Σχόλια 13/07/16

0
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «προδότες» και «πουλημένους» όσους ψήφιζαν Σταύρο Δήμα το 2014 αλλά σήμερα αναζητά 3 «αντάρτες» να ψηφίσουν απλή αναλογική κόντρα στα κόμματά τους…


Καλό ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης
Θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής που καταγράψαμε στη συνέντευξη Τύπου με το νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανέστη Αντωνιάδη και τα μέλη της Νομαρχιακής. Το σημαντικό είναι ότι είναι νέοι άνθρωποι, δεν έχουν πίσω τους «βαρίδια» του κακού παρελθόντος του ΠΑΣΟΚ και δείχνουν να έχουν διάθεση προσφοράς ενώ επίσης θετική εντύπωση κάνει το γεγονός ότι έχουν επιμεριστεί αρμοδιότητες, έχουν διακριτούς ρόλους και θα δουλεύουν ως ομάδα τον συντονισμό της οποίας θα έχει ο γραμματέας. Ένας γραμματέας που δεν μασάει τα λόγια του και αυτό είναι θετικό και επίσης έχει «ψηθεί» σε δύσκολους καιρούς για το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό είναι υπέρ του γιατί ξέρει από μέσα όλες τις παθογένειές του ώστε να μπορεί να τις αναγνωρίσει και να τις αντιμετωπίσει.
Σιδεροκέφαλοι λοιπόν… μια ευχή που πιάνει τόπο στη φάση που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ !
Μ.Ξ.


Ανάγκες για αίμα
Όπως ενημερώνει ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Ξάνθης, αυτές τις μέρες το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης έχει μεγάλη ανάγκη από αίματα ομάδων Ο και Α Αρνητικών. Τα μέλη του συλλόγου αλλά και υγιείς συμπολίτες μας που έχουν αυτές τις ομάδες αίματος, αν είναι καλά στη υγεία τους, είναι σημαντικό να πάνε στην αιμοδοσία του Νοσοκομείου μας να δώσουν αίμα.
Τα δε μέλη ας πάρουν μαζί και το νέο δελτίο τους του Εθελοντή Αιμοδότη. Το ωράριο λειτουργίας της αιμοδοσίας Ξάνθης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-14:00.
Ε.Δ.


Για την απλή αναλογική
Η κυβέρνηση θεσπίζοντας την απλή αναλογική στο νέο εκλογικό νόμο υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς, αλλά και το «καθήκον» της, τηρώντας την προεκλογική δέσμευση. Ωστόσο, η αγωνία και η «πρεμούρα» της να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους δείχνει πώς περισσότερο η συγκυρία και λιγότερο το καθήκον οδήγησε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό το βλέμμα μιας πιθανής επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές, άμεσα ή αργότερα. Αυτό δηλαδή που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να νομοθετούν με όρους μικροπολιτικής και κομματικού συμφέροντος, ασπάζεται και η σημερινή κυβέρνηση, δείχνοντας μας ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν σε αυτή τη χώρα.
Η απλή αναλογική αποτελεί ένα δικαιότερο σύστημα εκπροσώπησης και κυρίως δίνει τέλος στο δικομματισμό, που οδήγησε τη χώρα εδώ που την οδήγησε. Ίσως, αλλά το λέω επιφυλακτικά, να δώσει και κίνητρο σε μια μερίδα πολιτών, που επιλέγουν να παίρνουν αποστάσεις τα τελευταία χρόνια, εκτινάσσοντας προοδευτικά τα ποσοστά αποχής και αποδεικνύοντας την απαξίωση στο πολιτικό σύστημα. Ίσως και όχι. Το στοίχημα όμως είναι κρίσιμο.
Ε.Δ.


Δύσκολο το 200αρι
Όλες οι πληροφορίες μέχρι στιγμής συγκλίνουν ότι παρά τις μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης να μαζέψει 200 ψήφους βουλευτών, αυτό δεν θα γίνει εφικτό τελικά.
Το διακοσάρι δεν πιάνεται με τίποτε όσο κι αν προσπαθούν να βρουν κι άλλον σαν τον Νικολόπουλο του ΧΡΙΚΕ. Εξάλλου το παράξενο με τον Νικολόπουλο θα ήταν να μην έκανε την κωλοτούμπα. Ο άνθρωπος έχει κάνει τόσες και τόσες. Εξάλλου όλο και κάτι θα έχει λάβει ως υπόσχεση…
Γ.Δ.


Ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους
Το πρώτο σοκ περίμενε τους συνταξιούχους κατά την πληρωμή της σύνταξης του Ιουλίου – την προηγούμενη εβδομάδα – καθώς έγινε η πρώτη περικοπή στο ΕΚΑΣ για περίπου 144.000 συνταξιούχους, ενώ ακολούθησε η ψυχρολουσία των συνταξιούχων του Δημοσίου (285.000 άτομα) που έλαβαν μειωμένο μέρισμα – από 11% ως και 63% – από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Το σοκ ήταν μεγαλύτερο καθώς άλλαξε η ημερομηνία καταβολής της επικουρικής σύνταξης με αποτέλεσμα τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων να εμφανίζουν τεράστιες αποκλίσεις. Ακολουθούν μειώσεις ως και 15% στα εφάπαξ βοηθήματα με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους, μειώσεις στις συντάξεις χηρείας, αλλά και στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ. Το ΙΚΑ σε εγκύκλιο του αναφέρει ότι τα ποσά ΕΚΑΣ που έχουν καταβληθεί σε μη δικαιούχους κατά τον μήνα Ιούνιο θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις που καταβάλλονται κατά το τρέχον έτος, με τελευταία τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2016. Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι με ανάλογη διαδικασία, με μηνιαίες δόσεις ως το τέλος του έτους, που όμως δεν θα υπερβαίνουν τα 80 ευρώ τον μήνα, θα γίνει η παρακράτηση των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 ως 31/5/2016, με τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονταν για το έτος 2015.


Ας το αποδείξουν
Δε φτάνει που είμαστε λίγοι εδώ στην Ξάνθη, μαλώνουμε και μεταξύ μας και περιμένουμε να πάει ο τόπος μπροστά. Αμ δε θα πάει. Πίσω ναι, εκεί θα βρεθεί. Γιατί εκτός της λειψανδρίας, έχουμε και τις φαγωμάρες μας. Οι οποίες βέβαια μόνον καλό δεν κάνουν όχι μεταξύ των ανθρώπων αλλά και των φορέων που υπηρετούν αυτοί. Βιώνουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο ως νομός με την τεράστια αποβιομηχάνιση. Κι αντί ενωμένοι σαν μια γροθιά να κινούμαστε και να διεκδικούμε, είμαστε στα «μαχαίρια» σε μια ανόητη αντιπαράθεση που δεν ωφελεί κανέναν και κυρίως τον τόπο.
Έναν τόπο που υστερεί τραγικά σε αντιπροσώπευση στην κεντρική κυβέρνηση παρότι διαθέτει τρεις κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι λειτουργούν – κι αυτοί- χωρίς σχεδιασμό, πρόγραμμα μελετημένο για το νομό και επεξεργασμένο με νούμερα και στοιχεία που θα αξιολογηθούν και χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση (υπουργεία).
Η περίοδος είναι δύσκολη, κρίσιμη και επικίνδυνη για πολλούς. Ας αντιληφθούν οι άρχοντες ότι έχουν ευθύνες για τον τόπο. Κι ας δουλέψουν ενωμένα για την προκοπή αυτού του τόπου που ισχυρίζονται ότι αγαπούν. Ας το αποδείξουν.
Γ.Δ.


Δικαίωση Μωραΐτη
Την υπόθεση με την ΑΕΠΙ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης την είχε κάνει σημαία του αγώνα του. Επί χρόνια. Και τελικά τα κατάφερε να πείσει το αρμόδιο υπουργείο να αντιληφθεί πως η ΑΕΠΙ λειτουργούσε αυθαίρετα ως ένα βαθμό και είχε μεταβληθεί σε οικονομικό δυνάστη των επιχειρήσεων που διέθεταν ένα ραδιόφωνο, μια τηλεόραση ή έπαιζαν ζωντανή μουσική.
Τελικά η επιμονή του Μωραΐτη δικαιώθηκε, έγιναν νομοθετικές αλλαγές και οι επαγγελματίες ανάσαναν.
Τα αναφέρουμε αυτά ως μια αναγνώριση της προσπάθειας ενός φορέα. Κι οφείλουμε να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Όχι να ξεχνάμε και να αγνοούμε αυτόν που επί χρόνια κυνήγησε το θέμα με ζήλο και με επιχειρήματα. Γι’ αυτό εξάλλου και η θετική εξέλιξη.
Γ.Δ.


Εδώ ταμείο, εκεί ταμείο, πού πληρώνουμε;
Η απόπειρα αυτοκτονίας βενζινοπώλη από την Φθιώτιδα, όταν ενημερώθηκε ότι οφείλει ασφάλιστρα 6 ετών στον ΟΑΕΕ, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας τεράστιας αγανάκτησης των βενζινοπωλών που από το ξέσπασμα της κρίσης φορτώνονται τεράστια βάρη που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργήθηκε μόνο από τον υπερβάλλοντα ζήλο των νομοθετών να συλλάβουν τους βενζινοπώλες με ασφάλιση στον ΟΓΑ, όπως πρόβλεπε ο νόμος για περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους και να τους εντάξουν στον ΟΑΕΕ όταν έκαναν πώληση εκτός περιοχής τους. Με μία και μόνο πώληση καυσίμου εκτός περιοχής του χωριού (ΟΓΑ) και ξαφνικά ο βενζινοπώλης περνούσε στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ! Έτσι, ανεξαρτήτως αν στο μεταξύ πλήρωνε ασφάλιση ΟΓΑ, του ζητούν τώρα αναδρομικά και εισφορές ΟΑΕΕ πολλαπλάσιες του ΟΓΑ. Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι ο άνθρωπος είχε κάνει μια πώληση το 2010 εκτός περιοχής και χωρίς καμία ειδοποίηση για αλλαγή ασφαλιστικού φορέα, έρχονται τώρα και του ζητούν να καταβάλλει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ των τελευταίων έξι χρόνων μαζί με τις προσαυξήσεις για την καθυστέρηση. Αφού είδε ο 65χρονος ότι δεν βγάζει άκρη στο κεντρικό κατάστημα του ΟΑΕΕ, έβγαλε τον σουγιά και έκοψε τις φλέβες του αριστερού του χεριού. Όσο υπερβολική και αν μοιάζει η αντίδρασή του, ο κρατικός παραλογισμός οδηγεί πολλούς συνανθρώπους μας στα όριά τους.
Χ.Δ.


Απλές συνεργασίες για την απλή αναλογική
Σε μείζον θέμα της ελληνικής κοινωνίας έχει αναχθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η απλή αναλογική. Αφήνω στην άκρη ότι η συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί τις ίδιες περιφέρειες και το πλαφόν του 3%, ουδεμία σχέση έχει με απλή και ανόθευτη και διάφορα τέτοια φαιδρά, αφήνω στην άκρη ότι ενώ ήταν τάχα μου δήθεν μία εκ των ιερών αρχών του, που καίγεται να υπερασπιστεί, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε ως ενιαίο κόμμα από ετερόκλητες συνιστώσες μήπως και χάσει το μπόνους των 50 εδρών, που αίφνης τόσο βδελύσσεται, αφήνω το ότι πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που έβλεπαν πρωτιά δεν είχαν καμιά τέτοια ευαισθησία να στηρίξουν την κατάργηση του μπόνους (αφήνω το ένα, αφήνω το άλλο, πόσα να αφήσω πια;), δεν βλέπετε όμως ορισμένοι που το υποστηρίζετε ότι το κάνει με υστεροβουλία για να εξαναγκάσει το πολιτικό σύστημα σε ομηρεία; Δεν βλέπετε ότι εάν πετύχει να ισχύσει άμεσα ο νόμος, σήμερα που η χώρα είναι σε μια κατάσταση οικονομική τέτοια που η πολιτική αστάθεια, η αβεβαιότητα, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, το χάος της ασυνεννοησίας που θα προέκυπτε θα σήμαινε το τέλος μας; Ποιοι επενδυτές και ποιες αγορές με το αλαλούμ που θα επικρατήσει. Οι ίδιοι που φώναζαν ότι η ΝΔ ζητώντας εκλογές με μπόνους απειλεί τη χώρα με πολιτική αστάθεια, δεν φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ που απεργαζόταν σχέδια κατάλυσης της δημοκρατίας, στρατιωτικού νόμου, δελτία και IOU αντί συντάξεων. Από την άλλη, ο Κουρουμπλής δήλωσε ότι μόνο τρεις βουλευτές λείπουν για να συμπληρώσουν τους 200, που σημαίνει ότι τα βρήκαν με την Χ.Α., αφού το ακροδεξιό κόμμα δεν έχει εκφραστεί επίσημα.
Χ.Δ.


Επιβάλλεται διαδημοτική συνεργασία για την αντιμετώπιση των αδέσποτων
Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με τα αδέσποτα σ’ όλους τους δήμους του νομού. Οι δημότες φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην πόλη και στα χωριά μην δεχτούν επίθεση από αγέλες σκύλων που περιφέρονται. Οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να βγουν για παιχνίδι ακόμη και στα χωριά. Χθες μια γυναίκα δέχτηκε επίθεση και την δάγκωσαν ενώ έμπαινε στην θάλασσα για κολύμπι. Σε βουνό, πόλη και θάλασσα η κατάσταση είναι τελείως ανεξέλεγκτη. Γι αυτό το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί σε διαδημοτικό επίπεδο και με συνεργασία όλων των δήμων του νομού. Επιτέλους ας φτιάξουν από κοινού μια δομή μέσα από ένα πρόγραμμα, ας αντλήσουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από άλλους δήμους της χώρας ή της Ευρώπης που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ας μη καλύπτονται οι δήμαρχοι πίσω από τον νόμο και εφησυχάζουν ότι κάνουν στειρώσεις και με εμβολιασμούς. Τα αδέσποτα αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό και σ’ αυτό έχουν ευθύνη αυτοί που τα παρατάνε. Κι αυτό φαίνεται από τα σκυλιά ράτσας που κυκλοφορούν.   Αν ο μοι γένοιτο όμως υπάρξει κάποιο θανατηφόρο συμβάν οι δήμαρχοι και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι φέρουν την ευθύνη. Τι περιμένουν λοιπόν;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η Μαρία Ευθυμίου κι εμείς Λίγα λόγια οφείλω να παραθέσω για την εκδήλωση στο δημοτικό αμφι…