Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επεισόδια και συλλήψεις στο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Επεισόδια και συλλήψεις στο παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

0
agrotiko poreia

Η Ξάνθη ήταν εκεί σε μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με 8.000 περίπου παραγωγούς από όλη την χώρα

Δεν επιδόθηκε το ψήφισμα – Σχέδια για κατά τόπους κινητοποιήσεις με άνοιγμα σε όλη την κοινωνία που πλήττεται

Με την συμμετοχή περίπου 8.000 αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Σύνταγμα συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης από την Ε.Ε. προς την ελληνική κυβέρνηση. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί, με αθρόα προσέλευση αγροτών και κτηνοτρόφων από την Κρήτη ήδη από το βράδυ της Τρίτης. Μαζική ήταν η παρουσία παραγωγών από την Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Θράκη, ενώ τα περίπου 50 λεωφορεία από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα ακινητοποιήθηκαν αρχικά από την τροχαία στην περιοχή του Κηφισού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της συγκέντρωσης, που ξεκίνησε στις 11:30, αφού επιτράπηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων η διέλευση των 2.500 περίπου Πελοποννήσιων και Στερεοελλαδιτών.

Ρίψη χημικών ουσιών, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις

Με την πρόθεση να πλησιάσουν το κτήριο της Βουλής από την πλατεία Συντάγματος και να επιδοθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας από το συντονιστικό όργανο, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν έχοντας απέναντί τους δυνάμεις των ΜΑΤ. Λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι προκλήθηκε ένταση στον χώρο έξω από τη Βουλή και η αστυνομία προχώρησε στην ρίψη χημικών ουσιών κατά των διαδηλωτών. Όλα ξεκίνησαν όταν μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να προσεγγίσει το κτίριο της Βουλής από την αριστερή πλαϊνή είσοδο, που οδηγεί προς το προαύλιο και εμποδίστηκε από τα ΜΑΤ. Οι αγρότες πέταξαν διάφορα αντικείμενα και φρούτα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στην συνέχεια το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε λίγο πιο κάτω, επί της λεωφόρου Αμαλίας, κοντά στο ξενοδοχείο Μεγ. Βρετάνια. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε από τους συγκεντρωμένους στην μνήμη της αδικοχαμένης 40χρονης αγρότισσας από τις Σέρρες, που παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η άτυχη γυναίκα μετέβαινε στο συλλαλητήριο της Αθήνας σε ένα από τα δώδεκα λεωφορεία που ξεκίνησαν από τις Σέρρες και σε μία στάση στην Θεσσαλονίκη επιχείρησε να πάρει κάτι από τον χώρο των αποσκευών, όταν την παρέσυρε διερχόμενο όχημα. Σοκαρισμένοι οι υπόλοιποι συνεπιβαίνοντες επέστρεψαν πίσω.

Η μαζικότερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών – Και η Ξάνθη ήταν εκεί

Στην Αθήνα βρέθηκαν 30 περίπου παραγωγοί από την πόλη μας, που μετέβησαν με τα δύο λεωφορεία των συναδέλφων τους από την Καβάλα. Εκεί ήταν ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Θανάσης Λουκμακιάς, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ξάνθης «Η Ενότητα», Κώστας Δαλάτσης. Παρά τα επεισόδια και την αποτυχία επίδοσης του ψηφίσματος, και οι δύο αποτίμησαν θετικά το συλλαλητήριο. Ο κ. Λουκμακιάς δήλωσε ότι η μαζικότητα δείχνει πως ο παραγωγικός τομέας ξυπνάει από τον λήθαργο, μεμφόμενος παράλληλα την κυβέρνηση που αντιμετώπισε κατά τέτοιο τρόπο τα δίκαια αιτήματα των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Ο κ. Δαλάτσης τόνισε ότι παρά την συμπλοκή κάποιων με δυνάμεις της Αστυνομίας, η συγκέντρωση ήταν ειρηνική και δεν προκλήθηκε καμία ζημιά σε περιουσίες συμπολιτών μας, όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη μαζικότερης συμμετοχής από τους αγρότες των χωριών στις κατά τόπους κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν, αλλά και του ανοίγματος που πρέπει να γίνει προς όλη την κοινωνία. «Το σύνθημα ‘’Αγρότη ξύπνα σου πίνουνε το αίμα’’, πρέπει να γίνει ‘’Έλληνα ξύπνα’’, αφού μαζί με εμάς θα ζημιωθεί ένας μεγάλος κύκλος επιχειρήσεων χιλιάδων ανθρώπων, με όλη την κοινωνία να υφίσταται την αφαίμαξη από τα νέα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Με… mail τελικά το ψήφισμα – Απελευθερώθηκαν οι συλληφθέντες

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στον χώρο της πλατείας Συντάγματος μέχρι και τις 15:30 περίπου, θέτοντας ως αίτημα για την αποχώρησή τους την απελευθέρωση των δύο συναδέλφων τους που συνελήφθησαν κατά τις συμπλοκές. Μάλιστα, κάποιοι νοσηλεύτηκαν με τραύματα, μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός που ξυλοκοπήθηκε από κρητικό αγρότη με ‘’ακροβατικές’’ ικανότητες που κρατούσε την παραδοσιακή μαγκούρα. Η Συντονιστική Επιτροπή της κινητοποίησης, η οποία αποτελείται από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων και Αλιέων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών και των Αγροτικών Συλλόγων Νέων Αγροτών και Βιοκαλλιεργητών, αποφάσισε διαμαρτυρόμενη να μην συναντήσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και θα αποστείλει το ψήφισμα με mail. Όπως ανέφεραν: «Αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα των μέτρων και δίνουμε μάχη για να επιβιώσουν οι οικογένειές μας, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και για να μην διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…