Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συστήνεται «Κοινό Κέντρο Επαφής» για πάταξη του λαθρεμπορίου

Συστήνεται «Κοινό Κέντρο Επαφής» για πάταξη του λαθρεμπορίου

0
synora voulgaria

Υπογράφτηκε η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας – Ήδη λειτουργεί Κέντρο Επαφής στον Προμαχώνα Σερρών

Κατασχέθηκαν 7.936 πακέτα τσιγάρων, 26.420 γραμμάρια καπνού από ελέγχους που έγιναν στην ΑΜΘ το α’ εξάμηνο του 2015

Σε προτεραιότητα θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου. Μια προτεραιότητα που όπως επισημαίνεται σε απάντηση στην ερώτηση (3871/25-6-2015) των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ και Σ. Γιαννακίδη «απορρέει τόσο από το υλοποιούμενο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής Πολιτικής ετών 2015-2019, το οποίο εστιάζει στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και της συναφούς με αυτό εγκληματικότητας, όσο και από την Πολιτική για την αντιμετώπιση των οικονομικών εγκλημάτων, με την οποία τίθενται οι προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος».

«Κοινό Κέντρο Επαφής» σε Ελλάδα – Βουλγαρία – Τουρκία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εντάσσεται η επιδίωξη διασυνοριακής συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία ώστε να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί και η εγκληματικότητα και το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο.

Παράδειγμα τέτοια συνεργασίας αποτελεί και η πρόσφατη Συμφωνία Ελλάδας- Βουλγαρίας-Τουρκίας σχετικά με την «Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία» στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην απάντηση ήδη λειτουργεί Κέντρο Επαφής στον Προμαχώνα Σερρών, το οποίο στελεχώνεται από αστυνομικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και για την άσκηση επιτήρησης και ελέγχου κατά μήκος των χερσαίων συνόρων μας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το εν λόγω Κέντρο Επαφής δεν έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες, αλλά παρέχει συνδρομή και συμβουλές στις αρμόδιες Υπηρεσίες των συμβαλλομένων χωρών στο πλαίσιο των διασυνοριακών σχέσεών των.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας

Η Συμφωνία προβλέπει την ίδρυση στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας «Κοινού Κέντρου Επαφής», στα πρότυπα των σχετικών ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες των συμβαλλόμενων χωρών. Κύρια αρμοδιότητα του Κέντρου Επαφής θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, τροχαίων παραβάσεων κ.λπ., με σεβασμό στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επιπλέον, μέσω του Κέντρου, οι τρεις χώρες δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις διακοπής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων στα εθνικά οδικά ή σιδηροδρομικά δίκτυα και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε φυσικές καταστροφές) ή αθλητικών διοργανώσεων που ενδεχομένως έχουν διασυνοριακή επίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.

Αστυνομικοί και Τελωνειακοί υπάλληλοι των τριών χωρών θα εργάζονται κάτω από κοινή στέγη, σε χωριστούς ωστόσο χώρους, ενώ η κάθε πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία και θα έχει πρόσβαση μόνο στις δικές της εθνικές βάσεις δεδομένων.

Αποτελέσματα των δράσεων

Ενδεικτικά, ως προς τα αποτελέσματα των ως άνω ειδικών και γενικών δράσεων, αναφέρεται πως από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (2015), από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν 3.520 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις (εκ των οποίων 2 περί λαθρεμπορίου οινοπνευματωδών ποτών και 1 περί λαθρεμπορίου τσιγάρων) και συνελήφθησαν 5 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 219 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, 480 κουτάκια μπύρας και 18 κούτες τσιγάρων. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης διαπιστώθηκαν 33 παραβάσεις της νομοθεσίας περί λαθρεμπορίου και του τελωνειακού κώδικα, στο πλαίσιο των οποίων κατασχέθηκαν 7.936 πακέτα τσιγάρων, 26.420 γραμμάρια καπνού, 100 μπουκάλια αλκοόλ, 300 μπουκάλια φυτοφαρμάκων και διάφορων άλλων ειδών, καθώς και το χρηματικό ποσό των 4.028,60 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…