Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με 100 λιγότερους υπαλλήλους θα λειτουργεί το ΓΝΞ

Με 100 λιγότερους υπαλλήλους θα λειτουργεί το ΓΝΞ

0
poedhn

Το 15% θα «πρέπει» να κριθεί ανεπαρκές βάσει της προσαρμογής του εκάστοτε υπαλλήλου στις αλλεπάλληλες περικοπές

 

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο της πόλης πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΠΟΕΔΗΝ το πρωί της Πέμπτης

 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης, έπειτα από πρόσκληση των εργαζομένων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κ. Μιχάλης Γιαννάκος και ο αντιπρόεδρος της κ. Παναγιώτης Παντέλης. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή του προσωπικού γύρω από το ζήτημα της αξιολόγησης, αλλά και οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται πανελλαδικά.

 Το πρόβλημα δεν είναι η αξιολόγηση αλλά ο τρόπος που αυτή επιχειρείται

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τομέα πανελλαδικά δεν αντιδρούν, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι τους, στην αξιόλογης αυτή καθαυτή, αλλά στον τρόπο με τον οποίο αυτή επιχειρείται, ο οποίος κινείται στην λογική ότι πρέπει ένα 15% να κριθεί ανεπαρκές αλλά και στο ότι δεν λαμβάνονται υπόψη άλλα κριτήρια πέραν της προσαρμογής του εκάστοτε υπαλλήλου στο περιβάλλον εργασίας που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες περικοπές. 

Έτσι, σε πρώτη φάση, όπως σημείωσε ο κ. Γιαννάκος συγκεντρώνονται υπογραφές απ ‘ όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και ζητείται από τις διοικήσεις να μην αποστείλουν τις ποσοστώσεις των εργαζομένων. Στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από αυτές τις ενέργειες οι εργαζόμενοι προμηνύουν πως θα απέχουν από κάθε εργασία που σχετίζεται με την αξιολόγηση. 

 

Μ. Γιαννάκος: Την αξιολόγηση θα πληρώσει ουσιαστικά ο ελληνικός λαός

«Έχουμε Γενική Συνέλευση με τους εργαζόμενους του ΓΝΞ για να αναδείξουμε τα ζητήματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των Νοσοκομείων που προκύπτουν εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε, έχουν αποχωρήσει πάνω από 15.000 υγειονομικοί και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Εμείς συνεχίζουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητα φροντίδα, όμως με το νέο σύστημα αξιολόγησης δεν προσπαθεί ουσιαστικά να αξιολογήσει το προσωπικό αλλά να το κατατάξει σε βαθμούς, ώστε τουλάχιστον το 15% να αξιολογηθεί ως ανεπαρκές» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος εξηγώντας πως «όποιος παίρνει κακό βαθμό, τίθεται σε διαρκή κινητικότητα και χάνει από το μισθό του και θα αποτελέσει τη νέα δεξαμενή διαθεσιμότητας και απολύσεων στο δημόσιο. Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα τέτοιο σύστημα κατάταξης των υπαλλήλων, με αυτή τη διαδικασία πάνω από 8.000 εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία αδρανοποιούνται. Θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο σε αυτή την κατάπτυστη αξιολόγηση που μόνο αξιολόγηση δεν είναι». 

Ο ίδιος μάλιστα έχοντας έρθει σε επαφή με την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο της πόλης, σημειώνει πως η αξιολόγηση θα επιδεινώσει την έλλειψη προσωπικού και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην φροντίδα των ασθενών. «Το Νοσοκομείο ήδη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα έλλειψης προσωπικού, με το νέο σύστημα αξιολόγησης πάνω από 100 υπάλληλοι θα αδρανοποιηθούν αφού θα πάρουν βαθμό από 1 έως 6,9 που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν πια να συμμετέχουν στα ημερήσια προγράμματα εργασίας του Νοσοκομείου. Είναι μεγάλο ζήτημα, θα επιδεινωθεί η έλλειψη προσωπικού και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην φροντίδα των ασθενών. Αυτό θα γίνεται  κάθε χρόνο. Οι πολίτες σήμερα έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν υγείας. Τα Νοσοκομεία είναι σήμερα το αποκούμπι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτές οι μεθοδεύσεις» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

 

Π. Παντέλης: «Δεν μιλάμε για ένα καθεστώς αξιολόγησης, αλλά μια προσπάθεια να περιοριστούν  οι υπηρεσίες του δημοσίου»

«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μας πείσει ότι υπάρχουν τεμπέληδες στα Νοσοκομεία και πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα εντοπιστούν και θα τους διώξει. Ήμασταν 110.000 και τώρα 65.000 πανελλαδικά, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί οι μονάδες υγείας με νέα Νοσοκομεία, άρα και οι ανάγκες σε προσωπικό. Θα ανοίξουν την πόρτα στην ενοικίαση προσωπικού και στη νέα σχέση απασχόλησης των εργαζομένων στο δημόσιο. Άρα, λοιπόν, δεν μιλάμε για ένα καθεστώς αξιολόγησης, αλλά μια προσπάθεια να περιοριστούν  οι υπηρεσίες του δημοσίου με στόχο τις ιδιωτικοποιήσεις» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παναγιώτης Παντέλης και τόνισε πως «οι διοικήσεις δεν πρέπει να δώσουν τις ποσοστώσεις. Δεν μπορεί από τη μια να λένε μπράβο στο προσωπικό που δουλεύει χωρίς ρεπό και υπό αντίξοες συνθήκες και από την άλλη να λένε να αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα καθήκοντα.  Εάν προχωρήσουν οι διαδικασίες όλοι εμείς θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την πολιτική με την αποχή μας από τη διαδικασία της αξιολόγησης, και δεν θα συμμετέχει κανείς σε αυτό το καθεστώς».

 

Δ. Κουκάκης: «Πρέπει να ενωθούμε για να καταργήσουμε την αξιολόγηση στην πράξη»

«Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να ιδιωτικοποιήσει και άλλους χώρους. Το έκαναν ήδη με την τεχνική υποστήριξη, τη φύλαξη, την εστίαση και τις διοικητικές δομές. Πρέπει να ενωθούμε όλοι σε ένα και μοναδικό αίτημα, να καταργήσουμε στην πράξη την αξιολόγηση που θα οδηγήσει σε αυτό ακριβώς» υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Δημήτρης Κουκάκης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Γεωργία Ταραξοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…