Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

0

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημοτική αρχή


Συζήτηση και για την πυροπροστασία: Έχουν τοποθετηθεί 26 από τους 43 κρουνούς λόγω «αστοχίας» της μελέτης


Συνέχεια στο σίριαλ της κινητροδότησης των ιατρών ώστε να επιλέξουν το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης δόθηκε στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις 18:30, ένα θέμα που κρατά περίπου δύο χρόνια.

Αφορμή στάθηκε η εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της δημοτικής παράταξης «Μπροστά» και ιατρού Βασίλη Παπαδόπουλου ο οποίος επανάφερε το συγκεκριμένο ζήτημα για την παροχή κινήτρων υπέρ επικουρικών ιατρών.

Τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά», Σάββας Μελισσόπουλος που ρώτησε «με ποιου απόφαση αιρετού ή διοικητικού δεν εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε στο τότε δημοτικό συμβούλιο και γιατί δεν εφαρμόστηκε ούτε η δεύτερη πρόταση παροχής κινήτρων μέσω της Μητρόπολης». Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σιαμπάν Μπαντάκ τόνισε ότι δεν προχώρησε η υπόθεση της κινητροδότησης επειδή υπήρχε ένσταση από την Οικονομική Υπηρεσία στον τρόπο που πάρθηκε η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο όπως επίσης δεν υπήρχε δέσμευση ποσού. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν γνωρίζω όμως γιατί δεν έγινε δέσμευση ποσού».

Αμέσως μετά παρενέβη ο δήμαρχος Ξάνθης ο οποίος ανέφερε ότι υπήρξαν μία διαφοροποίηση της Υπηρεσίας αναφορικά με το κατά πόσο ο Δήμος Ξάνθης εμπίπτει μέσα στα άρθρα νόμου που προβλέπουν αυτές τις ενισχύσεις. «Εμείς δεσμευόμαστε να επανεξετάσουμε με βάση τη συγκεκριμένη νομοθεσία», είπε ο κ. Κοντός.

Η απάντηση του κ. Φανουράκη

Ο κ. Φανουράκης ανέλαβε να απαντήσει στον κ. Μελισσόπουλο λέγοντας ότι «η Οικονομική Υπηρεσία μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο είπαν ότι οι ΟΤΑ δεν μπορούν να επιδοτούν ενοίκια. Αυτό γίνεται μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές». Όσον αφορά στην δεύτερη πρόταση που εμπλέκει την Μητρόπολη ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι «είχαμε συμφωνήσει με τον Μητροπολίτη να επιδοτηθεί από τον Δήμο ώστε να μπορεί να ενισχύσει τους ιατρούς αλλά η Οικονομική Υπηρεσία ζήτησε από την Μητρόπολη παραστατικά τα οποία δεν έδωσε ποτέ και για αυτό δεν προχώρησε ποτέ η διαδικασία».

Σ. Μελισσόπουλος: «Δεν έχει κατατεθεί δύο χρόνια ούτε μία γραπτή ένσταση από την Οικονομική Επιτροπή»

Ο κ. Μελισσόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος Δράμας που πραγματοποιεί την κινητροδότηση ανήκει ακριβώς στο ίδιο γεωγραφικό διαμέρισμα με την Ξάνθη «οπότε αυτό που λέτε κ. Φανουράκη δεν ισχύει». Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός «για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει κατατεθεί δύο χρόνια ούτε μία γραπτή ένσταση από την Οικονομική Επιτροπή. Οφείλουν όλοι να καταθέτουν τις ενστάσεις τους εγγράφως. Εγώ, λοιπόν, θα πάρω όλα τα στοιχεία και θα τα καταθέσω στην Αποκεντρωμένη για να υπάρξει έλεγχος και να ερευνήσουμε για ποιο λόγο εδώ και δύο χρόνια δεν εφαρμόστηκε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

Η πυροπροστασία σε «πρώτο πλάνο» για τον Δήμο Ξάνθης

Στην ερώτηση του κ. Φανουράκη σχετικά με τα μέτρα πρόληψης για την πυροπροστασία της Ξάνθης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Τσάπαλης τόνισε «ότι χαίρομαι που ο κ. Φανουράκης δείχνει ευαισθησία τώρα για αυτά τα θέματα παρόλο που όταν ήταν αντιδήμαρχος δεν είχε επιδείξει την ίδια ευαισθησία».

Σχετικά με την δημιουργία και επέκταση ζωνών πυροπροστασίας στις 15 Απριλίου 2024 ξεκίνησαν οι εργασίες που αφορούν την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και μείωση της καύσιμης ύλης, όπως σημείωσε ο κ. Τσάπαλης. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι εντός του 2023 δεν έγινε καμία συντήρηση των ήδη υπαρχουσών ζωνών πυροπροστασίας ενώ παρούσα δημοτική αρχή διάνοιξε επιπλέον την ζώνη στο τέλος της οδού Ταξιαρχών, καθάρισαν τα κλαδιά που είχαν αφήσει αυτοί που είχαν κάνει την αρχική διάνοιξη.

Στο ερώτημα που αφορούσε το πάρκο κεραιών, ο κ. Τσάπαλης τόνισε ότι πριν τέσσερις μέρες μπήκε συνεργείο υλοτόμων και έκοψε τα σπασμένα δέντρα ενώ ήδη προγραμματίζεται ο καθαρισμός της χαμηλής βλάστησης.

Η ΔΕΥΑΞ έχει τοποθετήσει 26 κρουνούς από τους 43

Ο κ. Τσάπαλης υπογράμμισε ότι από τους 43 κρουνούς που είχε προβλέψει η μελέτη, η ΔΕΥΑΞ έχει τοποθετήσει 26 καθώς στα σημεία που είχαν οριστεί να τοποθετηθούν οι υπόλοιποι δεν υπάρχει δίκτυο υδροδότησης, σύμφωνα με έγγραφο της ΔΕΥΑΞ. Στο στάδιο της μελέτης, όπως τόνισε ο κ. Τσάπαλης, είναι η τοποθέτηση νέων κρουνών από την Αρχαγγελιώτισσας έως την περιοχή του Σαμακώβ.

Δεν σχηματίστηκε ποτέ ομάδα εργασίας για την εκκένωση της πόλης το 2023

«Καταπέλτης» ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας καθώς ανέφερε ότι ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε την υποχρέωση συγκρότηση ομάδας εργασίας για την εκκένωση της πόλης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αυτή η υποχρέωση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αντίθετα, «φέτος συγκροτήθηκε η ομάδα εργασίας από τις 5 Μαρτίου 2024 και η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου με σκοπό την σύνταξη του σχεδίου εκκένωσης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…