Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Βασιλόπιτα αγάπης στο πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης

Βασιλόπιτα αγάπης στο πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης

0
psihologiko paidiapita

Μια ζεστή αγκαλιά στοργής για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες

Λύνονται μεγάλα προβλήματα με το νέο νομικό καθεστώς

Το πρωί της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου, σε μια ζεστή και φιλόξενη εκδήλωση, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα το πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης. Από την 1η Ιανουαρίου το Κέντρο άλλαξε νομικό καθεστώς και έχει μετατραπεί από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σε δημοσίου δικαίου. Το Ίδρυμα υπάγεται πλέον στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και αποκαλείται Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αλ. Κοντός και Δημ. Σαλτούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κων. Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαρ. Δημαρχόπουλος, η υποψήφια βουλευτής κα Γ. Ανδρέου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι διαφόρων πολιτιστικών φορέων. Εμφανής η χαρά των παιδιών του Παραρτήματος από την παρουσία του κόσμου, πέρα από τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, που επίσης παραβρέθηκαν.

Ξάνθης Παντελεήμων: «θα είμαι πάντα κοντά στο Παράρτημα»

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος τέλεσε την κοπή της βασιλόπιτας, με την αλλαγή αυτή διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ιδρύματος, το οποίο αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τις διοικήσεις με τις οποίες συνεργάστηκε τα 20 χρόνια της παρουσίας του στην Ξάνθη, όσους συνέβαλαν για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του Ιδρύματος και ιδιαιτέρως τους εργαζόμενους του Κέντρου, που συνέχισαν να προσφέρουν την αγάπη και την φροντίδα τους στα παιδιά, ακόμη και όταν παρέμεναν για μήνες απλήρωτοι. Όπως σημείωσε ο ίδιος, από τα έσοδα της ‘’Γειτονιάς του Αϊ Βασίλη’’ του Λυκείου Ελληνίδων, δόθηκαν 1.000 πριν από 31η Δεκεμβρίου, γιατί με την αλλαγή της νομικής φύσης του Κέντρου αυτό δεν είναι δυνατόν πλέον. Ο Σεβασμιώτατος υποσχέθηκε ότι παρότι δεν έχει πλέον ενεργό ρόλο στην διοίκηση του Παραρτήματος, θα είναι πάντα κοντά στα παιδιά που του δίνουν αγάπη και θα βοηθάει με όποιον τρόπο μπορεί.

Μαρίνα Φιλιππίδου: «Θα είμαστε δίπλα στο Παράρτημα με κάθε μέσο»

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κα Μαρίνα Φιλιππίδου. Όπως δήλωσε η ίδια: «Το πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, το οποίο ονομάζεται πλέον Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης, βρίσκεται στην αγκαλιά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας. Είναι στις αρμοδιότητές μας πλέον να βοηθήσουμε το Παράρτημα αυτό, όπως έχουμε κάνει και με τα άλλα Παραρτήματα». Αναφορικά με την προβληματική οικονομική κατάσταση που υπήρχε, η κα Φιλιππίδου ανέφερε τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι ένα πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου έχει εκκρεμότητες, είναι περίπου 100.000 ευρώ οι οικονομικές εκκρεμότητες αυτή την στιγμή, τις οποίες θα καλύψουμε με χρήματα του Υπουργείου και από εκεί και πέρα τα οποιαδήποτε προβλήματα θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε. Λύνεται τώρα και το πρόβλημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων, οι οποίοι γίνονται αορίστου και θα πληρώνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Αισιοδοξία για κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού

Αναφερόμενη στις δράσεις που έχουν γίνει και αυτές που δρομολογούνται για την καλύτερη λειτουργία του Παραρτήματος, η κα Φιλιππίδου σημείωσε αναλυτικά: «Ήδη την προηγούμενη Τετάρτη πήραμε απόφαση να προσλάβουμε οδηγό, που δεν υπήρχε από τον Δεκέμβριο, να λειτουργήσει το φιλοξενείο, δηλαδή να μπορούμε να δεχόμαστε τα παιδιά που πρέπει να αφήσουν κάποιοι γονείς, έχουμε πληρώσει για την προμήθεια πετρελαίου και έχουμε αποστείλει μια εργοθεραπεύτρια από την Ελευθερούπολη. Υπάρχει βέβαια πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει καθώς το Παράρτημα αυτή την στιγμή δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο λόγω έλλειψης προσωπικού και στόχος μας είναι να λειτουργεί όλη την εβδομάδα. Από τα 44 παιδιά που ήδη εκπαιδεύονται σήμερα, τα 35 έρχονται το πρωί και φεύγουν το μεσημέρι. Στόχος είναι να μπορούν να μείνουν και το Σαββατοκύριακο αλλά και να φιλοξενούμε ακόμη περισσότερα παιδιά. Έχουμε ήδη εντάξει στο επικουρικό προσωπικό της Ξάνθης οδηγό και καθαρίστρια, που επίσης δεν υπάρχει, και για το μόνιμο προσωπικό έχουμε κάνει αίτηση για κοινωνική λειτουργό, που είναι αναγκαία, όπως και ψυχολόγο. Στην πορεία θα προσπαθήσουμε να ζητήσουμε και επιπλέον επικουρικό προσωπικό, κάτι που θα δώσει μια ανάσα στην λειτουργία του Παραρτήματος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δώσουμε την δυνατότητα στα παιδιά με νοητική στέρηση να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται κοντά μας, τόσο στα εργαστήρια που λειτουργούν, αλλά και σε αυτά που έχουν σταματήσει, όπως το φυσικής αγωγής» δήλωσε η ίδια.

Ο τυχερός της ημέρας αναδείχθηκε ο βουλευτής κ. Σαλτούρος, ο οποίος έτυχε το φλουρί της βασιλόπιτας μέσα σε επευφημίες και χειροκροτήματα από τα εκδηλωτικά παιδιά του Παραρτήματος, που ανταπέδωσαν με το παραπάνω την αγάπη που δέχθηκαν από την παρουσία του κόσμου.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…