε. σε εθνικό επίπεδο. Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς για την ως τώρα δραστηριότητά του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανήκε πολιτικά στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας ήταν μέλος.

Έθεσε ψηλά τον πήχη στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ο Γιώργος Παυλίδης αφήνει μια τεράστια παρακαταθήκη σε έργο και όραμα στην Ξάνθη και την περιφέρειά μας. Έθεσε ψηλά τον πήχη στην τοπική αυτοδιοίκηση, με το έργο του, με την προσφορά του, με το ήθος του και τις ιδέες του. Τώρα νικημένος από τον θάνατο στα 60 του μόλις χρόνια παραδίδει το τιμόνι έχοντας κερδίσει με το σπαθί του την αναγνώριση για την προσφορά του και την καταξίωσή του ως μια εμβληματική μορφή στην τοπική αυτοδιοίκηση ανεξάρτητα από τις πολιτικές του καταβολές.

Ας ελπίσουμε να είναι άξια τα χέρια του διαδόχου του για να οδηγήσουν την περιφέρειά μας στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης που εκείνος χάραξε.

Αντίο Γιώργο Παυλίδη! Αντίο Νομάρχη Ξάνθης και Περιφερειάρχη ΑΜ – Θ!

Σ’ ευχαριστούμε!!!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…