Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παρουσιάστηκαν οι νέες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Αθήνα

Παρουσιάστηκαν οι νέες Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στην Αθήνα

0
kinites monades esoteriko

Η Ξάνθη ανάμεσα στις 4 πόλεις όπου θα εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα

Γ. Καλαϊτζής: «Ελπίζουμε ο κόσμος να αγκαλιάσει αυτό το άνοιγμα»

Εντός του νόμου 4249/2014, και ειδικότερα στο άρθρο 34, της προηγούμενης κυβέρνησης, περί αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει ότι θα καταργήσει, εντόπισαν οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (ΚΑΜ). Αυτές παρουσίασαν, την Πέμπτη 23 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., κ. Δημήτριος Τσακνάκης.

Γ. Πανούσης: «Ήταν κίνηση της προηγούμενης κυβέρνησης»

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε εφαρμοστεί στο κέντρο της Αθήνας για πρώτη φορά επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα και έκτοτε τα οχήματα είχαν «εξαφανιστεί». Ο κ. Πανούσης, ενώ έδινε συμβολικά τα κλειδιά για ένα από τα νέα οχήματα της Αστυνομίας σε αρμόδιο αξιωματικό, του ευχήθηκε καλή δουλειά και του είπε χαρακτηριστικά: «Φρόντισέ μας». Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε ότι θα ήταν πάρα πολύ άδικος, «εάν δεν έλεγα ότι αυτή η πρώτη κίνηση της προμήθειας αυτών των οχημάτων έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπάρχει μια συνέχεια στην Ελλάδα, δεν είναι κανένας μάγος που βγάζει ξαφνικά λαγό από το καπέλο». Εκτός από τα τέσσερα οχήματα τύπου βαν που θα είναι οι ΚΑΜ, παρουσιάστηκαν και 150 οχήματα ειδικού τύπου, που θα διατεθούν σε παραμεθόριες περιοχές. Η χρησιμοποίηση των οχημάτων αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου με την επωνυμία «ΑΕΤΟΣ» (Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων).

Τι είναι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση τεσσάρων ΚΑΜ στην Αρκαδία, στην Εύβοια, στα Ιωάννινα και στην Ξάνθη. Σε πρώτη φάση η δράση αυτή έχει πιλοτικό χαρακτήρα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες περιοχές. Το «Ε» επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης, κ. Γεώργιο Καλαϊτζή, ο οποίος μας ανέφερε ότι δεν έχει δοθεί ακόμη η επίσημη ημερομηνία παραλαβής των οχημάτων και έναρξης του προγράμματος. Εξέφρασε όμως την ευχή «οι κάτοικοι να αγκαλιάσουν αυτό το άνοιγμα και την προσπάθεια να έρθει το Αστυνομικό Τμήμα κοντά τους». Όπως μας πληροφόρησε, σε κάθε όχημα θα επιβαίνουν τρεις έως πέντε αστυνομικοί (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας) και θα μεταβαίνουν κυρίως σε περιοχές όπου δεν λειτουργούν αστυνομικές υπηρεσίες, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε θέματα όπως: έκδοση εγγράφων (θα υπάρχουν υπολογιστές με σύνδεση στο Ίντερνετ), την επίλυση κάποιου προβλήματος, κατάθεση μήνυσης κ.ά. Οι ΚΑΜ θα λειτουργήσουν πιλοτικά για ένα διάστημα ενός έως δύο μηνών, θα ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση, προκειμένου να εξεταστεί εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή εάν πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις ως προς τα ζητήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί να αποτελέσουν ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων μεσαίου επιπέδου, που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης. Εφόσον δοθεί έγκριση θα ξεκινήσει η διαδικασία προμήθειας νέων οχημάτων.

Οχήματα ειδικού τύπου

Επίσης, τα 150 οχήματα ειδικού τύπου (φορτηγά με επίπεδη καρότσα), η προμήθεια των οποίων έγινε με χρηματοδότηση του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων, αναμένεται να διατεθούν στις περιοχές: Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καστοριά, Φλώρινα, Σέρρες, Πέλλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ροδόπη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Εύβοια και Κέρκυρα. Ο κ. Πανούσης τόνισε ότι είναι μια όμορφη στιγμή, «γιατί η Αστυνομία δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα. Και όταν λέμε συμφιλίωση και κοντά στον πολίτη, εννοούμε στον κάθε πολίτη, όχι στον πολίτη της πόλης μόνο. Στον παππού στα σύνορα, τον άνθρωπο που έχει ένα πρόβλημα στα Πομακοχώρια, κάποιον άλλο που δεν ξέρει γράμματα και θέλει κάποιον να τον βοηθήσει. Άρα η Αστυνομία ξαναδείχνει ένα πρόσωπο κοινωνικό, προληπτικό και αποτρεπτικό».

Κάλυψη κενών σε περιοχές που έχουν ανάγκη

Ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανέφερε για τις ΚΑΜ, ότι η επιλογή των νομών που θα διατεθούν «έγινε όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχουν στόχο να καλύψουν τα όποια κενά στη συνολική αστυνόμευση αυτών των νομών». Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επιδιώκει οι ΚΑΜ να συμβάλουν αποφασιστικά τόσο στην αναγκαία ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, σε καθημερινή βάση, τονίζοντας την συμβολή του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων στην δυνατότητα να επιτηρούνται ασφαλέστερα τα σύνορα και οι ακριτικές περιοχές της χώρας και να αντιμετωπίζεται το διασυνοριακό έγκλημα στην κάθε του μορφή.

Το πρόγραμμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης

Α΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου):

Κύκνος, Ωραίο, Ρεύμα, Κένταυρος, Σάτρες, Τέμενος

Β΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης):

Πίλημα, Ισαία, Γέρακας, Μέγα Εύμοιρο, Λυκοδρόμιο, Κομνηνά

Γ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας):

Κυψέλη, Γκιζέλα, Εξοχή, Κοσσός, Βανιάνο, Μικρό Τύμπανο, Μέγα Τύμπανο, Σεμέλη, Τοξότες, Γαλάνη, Θαλασσιά, Ποίμνη, Κοσμητή, Άγιος Αθανάσιος

Δ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου):

Άνω Θέρμες, Μέσες Θέρμες, Λουτρά Θερμών, Μέδουσα, Κίδαρη

Ε΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Σταυρούπολης):

Δαφνώνας– Άνω και Κάτω Καρυόφυτο, Νεοχώρι, Άνω και Κάτω Ιωνικό, Σταυροχώρι Πασχαλιά – Δρυμιά

ΣΤ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Α.Τ. Εχίνου):

Μελίβια, Αιμόνιο, Δημάριο, Κοτύλη, Πάχνη

Ζ΄ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ (περιοχή Γενισέας):

Κουτσό, Συδινή, Σέλινο, Ν. Κεσσάνη, Π. Λάγος, Ποταμιά, Μάνδρα, Πεζούλα, Άβδηρα, Βελόνη, Μυρωδάτο, Γκιώνα

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…