Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ήττα για τον Erdoğan στις δημοτικές εκλογές στη Τουρκία

Ήττα για τον Erdoğan στις δημοτικές εκλογές στη Τουρκία

0

Έχασε τους τρεις μεγαλύτερους Δήμους – Το κόμμα ΑΚΡ έρχεται δεύτερο στην επικράτεια και πρώτο το CHP


Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας από την έδρα του AKP στην Άγκυρα, επισήμανε ότι οι εκλογές δεν είναι το τέλος για το AKP, αλλά σημείο καμπής


Βαριά ήττα υπέστη το κόμμα του Τούρκου πρόεδρου Recep Tayyip Erdoğan σε αντίθεση με τους υποψηφίους του CHP oι οποίοι θριάμβευσαν στις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 31 Μαρτίου στην γείτονα χώρα. Το γεγονός που κάνει την ήττα συντριπτική είναι ότι ο ίδιος ο Erdoğan είχε δώσει έναν εθνικό τόνο στις εκλογές κάτι που υποδήλωνε την σημασία που είχαν για αυτόν και για την εδραίωση της εξουσίας του, η οποία ήδη μετρά 22 χρόνια.

Ειδικότερα, το CHP επικράτησε σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές πόλεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται περιοχές όπως η Μανίσα, η Προύσα, το Μπαλικεσίρ και το Ντενιζλί στις νικήτριες επαρχίες του, βγήκε με επιτυχία από τις κάλπες στην Αττάλεια, τα Άδανα, τη Μερσίνα, το Αϊδίνιο, το Τεκίρνταγκ και το Εσκισεχίρ.

Από την άλλη πλευρά, το AKP επικράτησε σε 12 μητροπολιτικές πόλεις και 12 επαρχίες. Ο αριθμός των επαρχιακών δήμων του κυβερνώντος κόμματος που ήταν 45, μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σε 24 δήμους.

Κυριάρχησε στην Κωνσταντινούπολη ο Ekrem İmamoğlu

«Όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία», συνήθιζε να λέει ο Erdoğan. Η μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων (σχεδόν το ένα πέμπτο του τουρκικού πληθυσμού) αποτελεί το στολίδι της χώρας λόγω της λαμπρής ιστορίας της, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Τουρκίας αλλά και τον «θησαυρό» της με την πιο στενή έννοια του όρου, καθώς αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ της χώρας.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Ekrem İmamoğlu, το αντίπαλο δέος του Erdoğan, εξασφάλισε την δεύτερη του θητεία ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Μπροστά στην έδρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης, μέγα πλήθος γιόρτασε την Κυριακή το βράδυ την επανεκλογή του αντιπολιτευόμενου δημάρχου Ekrem İmamoğlu, μορφής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Ο νυν δήμαρχος επικράτησε του αντιπάλου του και υποψηφίου με AKP, Murat Kurum, με ποσοστό λίγο πάνω από το 50%.

Γιατί η νίκη του İmamoğlu είναι σημαντική;

Ο Erdoğan ανέλαβε προσωπικά την προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, προσδίδοντας τον τόνο της ύστατης μάχης για την πολιτική του καριέρα. Αυτό που ήθελε να καταφέρει, αν κέρδιζε ο εκλεκτός του ΑΚΡ για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, ήταν να εδραιωθεί το κυβερνών κόμμα και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η επιρροή που διαθέτει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ένας από τους μεγάλους στόχους του Ερντογάν ήταν (και ίσως συνεχίζει να είναι) να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να παραμείνει στον προεδρικό θώκο ανανεώνοντας την θητεία του στις εκλογές του 2028, αν και ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.

Η Άγκυρα και η Σμύρνη «έριξαν άκυρο» στον Erdoğan

Στην πρωτεύουσα Άγκυρα ο νυν δήμαρχος Mansur Yavaş εξασφάλισε άνετη επανεκλογή, έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος ΑΚΡ, Turgut Altınok, καθώς εκτός από τη στήριξη του CHP, χαίρει ευρύτερης εκτιμήσεως από εθνικιστικούς και συντηρητικούς κύκλους.

Στη Σμύρνη, προπύργιο των κεμαλικών του CHP εκλέχθηκε δήμαρχος ο Tuncay Özkan, εκλεκτός της ηγεσίας του κόμματος, γεγονός που οδήγησε σε σύγκρουση σε τοπικό επίπεδο με τον απερχόμενο δήμαρχο Tunç Soyer.

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτές τις εκλογές είναι το γεγονός ότι το ΑΚΡ είναι πλέον το δεύτερο κόμμα σε επίπεδο επικράτειας και το CHP πρώτο. Στις βουλευτικές εκλογές, στις 14 Μαΐου πέρυσι η εικόνα ήταν αντίστροφη, το ΑΚΡ ήταν πρώτο με ποσοστό 36,30% και το CHΡ δεύτερο με 25,80%.

Erdoğan: «Καμπή» για το AKP η ήττα στις δημοτικές εκλογές

Ο Recep Tayyip Erdoğan χαρακτήρισε «καμπή» στην παράταξή του ήττα του AKP στις δημοτικές εκλογές τονίζοντας πως «δυστυχώς δεν πέτυχαμε τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε».

Υποσχέθηκε πως θα «κάνουμε την αυτοκριτική μας» για το αποτέλεσμα, θα «ζυγίσουμε τα μηνύματα που έστειλε ο λαός και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Ακόμη, σημείωσε πως «ο εκλογικός κύκλος που εξάντλησε την οικονομία τέλειωσε πλέον».

«Όπου χάνουμε, όπου μένουμε πίσω, θα εντοπίσουμε (…) τους λόγους και θα κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις» διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ακόμα ότι η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 31ης Μαρτίου θα διεξαχθεί στα όργανα του κόμματος «με ανοιχτή καρδιά» και θα γίνει αυτοκριτική «με θάρρος». Αν και δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, τα αποτελέσματα (…) μας δείχνουν ότι το ΑΚΡ «έχασε ψήφους σε όλη τη χώρα» παραδέχτηκε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…