Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ …Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

0

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – «Κουρμπάνι» 2 κατσικάκια στο Νεοχώρι – Φοβούνται οι κάτοικοι


 Τρώνε αδέσποτα σκυλιά – Επιθέσεις σε τσομπανόσκυλα – Το λένε εκπρόσωποι φορέων


Μπορεί το χωριό Λυκοδρόμιο του δήμου Ξάνθης να θεωρείται ως πέρασμα των Λύκων (εξ’ ου και το όνομά του), όμως ως φαίνεται οι λύκοι έχουν αλλάξει προτιμήσεις και ολοένα πυκνώνουν τι εμφανίσεις τους σε άλλα ορεινά χωριά της Σταυρούπολης. Μάλιστα οι εμφανίσεις τους συνοδεύονται από διάφορα περίεργα όπως το γεγονός ότι άλλαξαν εποχή αλλά και κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά τους. Ειδικότερα ενώ κατά το παρελθόν ήταν σύνηθες λύκοι να κατεβαίνουν στα χωριά κατά την περίοδο του χειμώνα όταν δεν έβρισκαν τροφή από το χιόνι, τώρα κάνουν την εμφάνισή τους την Άνοιξη, όταν σε μεγάλα υψόμετρα τα θηράματα  αφθονούν. Επίσης ενώ παλαιότερα ο λύκος ως άγριο ζώο ενοχλούνταν από την παρουσία του ανθρώπου και συνήθως τρέπονταν σε φυγή τώρα συμπεριφέρεται σαν να τον αγνοεί στην καλύτερη περίπτωση!

Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – «Κουρμπάνι» 2 κατσικάκια στο Νεοχώρι – Φοβούνται οι κάτοικοι

Την στάση αυτή διαπίστωσε μελισσοκόμος στην περιοχή του Νεοχωρίου που είχε ένα αναπάντεχο τετ α τετ με λύκο ενώ επιθεωρούσε τα μελίσσια του. Μάλιστα προσπάθησε να τον διώξει πετώντας πέτρες αλλά ο μαυριδερός λύκος δεν έδειξε να πτοείται ούτε καμιά διάθεση να τον αποφύγει αλλά καθόταν και τον κοίταζε, τρέποντας τον μελισσοκόμο σε άτακτη φυγή!. Το περιστατικό έγινε πριν μία εβδομάδα ενώ εκείνες τις μέρες τα δύο κατσικάκια του γείτονα του κατασπαράχθηκαν από λύκο. Στο μεταξύ οι κάτοικοι μας μεταφέρουν ότι φοβούνται για βγουν για μια βόλτα στο χωριό μην βρεθούν μπροστά σε έναν ή περισσότερους λύκους! Κι όλοι αναρωτιούνται: «Τι γυρεύουν λύκοι τέτοια εποχή στο χωριό μας»; Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης υπάρχουν πολλά άγρια άλογα τα οποία καταστρέφουν τις καλλιέργειές των κατοίκων (αναφερθήκαμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας). Αυτά μπορεί να αποτελούν και ένα επιπλέον «δόλωμα» για τους λύκους να βρίσκουν εύκολη τροφή.

Όμως υπάρχει και ένα άλλο αξιοπερίεργο που μας μεταφέρουν οι κάτοικοι. Ότι έχουν εξαφανιστεί τα αδέσποτα σκυλιά και εικάζουν ότι οι λύκοι είναι η αιτία!

Τρώνε αδέσποτα σκυλιά – Επιθέσεις σε τσομπανόσκυλα – Το λένε εκπρόσωποι φορέων

Απαντήσεις αναζητήσαμε στον πρόεδρο του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης, στον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης αλλά και στον Δασάρχη Σταυρούπολης

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης Λοϊζος Σερραίος οι λύκοι έχουν γίνει μάστιγα για την περιοχή. Μάλιστα έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους και κάνουν επιθέσεις εναντίον σκυλιών: «Δεν ξέρουμε αν είναι λύκοι ή ημιάμοι, διασταύρωση λύκου και σκύλου. Πάντως έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Τρώνε σκυλιά και είναι πολύ εξοικειωμένοι με την παρουσία του ανθρώπου. Έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε δικά μας κυνηγόσκυλα και μάλιστα ενημερώνουμε σχετικά την Ομοσπονδία μας. Πριν 3 μήνες ο σύλλογος μας συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση μαζί με τον σύλλογο Παρανεστίου από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ. Μας είπαν ότι οι λύκοι είναι άγρια ζώα και ψάχνουν τροφή και ότι εμείς θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σκυλιά μας και μας μοίρασαν κολλάρα αγκαθωτά και σαμαράκια για να εμποδίζουν τον λύκο να τα πνίξει  προκειμένου να σωθούν σε ενδεχόμενες επιθέσεις. Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η ομάδα και καταγράφει τα αποτελέσματα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ξάνθης Δήμος Τέγος σημείωσε ότι: «Αν πρόκειται για αγριόσκυλα, αυτά δεν επιτίθενται και δεν τρώνε σκυλιά. Οι λύκοι όμως επιτίθενται σε σκυλιά κυρίως σε τσομπανόσκυλα. Γνωρίζουμε ότι μπαίνουν σε χωριά γιατί βρίσκουν τροφή».

Ο Δασάρχης Σταυρούπολης Αναστάσιος Τσιπλακίδης ανέφερε πως πρόκειται για κανονικούς λύκους που βρίσκουν έτοιμη τροφή γι αυτό και επισκέπτονται τα χωριά: «Υπάρχουν επιθέσεις από λύκους σε σκύλους αλλά και σε άλλα ζώα. Συμβαίνουν αυτά όταν τα χωριά είναι κοντά σε δασικές περιοχές. Οι λύκοι τρώνε σκυλιά. Έχουν τοποθετηθεί κάμερες και φώτα απωθητικά από την περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ σε διάφορα σημεία στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η Ομάδα. Χρειάζεται προσοχή από τους κατοίκους».

LIFE WILD WOLF: Το  νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον λύκο από την «Καλλιστώ»

Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ  είναι εταίρος σε ένα νέο καινοτόμο Ευρωπαϊκό έργο LIFE για τον λύκο το «LIFE WILD WOLF». Το έργο LIFE WILD WOLF έχει ως στόχο τη διαχείριση περιπτώσεων αλληλεπίδρασης του λύκου με ανθρώπινες δραστηριότητες, θα εφαρμοστεί σε αγροτικές, αστικές και περιαστικές περιοχές της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας με έμφαση σε περισσότερο αστικοποιημένες περιοχές.. Το έργο θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Σημαντικό είναι ότι το έργο θα επιδιώξει την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών ενώ θα εφαρμόσει τεχνικές και πρακτικές που αναμένεται να περιορίσουν την εξάρτηση των λύκων από ανθρωπογενείς πηγές τροφής σε περιαστικές περιοχές,  και επομένως τις πιθανότητες υβριδισμού του είδους με σκύλους, συνεισφέροντας συνολικά στην διατήρηση ή ενίσχυση  του φυσικού οικολογικού ρόλου του λύκου ως θηρευτή άγριων θηραμάτων και περιορίζοντας όσο το δυνατόν τις ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις του είδους με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έφυγε ξαφνικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας

Από ανακοπή καρδιάς, στο σπίτι του στη Βέροια   Νεκρός βρέθηκε από μέλη της οικογένει…