Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με ιδιώτη ενισχύεται η φύλαξη στα Κοιμητήρια της Ξάνθης

Με ιδιώτη ενισχύεται η φύλαξη στα Κοιμητήρια της Ξάνθης

0

Προχωρά διαγωνισμός για υπηρεσίες διαχείρισης – Προβλέπονται και τεχνικές παρεμβάσεις από τον δήμο με ανύψωση του τοίχου και κάμερες

 

Προχωρά διαγωνισμός για την μελέτη στο «Π»  – Εκσυγχρονίζονται μέσα από πρόγραμμα τα ΚΕΠ του δήμου Ξάνθης

 

Τρία θέματα σημαντικά για την λειτουργία του δήμου συζητήθηκαν και έλαβαν το «πράσινο φως» από την οικονομική επιτροπή του δήμου που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης με εννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη και με απουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Το κυρίαρχο θέμα  αφορά τον διαγωνισμό για τα Κοιμητήρια που γίνεται για πρώτη φορά καθώς και για τη μελέτη για τις παρεμβάσεις στην Καπναποθήκη «Π».

«Φρένο» στους ανήλικους – «μάστιγα» των Κοιμητηρίων

Έλεγχο και φρένο στην παραβατικότητα που είναι εκτός ελέγχου στα Κοιμητήρια της Ξάνθης επιχειρεί να θέσει ο δήμος Ξάνθης. Η δημοτική αρχή κινητοποιήθηκε από τις συχνές «επιθέσεις» ανήλικων Ρομά κατά ηλικιωμένων που βρίσκονται στα Κοιμητήρια από τους οποίους αφαιρούν τσάντες, πορτοφόλια και προσωπικά αντικείμενα και εξαφανίζονται. Οι ανήλικοι εισέρχονται από τον μαντρότοιχο που συνορεύει με το Δροσερό το οποίο και έχει επεκταθεί προς αυτή την πλευρά παρά το γεγονός ότι πρόκειται για παράνομα κτίσματα. Αλλά πως να παρεμποδίσει κάτι παράνομο όταν όλος ο οικισμός είναι παράνομος;

Διαγωνισμός για την φύλαξη στα Κοιμητήρια της Ξάνθης – 3 φύλακες, κάμερες και ανύψωση τοίχου  

Η αναγκαιότητα για μέτρα φύλαξης έχει καταστεί επιτακτική καθόσον αποδεικνύεται στην πράξη ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για τα Κοιμητήρια είναι ελλιπή και αναποτελεσματικά. Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική αρχή αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανεύρεση ιδιώτη αναδόχου που θα παράσχει υπηρεσίες φύλαξης αλλά και διαχείρισης (εκταφή , ταφή καθαρισμό κ.λ.π.) των Κοιμητηρίων της Ξάνθης αλλά και των έξι  περιφερειακών δημοτικών κοιμητηρίων του Δήμου Ξάνθης. Η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τις προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρχουν τρεις φύλακες στα Κοιμητήρια της Ξάνθης και ο ανάδοχος θα δεσμευτεί για τήρηση του Κανονισμού των Κοιμητηρίων.

Παράλληλα οι  τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα εξετάσουν παρεμβάσεις όπως ανύψωση του τοίχου που εισέρχονται οι διαρρήκτες αλλά και τοποθέτηση καμερών.

Προχωρά διαγωνισμός για την μελέτη στο «Π»

Παράλληλα στη δεύτερη φάση βρίσκεται ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου για την μελέτη αποκατάστασης της ασφάλειας στην Καπναποθήκη «Π». Ειδικότερα έχουν καταθέσει τρεις συμπράξεις εταιρειών φάκελο και έχουν προκριθεί στη β’ φάση οι δύο. Ωστόσο από την Επιτροπή διαγωνισμού έχουν αποσφραγιστεί οι  φάκελοι με τις προσφορές. Να σημειώσουμε ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 1 εκ. ευρώ και  αφορά τεχνικές παρεμβάσεις στην ανατολική και νότια πτέρυγα (στατικότητας, αποκατάστασης) που είναι ιδιοκτησίας του δήμου Ξάνθης. Και στο άλλο συγκρότημα που είναι του Ιδρύματος Θρακικής  Τέχνης και Παράδοσης τα έργα είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Εκσυγχρονίζονται μέσα από πρόγραμμα τα ΚΕΠ του δήμου Ξάνθης

Στον δρόμο της υλοποίησης βρίσκεται και το έργο της προμήθειας μηχανογραφικού εξοπλισμού και συστήματος διαχείρισης επισκεπτών για τα ΚΕΠ Δήμου Ξάνθης». Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα πανελλαδικό πρόγαμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό των ΚΕΠ. Μέσα απ’ αυτό ο δήμος θα προμηθευτεί σύστημα πληροφορικής, τάμπλετ, εκτυπωτές παρέχοντας την δυνατότητα μέσω ειδικής εφαρμογής οι πολίτες μόνοι τους  να διεκπεραιώνουν υποθέσεις τους και παράλληλα να αξιολογούν και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ΚΕΠ. Ο δήμος Ξάνθης έχει 2 ΚΕΠ και το ποσό που λαμβάνει από το πρόγραμμα ανέρχεται σε 40.000 ευρώ.

Μαθητές της Ξάνθης στο 2ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα

Τέλος να σημειωθεί ότι το θέμα ημερήσιας διάταξη που αφορούσε την εξειδίκευση πίστωσης για την επιχορήγηση του Δημοτικού Ραδιοφώνου αποσύρθηκε ενώ εγκρίθηκε πίστωση 3.500 ευρώ για την κάλυψη εξόδων μεταφοράς των μαθητών της Ξάνθης που θα συμμετέχουν στο 2ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Χωρίς Σύνορα που πραγματοποιείται στην Κομοτηνή υπο την αιγίδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…