Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άνοιξε για πρώτη φορά η δημόσια συζήτηση για το πρόβλημα των αδέσποτων

Άνοιξε για πρώτη φορά η δημόσια συζήτηση για το πρόβλημα των αδέσποτων

0
adespota-xanthi

Συνάντηση Δήμου, Φιλοζωικού Ομίλου, φορέων και πολιτών με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεις

Χαρ. Δημαρχόπουλος: «Από κοινού λύση με τους άλλους δήμους του νομού Ξάνθης»

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Καπναποθήκη ‘’Π’’ του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης δημόσιος διάλογος με πρωτοβουλία του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης και του δήμου Ξάνθης. Στο “τραπέζι” του διαλόγου, με θέμα συζήτησης τα αδέσποτα και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η αύξηση του πληθυσμού τους στην Ξάνθη, κάθισαν πολίτες και εμπλεκόμενοι φορείς. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο ανοιχτό δημόσιο διάλογο για το πρόβλημα των αδέσποτων, τις υποχρεώσεις των πολιτών, του δήμου αλλά και των υπόλοιπων υπηρεσιών και φορέων, ενώ κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης κατατέθηκαν προτάσεις και αναζητήθηκαν λύσεις και από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πλήρης περιγραφή του προβλήματος

Όπως επισημάνθηκε, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και ευρύτερα στον νομό, με το πρόβλημα να εντοπίζεται πρωτίστως στο γεγονός πως για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γίνονταν στειρώσεις. Από την άλλη, η οικονομική κρίση και το γεγονός πως αρκετοί πολίτες που έχουν στην κατοχή τους δεσποζόμενα ζώα δεν μεριμνούν για τις υποχρεώσεις τους, έχουν επιτείνει το πρόβλημα.

Νομικό πλαίσιο και συνεχής προσπάθεια με 1.000 στειρώσεις

Αρχικά, ο Αντιπρόεδρος του ΦΟΞ κ. Ιωάννης Δουκέλης προχώρησε σε μια συνοπτική περιγραφή του νομικού πλαισίου που βρίσκεται σε ισχύ, αναφερόμενος στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων. Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση σε όλο τον νομό, σημείωσε, “για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρξαν στειρώσεις με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξυνθεί. Τον τελευταίο καιρό καταφέραμε να γίνουν πάνω από 1.000 στειρώσεις, όμως ήδη είχε διογκωθεί το πρόβλημα”. Πρόσθεσε δε ο ίδιος πως, “την ίδια στιγμή συνεχίζεται η τροφοδοσία της πόλης με νέα αδέσποτα, τα οποία κυρίως προέρχονται από δεσποζόμενα, είτε από ιδιώτες, είτε από κτηνοτρόφους, είτε από κυνηγούς. Μπορεί άλλωστε να δει ο καθένας ότι μετά το τέλος κάθε κυνηγετικής περιόδου υπάρχουν νέα αδέσποτα ζώα, που είναι κυρίως κυνηγόσκυλα. Εάν βέβαια και οι ιδιώτες που αγοράζουν ή υιοθετούν ένα ζώο δεν το στειρώσουν και δεν ελέγξουν τις γεννήσεις του, τότε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να λύσουμε το πρόβλημα”.

Μικρή συμμετοχή παρά τις συνεχείς καταγγελίες από τους δημότες

Στόχος της εκδήλωσης ήταν αρχικά η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων με το ζήτημα, γύρω από τη νομοθεσία καθώς και η αναζήτηση λύσεων. Δυστυχώς, παρατηρήθηκε πολύ περιορισμένη συμμετοχή στην συζήτηση που οργανώθηκε, όχι μόνο από πλευράς φιλόζωων, αλλά και όσων δημοτών παραπονούνται συνεχώς για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη. Φάνηκε μέχρι ενός σημείου ότι η ανησυχία πολλών περιορίζεται μόνο στην επίρριψη ευθυνών στον δήμο, χωρίς ουσιαστική επιθυμία γνωριμίας και γνώσης του προβλήματος, αλλά και εξεύρεσης λύσεων.

Προσπάθεια από πλευράς δήμου με το νέο κυνοκομείο

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χασάν Ογλού Φερντούν. Ο πρώτος μάλιστα επεσήμανε πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα στενά γεωγραφικά όρια του δήμου Ξάνθης και πως η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί από κοινού και με τους άλλους δήμους του Νομού, ενώ ταυτόχρονα διευκρίνισε πως διατηρεί ενστάσεις ως προς την ισχύουσα νομοθεσία, την οποία η ΚΕΔΕ καταβάλλει προσπάθειες να αλλάξει. Αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την ιδέα, δήλωσε ότι θα περίμενε να δει και εκπροσώπους άλλων δήμων, «γιατί δεν είναι ένα θέμα που θα το αντιμετωπίσει μονομερώς ένας δήμος και θα μπορέσει να το λύσει. Θα μπορούσα να πω ότι ο δήμος μας ίσως έχει φορτωθεί τη λύση στο πρόβλημα όλου του νομού». Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός νέου κυνοκομείου, το οποίο θα είναι σύγχρονο και λειτουργικό, με τον κ. Δημαρχόπουλο να υπογραμμίζει πως «ο Δήμος έχει υποχρεώσεις, πρέπει να φροντίζει για τις στειρώσεις, τους εμβολιασμούς, να έχει κτηνιάτρους, να εντοπίζει τα πραγματικά επικίνδυνα ζώα και να φροντίζει για την ασφάλεια των δημοτών και την υγιεινή». Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων που δεν μπορούν να τα φροντίσουν, να μην τα πετούν στον δρόμο, αλλά να ειδοποιούν τις υπηρεσίες του Δήμου.

Γόνιμη συζήτηση για την εξεύρεση λύσεων

Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους πολίτες που παραβρέθηκαν για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη, και αναζητήθηκαν λύσεις που θα μπορούσαν άμεσα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Παρότι δεν προκρίθηκε άμεσα κάποια συγκεκριμένη λύση, είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο που για πρώτη φορά έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης και των δυνατοτήτων που υπάρχουν από την κάθε εμπλεκόμενη πλευρά.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…