Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Λογοδοσία χωρίς ακροατήριο

Λογοδοσία χωρίς ακροατήριο

0
dimarxos apologismos

‘’Γύρισε την πλάτη’’ το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης στην δημοτική αρχή στην συνεδρίαση για τον απολογισμό του 2014

Δήμο με εξορθολογισμένα οικονομικά και πλεόνασμα παρουσίασε ο Δημαρχόπουλος – Ουσιαστική κριτική από τον Νίκο Ανταμπούφη

Ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του δήμου Ξάνθης για το 2014 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Αυγούστου, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Μια συνεδρίαση που θύμιζε περισσότερο προεκλογική συγκέντρωση της παράταξης του νυν δημάρχου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Κραυγαλέες απουσίες, δημόσιες δηλώσεις με έντονη κριτική κατά της δημοτικής αρχής και του τρόπου λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά του φετινού απολογισμού.

Απολογισμός… τετραμήνου

Κατά την εισήγησή του ο Δήμαρχος Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, αποκάλεσε τον απολογισμό εργαλείο που προσφέρει ο «Καλλικράτης» και ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του 2014 αφορά στην περίοδο κατά την οποία ήταν Δήμαρχος ο Μιχάλης Στυλιανίδης, η παρουσία του οποίου θεωρήθηκε αναγκαία από πολλούς. Παρόλα αυτά, δεν προβλέφθηκε να παραβρεθεί ο κ. Στυλιανίδης και ούτε φαίνεται να κλήθηκε, εγγράφως και επισήμως, τουλάχιστον. Ο κ. Δημαρχόπουλος επισήμανε ότι ολοκληρώθηκαν επί των ημερών του κάποια σημαντικά έργα που ξεκίνησαν επί δημαρχίας του κ. Στυλιανίδη, όπως η διάνοιξη της οδού Σάρδεων, παρότι δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη παραλαβή του έργου. Θέτοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινούνταν ο απολογισμός των πεπραγμένων, ο Δήμαρχος Ξάνθης τόνισε ότι ουσιαστικά αφορά το τελευταίο τετράμηνο του 2014, όταν και ανέλαβε επισήμως την διοίκηση του δήμου. Χώρισε, μάλιστα, την περσινή χρονιά σε τρία τετράμηνα, χαρακτηρίζοντας το πρώτο ως προεκλογική περίοδο, το δεύτερο ως μεταβατική περίοδο κατά την οποία συζητήθηκαν μόνο επείγοντα θέματα, ενώ στο τρίτο τετράμηνο, την αρχή, δηλαδή, της δικής του παρουσίας στην θέση του Δημάρχου, κύριο μέλημα ήταν η κατάστρωση του 5ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Αρχή έργων, εκπόνηση μελετών και… στειρώσεις

Με την συμβολή διαφανειών που προβάλλονταν, ο Δήμαρχος Ξάνθης ακολούθησε άλλη σειρά από αυτή που περιέχουν τα πεπραγμένα που τυπώθηκαν και διανεμήθηκαν. Αναφέρθηκε καταρχάς στα πεπραγμένα, τα οποία χαρακτήρισε έναν οδηγό για την επόμενη μέρα, αλλά και στους στόχους της νέας δημοτικής αρχής σε όλους τους τομείς και τις ενότητες των δραστηριοτήτων όπου έχει παρουσία, όπως το περιβάλλον, με τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της ανακύκλωσης, αλλά και την προβληματική κατάσταση με τα αδέσποτα. Στο τελευταίο αυτό θέμα που απασχολεί έντονα τους δημότες της Ξάνθης καθώς έχει διογκωθεί, δήλωσε ότι αισθάνεται ένοχος κάθε φορά που σημειώνεται κάποιο περιστατικό επίθεσης αδέσποτου, αλλά τόνισε τις δεσμεύσεις από την νομοθεσία. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του δήμου, συμπλήρωσε ο κ. Δημαρχόπουλος, ότι πραγματοποιήθηκαν 1.000 στειρώσεις και έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για την λειτουργία του κυνοκομείου στον δήμο. Επί των ημερών της θητείας του, πάντως, ανέφερε ότι ξεκίνησε η υλοποίηση κάποιων έργων, όπως είναι η διάνοιξη της νέας οδού στην Λαϊκή Αγορά, η ενεργειακή αναβάθμιση κάποιων σχολικών κτιρίων, αλλά και έργα παρεμβάσεων στην ορεινή περιοχή, ενώ απαρίθμησε μια σειρά μελετών, προτάσσοντας ως πιο σημαντικές αυτές για την δυτική είσοδο της πόλης, για τις πρότυπες λυόμενες κατασκευές του Παζαριού, την κυκλοφοριακή μελέτη και την μελέτη που παραδόθηκε πρόσφατα για την Μεταβατική Ζώνη της Παλιάς Πόλης.

Κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ξάνθης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίσιμη πολιτική και οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, η οποία επιδεινώνεται διαρκώς και έχει πλήξει ιδιαίτερα την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό εξήρε την συνεισφορά των υπηρεσιών του Δήμου, η οικονομική διαχείριση των οποίων έχει εξορθολογιστεί και απόδειξη γι’ αυτό είναι το οικονομικό πλεόνασμα που παρουσιάζει ο δήμος, σύμφωνα με τον κ. Δημαρχόπουλο. Για την προσφορά των υπηρεσιών στην ελάφρυνση των άπορων συμπολιτών μας, εστίασε κυρίως στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας. Ως παράδειγμα για την ορθή λειτουργία κάποιων υπηρεσιών, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη δουλειά του Τμήματος Πληροφορικής, που προχώρησε στην αναμόρφωση του δικτυακού τόπου του δήμου με ίδια μέσα και μηδενικό κόστος, μια εργασία που έχει βραβευτεί και αποτελεί πλέον πρότυπο για άλλους δήμους.

Αντιπολιτευτικό σόλο από Ανταμπούφη

Στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν, όπως αναφέρθηκε, οι περισσότερες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Η μοναδική αντιπολιτευτική φωνή που ακούστηκε ήταν αυτή του κ. Ανταμπούφη της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, ο οποίος και έθιξε την απουσία του πρώην Δημάρχου, κ. Στυλιανίδη, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση, διαπιστώνοντας ότι η όλη διαδικασία φθίνει, και επισημαίνοντας την παντελή απουσία αναφοράς στον απολογισμό του έργου της ΔΕΥΑΞ. Όπως σημείωσε, ο απολογισμός της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία του, αφού, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΞ, κ. Σδρέβανου, για πρώτη χρονιά η Επιχείρηση σημείωσε κέρδη. «Θα έπρεπε να δούμε γιατί είναι φέτος κερδοφόρα και γιατί δεν ήταν τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά, χωρίς απάντηση και πάλι από πλευράς Δημάρχου. Ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» συμπλήρωσε ότι ο δήμος θα έπρεπε να παρουσιάσει και στοιχεία για τις επιχειρήσεις που είναι υπό εκκαθάριση, όπως η ΕΑΠΑΞ, αφού έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Γενικότερα, χαρακτήρισε τον απολογισμό «έκθεση ιδεών» και «αντιγραφή – επικόλληση» από προηγούμενους, θεωρώντας ότι τέτοιες πρακτικές συμβάλλουν στην απαξίωση της διαδικασίας.

Γ. Κολλάρος: «Συναισθάνομαι την αγωνία της συμπολίτευσης»

Τέλος, παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Κολλάρος, αναφέρθηκε από την πλευρά του στην γενικότερη πολιτική συγκυρία σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, χωρίς να ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στον ίδιο τον απολογισμό. Δικαιολογώντας την γενικότερη στάση του και απαντώντας σε κάποιους που τον χαρακτηρίζουν ως «7ο Αντιδήμαρχο του Δημαρχόπουλου», τόνισε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής σε κάθε ορθή απόφαση για την τοπική κοινωνία, σημειώνοντας ότι συναισθάνεται την αγωνία των μελών της συμπολίτευσης και την ευθύνη της θέσης τους. Διατύπωσε, επίσης, μια σειρά από προτάσεις, όπως για τις παιδικές χαρές, για τις οποίες πρότεινε να παρθούν χρήματα από τις 800.000 ευρώ που προβλέπονται για το κυνοκομείο και, όπως επανέλαβε ο Δήμαρχος, δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά μόνον 350.000 ευρώ. Έκλεισε δε την σύντομη παρέμβασή του τονίζοντας την σημασία της έκθεσης των πεπραγμένων λέγοντας ότι: «Αν καταργηθούν όλα από τον Καλλικράτη, θα πρέπει να μείνει ο απολογισμός».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Αλέξανδρος Κοντός άμισθος ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη ΑΜΘ

Θα λειτουργήσει επικουρικά σε θέματα αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης Σύμφωνα με απόφαση…