Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σπάει το μονοπώλιο στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Σπάει το μονοπώλιο στις δηλώσεις ΟΣΔΕ

0
osde

 Θα επωφεληθούν οι αγρότες από την μείωση του κόστους της δήλωσης λόγω του ανταγωνισμού που φέρνει το νέο καθεστώς

 
Στο κυνήγι των 500 υπογραφών βγήκαν η ΕΑΣ και λογιστές της Ξάνθης
 
 
Σπάει το μονοπώλιο των Ενώσεων Αγροτών όσον αφορά τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Γεωργίας που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να πιστοποιηθούν για αυτό το αντικείμενο. Η τροπή αυτή των δεδομένων μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την ελαχιστοποίηση του κόστους της δήλωσης, όπως συμβαίνει άλλωστε, λόγω του ανταγωνισμού, κάθε φορά που σπάει ένα μονοπώλιο.
 
Θα σταματήσουν να γίνονται δηλώσεις κάθε χρόνο για κάποιες περιπτώσεις
Κάθε ενδιαφερόμενος φορέας θα έχει τη δυνατότητα να πιστοποιηθεί για αυτό το αντικείμενο. «Για παράδειγμα, μπορεί να έρθει ένας συνεταιρισμός ή μία ομάδα ή κλαδικές τριτοβάθμιες οργανώσεις για να κάνουν είτε σε πρωτοβάθμια δραστηριότητα την κατάθεση της δήλωσης ΟΣΔΕ ή σε δευτεροβάθμια δραστηριότητα τον έλεγχο αυτών των δηλώσεων κατά περιφέρεια ή κατά τομέα. Όλοι αυτοί θα ελεγχθούν και θα πιστοποιηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης στη συνέντευξη Τύπου της 19ης Δεκεμβρίου.
Ο κ. Τσαυτάρης μάλιστα είχε ξεκαθαρίσει και το θέμα των χρεώσεων των αγροτών, που «θα εναπόκειται στον κάθε φορέα», και συμπλήρωσε ότι θα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν κάθε χρόνο δήλωση, όπως οι καλλιεργητές που δεν έχουν μεταβολές στις εκμεταλλεύσεις τους (κυρίως μόνιμες καλλιέργειες).
 
Υπέρ του νέου καθεστώτος οι αγρότες της Ξάνθης
Για το νέο καθεστώς στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ μίλησαν στο «Ε» ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Τοπείρου Κώστα Δαλάτσης και ο Αντιπρόεδρος Κτηνοτρόφων Ξάνθης Σάκης Λουκμακιάς, οι οποίοι δηλώνουν υπέρ σε οτιδήποτε ευνοεί όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.
«Όντως έχουν απελευθερωθεί οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Όποιος ενδιαφερόμενος καταφέρει να μαζέψει 500 υπογραφές μπορεί να ξεκινήσει. Η Ένωση έχει τα στοιχεία όλων των αγροτών γι’ αυτό ξεκίνησε να καλεί τους αγρότες και να ζητά την υπογραφή τους. Ο καθένας από τους ενδιαφερόμενους μπορεί να το κάνει» εξηγεί ο κ. Λουκμακιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μάλιστα, όπως σημειώνει, ο ίδιος είναι υπέρ αυτού του νέου καθεστώτος καθώς η ΕΑΣ Ξάνθης θεωρείται από τις πιο ακριβές ενώσεις όσον αναφορά τις εν λόγω δηλώσεις. «Η Ένωση μας είναι η πιο ακριβή. Σε άλλους Νομούς οι αγρότες καταβάλουν 30-40 ευρώ, ενώ σε εμάς πάει αναλογικά με το ύψος της επιδότησης που θα λάβει ο αγρότης» αναφέρει ο ίδιος και εξηγεί «αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι μας να πληρώνουν και πάνω από 180 ευρώ, την στιγμή που σε άλλους Νομούς πληρώνουν 30-40». Κλείνοντας, ο κ. Λουκμακιάς αναφέρθηκε στο ότι για κάθε δήλωση αγροτών η Ένωση, πέρα από το ποσό συμμετοχής που καταβάλλουν οι αγρότες, λαμβάνει 30 ευρώ από το κράτος, αλλά και στη δικαίωση των αγροτών Δράμας, οι οποίοι αφού διαμαρτυρήθηκαν και κινηθήκαν νομικά πήρανε πίσω από την Ένωση τους το ποσό συμμετοχής τους.
Υπέρ δηλώνει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Τοπείρου, ο οποίος αναφέρει ότι αν και πολύ ακριβή η ΕΑΣ Ξάνθης προσφέρει καλού επιπέδου υπηρεσίες. «Η Ένωση μας είναι από τις πιο ακριβές, αλλά κάνουν καλά την δουλειά τους. Είναι καλό να σπάσει το μονοπώλιο, αρκεί και οι νέοι δικαιούχοι να είναι σε ένα καλό επίπεδο, έτσι ώστε να μην χαθούν τα χρήματα των αγροτών» αναφέρει ο κ. Δαλάτσης.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συντάξεις Ιουνίου: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής και τα αναδρομικά λόγω επανυπολογισμού

Μέσα στον Μάιο θα λάβουν αναδρομικά 10.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Νέες ημερομηνίες πληρωμή…