Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Διχασμένο το δημοτικό συμβούλιο για τη διάθεση των αποθεματικών

Διχασμένο το δημοτικό συμβούλιο για τη διάθεση των αποθεματικών

0
dimotiko sep143

Με τη στήριξη της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων Μπένη, Καμαρίδη και Κολλάρου πέρασε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που καταγγέλλει την ΠΝΠ

«Δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να αρνηθούμε», είπε ο Χ. Πούλιος. Πολύ δηκτικό χαρακτήρισε το ψήφισμα ο Σ.Τσιακίρογλου. Διαφώνησε με την πρακτική, αλλά όχι με την ουσία ο Ν. Ανταμπούφης

Δεν επετεύχθη ομοφωνία στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης, που συγκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης για να εκφράσει το Σώμα την άποψή του σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προώθησε η κυβέρνηση για τα αποθεματικά των δημόσιων νομικών προσώπων.

Ο Δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος εισηγήθηκε την υπερψήφιση του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, το οποίο καταγγέλλει την πρακτική της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απόφαση για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην ΤτΕ και κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε ο υπουργός Οικονομικών. Με ενστάσεις και παρατηρήσεις ψήφισαν υπέρ οι παρατάξεις του Δ. Μπένη και του Ι. Καμαρίδη, ενώ ένθερμα στήριξε την αντίδραση των ΟΤΑ και ο Γ. Κολλάρος. Σθεναρή αντίθεση με την πρακτική της ΚΕΔΕ εξέφρασε η παράταξη «Κοινωνία Δημοτών» δια μέσω του Χρίστου Πούλιου και του Θανάση Ξυνίδη. Αντίθετος με τα αιχμηρά λόγια του ψηφίσματος ήταν και ο Σ. Τσιακίρογλου, ενώ ο Ν. Ανταμπούφης, που ουσιαστικά ανήκει στην κυβερνητική πλευρά δεν έκρυψε την αντίθεσή του για την επιλογή της ΠΝΠ ως μέσου, αλλά στήριξε στην ουσία της την πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η συζήτηση συνοδεύτηκε από πολλές ενστάσεις και διαφωνίες, αλλά οι τοποθετήσεις ήταν αμιγώς πολιτικές και είχε ενδιαφέρον η στάση και η επιχειρηματολογία των τοπικών αυτοδιοικητικών, με βάση τα νέα δεδομένα.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε κατά πλειοψηφία, υπογραμμίζονται τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν στις δομές και υπηρεσίες του δήμου και ζητείται η απόσυρση της ΠΝΠ.

Μ. Δημαρχόπουλος: «Αν είχαμε πειστεί ότι θα έφερνε αποτέλεσμα, θα βάζαμε ‘πλάτη’»

Ως αποσπασματικό χαρακτήρισε ο δήμαρχος το μέτρο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία προσωρινή λύση και γι’ αυτό δεν αξίζει τον κόπο να στερηθούν οι δήμοι τα χρήματά τους. Ο κ. Δημαρχόπουλος πρόσθεσε ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, αν οι αυτοδιοικητικοί είχαν πειστεί ότι το μέτρο θα έφερνε αποτέλεσμα, σαφώς και θα συνέδραμαν, θα έφερναν μάλιστα και χρήματα από το σπίτι τους! Ο ίδιος έδωσε βαρύτητα στον κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των δομών και υπηρεσιών του δήμου, δίνοντας ωα παράδειγμα την καθαριότητα και τους παιδικούς σταθμούς. Διευκρίνισε δε ότι το ταμείο του δήμου σήμερα είναι περίπου 3 εκ. ευρώ, εξαιρουμένης της μισθοδοσίας του δεύτερου 15νθήμερου του Απριλίου.

Χ. Πούλιος: «Αν η χώρα καταρρεύσει τι νόημα θα έχουν τα αποθεματικά;»

Έκπληξη σε πολλούς προκάλεσε η στάση του Χρίστου Πούλιου, ο οποίος αναρωτήθηκε αν καταρρεύσει η χώρα τι νόημα θα έχουν τα αποθεματικά των δήμων. Ο κ. Πούλιος άφησε αιχμές για την αλλαγή της στάσης του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη και σημείωσε ότι, εφόσον η κυβέρνηση έφτασε σε αυτό το σημείο, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. «Δεν ξέρω αν μας επιτρέπεται ή αν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να αρνηθούμε», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της «Κοινωνίας των Δημοτών», συστήνοντας περισσότερη επιείκεια από την πλευρά των αυτοδιοικητικών.

Δ. Μπένης: «Δε θα έχει αποτέλεσμα, πάλι βάζουν χέρι στα ‘εύκολα’»

«Πράξη απελπισίας» χαρακτήρισε από την πλευρά του την κίνηση της κυβέρνησης ο Δημήτρης Μπένης, που εισαγωγικά σχολίασε ότι το μεγαλύτερο ανέκδοτο όλων των εποχών είναι «η ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ο κ. Μπένης με νόημα υπογράμμισε ότι όταν έκοψαν το 66% της χρηματοδότησης των δήμων, κανείς δεν αντέδρασε, αλλά τώρα «οι αυτοδιοικητικοί βγήκαν στα κάγκελα!». Από την άλλη πλευρά άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την υιοθέτηση μιας μεθόδου (ΠΝΠ), την οποία καταδίκαζε ως αντιπολίτευση σε όλους τους τόνους. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η ΠΝΠ δε θα λύσει πολλά. Διαφωνώ ότι αυτό το κάλεσμα έχει υπόσταση, δεν ξέρουν τι κάνουν. Απλά, βάζουνε χέρι πάλι στα εύκολα. Και για τους προηγούμενους και για τους σημερινούς τα «εύκολα» είμαστε οι δήμοι», ενώ τέλος ανέφερε ότι δεν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των ψηφισμάτων.

Σ. Τσιακίρογλου: «Δίνουμε γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το κράτος»

Για δύσκολους καιρούς και ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση για τη χώρα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιακίρογλου, που τάχθηκε υπέρ να κρατηθούν κάποια χρήματα ως «ασπίδα» για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου και τα υπόλοιπα να δοθούν για να μην καταρρεύσει το κράτος. Χαρακτήρισε «πολύ δηκτικό» το ψήφισμα και ζήτησε να στρογγυλευτεί.

Ι. Καμαρίδης: «Να μην τα δώσουμε για να βρει το σωστό τρόπο η κυβέρνηση»

Τη δική του άποψη εξέφρασε ο Ιπποκράτης Καμαρίδης που χαρακτήρισε «υποκρισία» από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διαμαρτύρεται μόλις της πειράχθηκαν τα αποθέματά της. «Δε συμφωνώ με σκεπτικό που συντάχθηκε το ψήφισμα και βλέπω ότι μόνο υποκρισία υπάρχει, θα έπρεπε να είχε κινηθεί νωρίτερα η ΤΑ», σημείωσε ο ίδιος, αναφέροντας ωστόσο ότι θα το στηρίξει «για να μην πάρει χρήματα η κυβέρνηση κι έτσι να δυσκολευτεί περισσότερο και ίσως στραφεί στο σωστό τρόπο για να βγει από την κρίση».

Ν. Ανταμπούφης: «Δε θα έπρεπε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να φέρεται σαν τους δανειστές»

Ο Νίκος Ανταμπούφης δεν έκρυψε τη διαφωνία του για την επιλογή της ΠΝΠ, εξηγώντας ότι πάγια θέση της παράταξης είναι ότι αυτές δε βοηθούν σε τίποτα. Ως προς την ουσία ωστόσο, πρόσθεσε ότι «γίνεται προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους ψηφίστηκε αυτή η κυβέρνηση. Κάποια άλλη στάση θα εμφάνιζε αδύναμη τη θέση της κυβέρνησης» και ανέφερε στη συνέχεια: «Εάν κρατήσουν οι δήμοι τα χρήματα και συμφωνήσουν στην ανυπακοή, ποιος θα κερδίσει από αυτή την ενέργεια; Εύρωστοι δήμοι σε κατεστραμμένη χώρα δε γίνεται να υπάρξουν». Τέλος, σχολίασε ότι τα μισά από τα καλέσματα της ΚΕΔΕ έχασαν το νόημά τους μετά από την σταδιακή αλλαγή στάσης της τελευταίας και κατέληξε: «Δε θα έπρεπε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να φέρεται σαν τους δανειστές».

Γ. Κολλάρος: «Ό,τι κι αν πει η Βουλή, εμείς να μη δώσουμε τα χρήματα του λαού»

Σθεναρά υπέρ του ψηφίσματος με μικρές παρατηρήσεις τάχθηκε ο Γιώργος Κολλάρος, τονίζοντας ότι τα χρήματα πρέπει να μείνουν στους δήμους και εξηγώντας ότι «η χώρα έχει δύο πρόσωπα. Είναι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλες ανάγκες και είναι αυτοί για τους οποίους δανείστηκε η χώρα, για να τους απαλλάξει». Επιπλέον επεσήμανε: «Να πάρουμε απόφαση συγκεκριμένη, ότι και να γίνει στη βουλή, εμείς αυτά που είναι τα χρήματα του λαού δε τα δίνουμε. Μπορεί κάποιοι να πάνε στα δικαστήρια ή τη φυλακή. Εμείς οι κομμουνιστές θα είμαστε οι πρώτοι που θα πληρώσουμε».

Χρονοδιάγραμμα και διασφαλίσεις ζήτησε ο Μ. Τσέπελης

Από την πλευρά της συμπολίτευσης τοποθετήθηκε ο Μανόλης Τσέπελης που ζήτησε να διευκρινιστεί η τύχη της ΣΑΤΑ, μιας και πρόκειται για ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους δήμους. Εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση που θα κρατήσουν οι προμηθευτές και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση και χρονοδιάγραμμα.

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του Ορχάν Χασάνογλου, ο οποίος σχολίασε ότι παρότι και ο ίδιος είναι Νέα Δημοκρατία οι δήμοι επιδίδονται σε κομματική προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Θ. Ξυνίδης: Ούτε όταν έκοψαν τη ΣΑΤΑ, η ΚΕΔΕ δεν έκανε τέτοιο σαματά»

Τη στάση που θα κρατήσει επεξήγησε και ο Θανάσης Ξυνίδης που ανέφερε: «καλώς ή κακώς αφού σήμερα είναι αυτός ο πρωθυπουργός, τι μπορώ να κάνω; Να πάω να τραβήξω την τάπα από τη βάρκα; « και σχολίασε: «ποτέ άλλοτε εκτός από όταν έβαλαν ‘χέρι’ στους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων, δεν υπήρξε τόση βαβούρα. Ούτε καν τότε που έβαλαν χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε όταν έκοψαν τη ΣΑΤΑ η ΚΕΔΕ δεν έκανε τέτοιο σαματά». Τέλος, πρόσθεσε ότι παρόλο που διαφωνεί με την πρωτοβουλία, η κυβέρνηση προωθεί μία στρατηγική επιλογή για να αγοράσει πολιτικό χρόνο και χρειάζεται χρόνο για να το κάνει.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…