Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γέμισε χρώματα και ήχους η Ξάνθη το Σάββατο 22 Νοεμβρίου

Γέμισε χρώματα και ήχους η Ξάνθη το Σάββατο 22 Νοεμβρίου

0
paidiko festival-xorou

Με μεγάλη επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Παιδικών Παραδοσιακών Χορευτικών

Δεκατρείς Σύλλογοι με 300 μικρούς χορευτές από κάθε γωνιά της βόρειας Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 22 Νοεμβρίου το 2ο Φεστιβάλ Παιδικών Παραδοσιακών Χορευτικών, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εβριτών του Νομού Ξάνθης. Δεκατρείς Σύλλογοι από κάθε γωνιά της Βορείου Ελλάδας βρέθηκαν στην πόλη με τα χίλια χρώματα, γεμίζοντάς την με ακόμη περισσότερα χρώματα και ήχους, με τους μικρούς χορευτές των παραδοσιακών τμημάτων τους να αποδεικνύονται ‘’μεγάλοι’’ πάνω στην σκηνή του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης. Τριακόσιοι χορευτάδες κατέκλυσαν την πόλη μας και φώναξαν με τον χορό και το τραγούδι τους από τα βάθη της ψυχής τους, ότι η παράδοση δεν είναι μια κούφια λέξη στα στόματα των δασκάλων. Είναι το καταστάλαγμα σοφίας και βιωμάτων αιώνων. Είναι ένα δέντρο με βαθιές ρίζες, τους καρπούς του οποίου γεύονται όλοι, ανεξαιρέτως ηλικίας, κοινωνικής θέσης και καταγωγής. Την παράσταση έκλεψαν οι λιλιπούτειοι χορευτές των Συλλόγων, οι οποίοι δεν υστερούσαν σε τίποτα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, γνωρίζοντας κάθε βήμα του χορού που χόρεψαν με πάθος και κάθε λέξη των τραγουδιών που ακούγονταν. Πολλά χορευτικά συγκροτήματα συνόδευσε ζωντανή ορχήστρα αποτελούμενη από τους μουσικούς: Κωνσταντίνο Δεδούση στο κλαρίνο, Πρόδρομο Μπακλατζή στο βιολί, Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου στο λαούτο, Σπύρο Τζιάτζιος στα κρουστά και Ηρακλή Ψωμαδόπουλο στην θρακιώτικη γκάιντα.

Ήταν μια υπέροχη εκδήλωση, ένα μοναδικό από κάθε πλευρά θέαμα, μια συνάντηση γεμάτη παράδοση, γεμάτη ζωή, που ξεσήκωσε όλους όσοι παρευρέθηκαν στο Αμφιθέατρο και καταχειροκρότησαν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα χορεύοντας και τραγουδώντας μαζί τους. Ρίγη συγκίνησης και δυνατά χειροκροτήματα προκάλεσαν τα θρακιώτικης και ιδιαίτερα εβρίτικης καταγωγής χορευτικά, που βρήκαν πολλούς από το ακροατήριο καταγόμενους από τα μέρη αυτά.

Οι πολιτιστικοί φορείς που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ ήταν:

ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σινιών Κέρκυρας

η Πολιτιστική και Λαογραφική Ομάδα Ν. Φώκαιας Χαλκιδικής

ο Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Ακροβουνίου

ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ»

ο Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Ευόσμου «ΚΥΡΙΛΛΟΣ και ΜΕΘΟΔΙΟΣ»

ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Πέλλας Γιαννιτσών

ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Επιβατών Θεσσαλονίκης

ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουτάρεως Σερρών

ο Σύλλογος Εβριτών Δράμας «Ο ΕΒΡΟΣ»

ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης

ο Σύλλογος Πολιτισμού και Ανάπτυξης «ΔΡΩ» Σαππών

η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και

ο Χορευτικός Όμιλος Κατερίνης «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές και όσους εργάστηκαν για αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα. Ήταν μια κατά πάντα άρτια εκδήλωση, την οποία απόλαυσαν όχι μόνο όσοι την παρακολούθησαν, αλλά και όλοι όσοι συμμετείχαν. Παρά τις μεγάλες αποστάσεις που διένυσαν κάποιοι Σύλλογοι για να βρεθούν στην Ξάνθη, έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από την οργάνωση και την φιλοξενία των διοργανωτών και των ξανθιωτών εν γένει. Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα παιδικά χορευτικά με τους χοροδιδασκάλους τους και τους γονείς και συνοδούς τους ξεχύθηκαν στην πόλη και γέμισαν τα μαγαζιά, καφετέριες και εστιατόρια, τα οποία επίσης τους άφησαν άριστες εντυπώσεις. Μια εκδήλωση λοιπόν που έμεινε χαραγμένη στην μνήμη όλων με την ευχή να επαναληφθεί.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…