Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πριν καν λειτουργήσει καταργείται το ξενόγλωσσο τμήμα του ΔΠΘ

Πριν καν λειτουργήσει καταργείται το ξενόγλωσσο τμήμα του ΔΠΘ

0
Karabinis 1a-empros

«Το τμήμα θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο. Δεν πρέπει να καταργηθεί» υποστηρίζει ο πρύτανης Α. Καραμπίνης

Παρέμβαση των κυβερνητικών βουλευτών «έσωσε» προς το παρόν τους 38 φύλακες του Δ.Π.Θ. που απολύθηκαν

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα το σχέδιο νόμου 1268 που προωθεί η κυβέρνηση καθώς όπως υποστηρίζει ο πρύτανης του ΔΠΘ. κ. Α. Καραμπίνης: «Πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση. Επανέρχεται το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε το 1982!».Το θέμα αυτό όπως και το ακανθώδες θέμα της μεταφοράς των αποθεματικών των ΑΕΙ από τα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα στην ΤτΕ συζητήθηκε εκτενώς στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε το Σάββατο 25 Απριλίου στην Αθήνα με καλεσμένο τον υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά. Μεταξύ άλλων ο κ. Καραμπίνης έθεσε και ένα θέμα που αφορά ειδικά το ΔΠΘ, μετά την εξαγγελία του υπουργού για κατάργηση των αγγλόφωνων τμημάτων στα ΑΕΙ μεταξύ των οποίων και το προπτυχιακό πρόγραμμα στις κλασικές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Δεν πρέπει να καταργηθεί το Τμήμα υποστηρίζει ο πρύτανης του Δ.Π.Θ.

Ο κ. Καραμπίνης μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την αντίθεσή του επισημαίνοντας μάλιστα ότι το τμήμα θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς θα υπάρχουν δίδακτρα 3.000 ευρώ ετησίως για τους φοιτητές εκτός Ε.Ε. «Όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά θα συνεισφέρει σε αυτόν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν άνεργοι νέοι επιστήμονες». Έστειλε μάλιστα και σχετική επιστολή στον κ. Μπαλτά. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός εξήγγειλε και δύο άλλα υπό κατάργηση τρήματα και συγκεκριμένα τα δύο προπτυχιακά τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο και στην Κρήτη, Τα τμήματα ήταν τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά στη χώρα και είχαν ιδρυθεί με νόμο του 2014, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, στο Δημοκρίτειο το τμήμα είναι ήδη έτοιμο για να ξεκινήσει από το 2015-2016. Μάλιστα ο κ. Καραμπίνης ανέφερε ότι έχουν σταλεί ενημερωτικές επιστολές σε αρμόδιες υπηρεσίες και πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς και χώρες της Μέσης Ανατολής και το Δημοκρίτειο έχει λάβει θετικές απαντήσεις.

Παρέμβαση των κυβερνητικών βουλευτών «έσωσε» τους φύλακες του Δ.Π.Θ.

Αναφορικά με ένα άλλο θέμα που απασχόλησε το ΔΠΘ και την τοπική κοινωνία και αφορά την απόλυση 38 υπαλλήλων φύλαξης από τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο ο κ. Καραμπίνης είπε ότι μετά από παρέμβαση των κυβερνητικών βουλευτών της Ροδόπης θα βρεθεί λύση ώστε να μην απολυθούν. Ο ίδιος είπε δεν είχε πρόθεση να προβεί σε τέτοιες ενέργειες αλλά είναι υποχρεωμένος να κάνει περικοπές αφού δεν έχει πάρει όπως είπε ούτε ένα ευρώ από το υπουργείο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …