Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γιόρτασαν μαζί 4 γενιές την μεγαλομάρτυρα Αγία Αικατερίνη

Γιόρτασαν μαζί 4 γενιές την μεγαλομάρτυρα Αγία Αικατερίνη

0
xorwdia kaph

Εορταστικό κλίμα με πλήθος κόσμου στο Γηροκομείο Ξάνθης

Παπαχρόνης: ευχαριστούμε όλους τους φίλους του Γηροκομείου που βοηθούν αυτό το Ίδρυμα να στέκεται στα πόδια του

Σε πολύ ζεστό κλίμα, παρά την παγωνιά, γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στο Γηροκομείο Ξάνθης. Οι εορτασμοί που ξεκίνησαν από το απόγευμα της Δευτέρας 24 Νοεμβρίου με τον πανηγυρικό εσπερινό και την αρτοκλασία που τέλεσε το Δ.Σ. του Γηροκομείου, κορυφώθηκαν την επόμενη μέρα με την αρχιερατική θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Ιδρύματος, όπου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων. Στην λειτουργία εκτός από τον πρόεδρο του Γηροκομείου κ. Ιωάννη Παπαχρόνη, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και ο πρ. Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Νίκος Φωτιάδης. Στις εορταστικές ακολουθίες έψαλε η μικτή βυζαντινή χορωδία του ΚΑΠΗ Ξάνθης, με ομοιόμορφη ενδυμασία, υπό την διεύθυνση του δασκάλου κ. Αθανασίου Βολοβότση, η οποία απέδωσε με πολύ μεράκι και ζέση όλους τους ύμνους της πανηγυρικής ακολουθίας της Αγίας Αικατερίνης.

Τέσσερις γενιές ενωμένες με αγάπη

Ο ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος όχι μόνο από τους ηλικιωμένους τροφίμους της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων ‘’Ο Μέγας Βασίλειος’’, αλλά και από συγγενείς τους και τους πολυπληθείς φίλους του Γηροκομείου Ξάνθης. Ήταν όντως ένα όμορφο θέαμα, να βλέπεις τέσσερις γενιές μέσα στον ίδιο χώρο. Παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα που επισκέφθηκαν τους ηλικιωμένους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, σε πολλές περιπτώσεις προπάππους και προγιαγιάδες να τρέχουν πότε στην αγκαλιά του ενός και πότε του άλλου. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σε ένα κλίμα γεμάτο αγάπη και χαμόγελα. Μεγάλη φυσικά η χαρά όλων των τροφίμων (παρά την διαφωνία του προέδρου κ. Παπαχρόνη να τους αποκαλούν έτσι) για την παρουσία όλων, του Μητροπολίτου, των Αρχών του τόπου, του κόσμου που τους έδειξε έτσι έμπρακτα την αγάπη του και ότι δεν τους λησμονεί, παρόλο που οι συνθήκες της ζωής έχουν κάνει δύσκολη την συνεχή επαφή.

Μητροπ. Ξάνθης «Γιορτάζουμε την γυναίκα σήμερα»

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην θέση της γυναίκας μέσα στην Εκκλησία. «Γιορτάζουμε σήμερα δύο βασίλισσες, μία στον ουρανό και μία στην γη. Είναι η απόδοση της εορτής των Εισοδίων της Παναγίας και η μέρα του μαρτυρίου της Αγίας Βασίλισσας, συζύγου του βασιλιά Μαξεντίου που πίστεψε στον Χριστό διά της Αγίας Αικατερίνης και μαρτύρησε. Και είναι και η μνήμη της Αικατερίνης της πανσόφου από την Αλεξάνδρεια, η οποία έμαθε όλες τις επιστήμες της εποχής της … Η Εκκλησία τιμά την γυναίκα σε αντίθεση με το Ισλάμ και αυτό το βλέπουμε έντονα μέσα στην Ορθοδοξία» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ιδιαίτερη χαρά στους παρισταμένους έδωσε η πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου να τιμήσει με τον επιστήθιο σταυρό που ο ίδιος φορούσε τον ηλικιωμένο εφημέριο του ναού π. Νικόλαο, που παρά τα πολλά προβλήματα υγείας που έχει, συνεχίζει να λειτουργεί και να προσφέρει ακούραστα στο Γηροκομείο.

Δεξίωση και bazaar με χειροτεχνήματα

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας το προσωπικό του Γηροκομείου παρέθεσε δεξίωση στον χώρο εστίασης των ηλικιωμένων αλλά και στο ευρύχωρο σαλόνι που λειτουργεί ως χώρος αναμονής και συνάντησης. Το πλήθος του κόσμου γέμισε τα τραπέζια και τίμησε τα πλούσια εδέσματα που παρατέθηκαν, συνομιλώντας με τους γεμάτους χαρά παππούδες και γιαγιάδες. Χρωματιστή νότα με γούστο και καλλιτεχνική ματιά έδωσε το bazaar με διάφορα ευφάνταστα χειροτεχνήματα που επιμελήθηκε η φίλη του Γηροκομείου εικαστικός κ. Φιφή Χατζηστόικου, της οποίας έργα διακοσμούν τους διαδρόμους και τα δωμάτια του Ιδρύματος, σκορπώντας χρώμα. Σκοπός της μικρής έκθεσης ήταν να μπορούν να πάρουν οι επισκέπτες ένα αναμνηστικό μαζί τους, αλλά και να μαζευτούν χρήματα για την ενίσχυση του Γηροκομείου, το οποίο έχει ανάγκη την παραμικρή βοήθεια που μπορεί να προσφερθεί.

Παπαχρόνης: Προσφέρουμε αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς κρατική βοήθεια

Για τον τρόπο που βοηθούν οι φίλοι του Γηροκομείου μας μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Παπαχρόνης, ο οποίος ευχαρίστησε από την καρδιά του και εκ μέρους όλων τον κόσμο που πήγε τις δύο αυτές μέρες. «Με την ευκαιρία της εορτής να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο, παλιούς και νέους φίλους που όλα αυτά τα χρόνια βοηθάνε το έργο μας. Σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, μπορεί το επίσημο κράτος των Αθηνών να είναι απόν, αλλά ευτυχώς έχουμε τους ξανθιώτες και τους φίλους του Γηροκομείου που με το λιγοστό που θα κάνουν, το κεράκι που ανάβουν, την συνδρομή που πληρώνουν, έστω μια δωρεά ή τρόφιμα που φέρνουν και κάνουν παρέα στους ηλικιωμένους, είναι για εμάς πολλή μεγάλη βοήθεια. Και γι’ αυτό το ίδρυμα αυτό μπορεί ακόμη και στέκεται στα πόδια του. Αυτή την στιγμή έχουμε 50 ψυχές-παππούδες. Είναι δύσκολα τα πράγματα, ευχαριστούμε τον κόσμο που βοηθάει, γιατί, όπως έχω ξαναπεί, ο μέσος όρος των συντάξεων είναι στα 300 – 400 ευρώ. Ο κόσμος δεν ξέρει πολλά πράγματα που συμβαίνουν, φαντάζεται ή καμιά φορά βγάζει αβάσιμα συμπεράσματα. Έχουμε για παράδειγμα έναν παππού, που έχει 93 ευρώ σύνταξη! Πού αλλού αυτός ο άνθρωπος θα είχε ‘’πού την κεφαλήν κλίναι’’ όπως λέμε; Να μπορεί στα τελευταία, τα στερνά του χρόνια να ζήσει αξιοπρεπώς σε ένα ζεστό περιβάλλον, σε ένα ‘’σπίτι’’, γιατί είμαστε μια οικογένεια εδώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχρόνης.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…