Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

0

Ο ευεργετισμός στην Ξάνθη συνεχίζεται
Η πρόσφατη οικονομική προσφορά προς το Γηροκομείο Ξάνθης Άγιος Βασίλειος αποτελεί απόδειξη ότι ο ευεργετισμός συνεχίζεται στην Ξάνθη.
Ο ανώνυμος συμπολίτης μας πληροφορήθηκε το σχέδιο του Δ.Σ. του Γηροκομείου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που θα μειώσουν το ενεργειακό κόστος και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την αγορά και εγκατάστασή τους.
Η χειρονομία είναι αξιέπαινη από κάθε πλευρά, αξιόλογη και αποδοτική για χρόνια.
Παράλληλα, ας μου επιτραπεί να το τονίσω, διαπιστώνεται ότι η Ξάνθη συνεχίζει να έχει δωρητές και ευεργέτες και σήμερα.
Τον δρόμο του παρελθόντος που άνοιξαν οι Ηπειρώτες δωρητές, τον συνεχίζουν σήμερα πάλι Ξανθιώτες που δεν ξεχνούν την καταγωγή τους. Μπράβο τους.
Γ.Δ.


Επιστολική ψήφος
Το έχουμε γράψει. Εν όψει ευρωεκλογές. Στις οποίες οι πολίτες εντός Ελλάδος αλλά και εκτός αυτής, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.
Έτσι, από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ, στον Έβρο έγιναν οι περισσότερες εγγραφές, 2270 και ακολουθούν:
-Καβάλα με 1902
-Δράμα με 1514
-Ξάνθη με 1049
-και η Ροδόπη με 867.
Ξάνθη και Ροδόπη μονίμως για τα περισσότερα πράγματα βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της Περιφέρειας που ως γνωστόν βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσης.
-Τα όποια σχόλια τα αφήνω σε σας αγαπητοί συμπολίτες.
Γ.Δ.


Αυξήσεις ή λόγια
Αυξήσεις συντάξεων ακούμε αλλά αυξήσεις δεν βλέπουμε.
Μου εξέφραζε τις απόψεις του για το συνταξιοδοτικό και ήταν φουρκισμένος ο συμπολίτης. Ο οποίος ως βιοτέχνης, πλήρωνε κανονικά επί 35 χρόνια και μάλιστα τις υψηλές κλάσεις και τελικά πήρε 1200 ευρώ το μήνα.
Γι’ αυτό η αγανάκτηση. Για την κοροϊδία απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Μάλιστα το εφάπαξ που του δόθηκε ήταν 20.000€.
Μια ζωή, μου είπε, δουλειά, τρέξιμο, αγωνία να είσαι συνεπής προς τους εργαζόμενους, τα ταμεία, τις υποχρεώσεις και τελικά φεύγεις αποζημιώνοντάς σε με ψίχουλα.
Από την άλλη φορείς του δημοσίου, ΔΕΚΟ και λοιποί, εισπράττουν διπλάσιες συντάξεις.
-Συμπέρασμα; Άδικο κράτος, ανυπόληπτο και κατά του ιδιωτικού τομέα.
Γ.Δ.


Αυγομαχίες
Οι αυγομαχίες είναι έθιμο που υλοποιείται στην περιφέρειά μας και έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις πατρίδες τους.
Λέγεται δε ότι συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.
Οι αυγομαχίες έχουν προϊστορία 17 χρόνια και φέτος θα πραγματοποιηθούν στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στα Λευκόγεια Δράμας το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 11.30.
Διοργανωτής της εκδήλωσης των Αυγομαχιών ΑΜΘ είναι ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων μαζί με το Σύλλογο Ποντίων Λευκογείων με συνδιοργάνωση με την τοπική Κοινότητα Λευκογείων.
Φυσικά, είναι προφανές, ότι θ’ ακολουθήσει ποντιακό γλέντι.
Γ.Δ.


Μας δουλεύουν;
Δεν υπάρχει άνθρωπος της Περιφέρειάς μας να δέχεται και να πιστεύει δηλώσεις στελεχών του ΟΣΕ. Η εμπειρία όλων μας είναι πικρή. Κι αυτό διότι για άλλη μια φορά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο ΟΣΕ με σκοπό την ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, προχωρεί «χωρίς καθυστέρηση σε ριζική ανανέωση και εκσυγχρονισμό των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων», κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα με συστήματα νέας τεχνολογίας συνολικού προϋπολογισμού 25 εκ.ευρώ. Η πλειονότητα αυτών των ΑΣΙΔ θα τοποθετηθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μακεδονίας και Θράκης, αφού εκεί είναι ο μεγαλύτερος αριθμός Ισόπεδων Διαβάσεων παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία είτε έχουν βανδαλιστεί, είτε λόγω και της παλαιότητάς τους δεν μπορούν να συντηρηθούν εξαιτίας και της έλλειψης ανταλλακτικών. Στο σύνολο του δικτύου οι αφύλακτες ισόπεδες διαβάσεις πεζών, ζώων και τροχοφόρων είναι 552, εκ των οποίων οι 304 εξασφαλίζονται με αυτόματα ηχοφωτεινά σήματα και αυτόματες κινητές μπάρες.
Ερώτηση: Τι να τα κάνουμε τα νέα συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων όταν δεν κυκλοφορούν τρένα στην περιφέρειά μας;
Γ.Δ.


Χαλάζι και καταστροφές
Το χαλάζι ως γνωστόν αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο που τρέμουν οι αγρότες από οτιδήποτε άλλο. Πέφτει εκεί που δεν το περιμένει κανείς κι αν είναι μεγάλο καταστρέφει καλλιέργειες και δέντρα. Δεν είναι προβλέψιμο και ως εκ τούτου αντιμετωπίσιμο.
Συνήθως δε με την πτώση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Χαλάζι λοιπόν, εκτός αναμενόμενης περιόδου, έπεσε πρόσφατα στην Ξάνθη, αλλά ήταν μικρό και έτσι δεν δημιουργήθηκαν σοβαρές ζημιές.
Απεναντίας καταστροφές έγιναν στις περιοχές Δήμου Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρωνείας, Σαπών και Πηγών Καβάλας, ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες και βαμβάκι.
Το χαλάζι συνήθως είναι συνυφασμένο με την ζημιά.
Γ.Δ.


Πού βρίσκεται η υπόθεση; Ι
Ένα σημαντικό έργο υποδομής περιμέναμε να γίνει στον αγροτικό τομέα και ακόμη δεν έχουμε κανένα νέο. Νέο θετικό φυσικά γιατί μόνο αρνητικά μαθαίνουμε.
Ο λόγος, όπως ίσως έχετε καταλάβει, για το μεγάλο έργο στην πεδιάδα της Ξάνθης που θα αρδεύει (όταν γίνει) σημαντικές εκτάσεις και παράλληλα θα προστατεύει τα χωράφια από την υφαλμύρωση.
Πριν από μήνες κυκλοφόρησαν κάποιες δηλώσεις αλλά από τότε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.
Το θέμα όπως φαίνεται παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, άρα σε κάποιο συρτάρι μπήκε με άφθονο χοντρό αλάτι.
-Ρωτάμε λοιπόν. Υπάρχει κάτι νεότερο; Πού βρίσκεται η όλη υπόθεση;
Γ.Δ.


Πού βρίσκεται η υπόθεση; ΙΙ
Το ενδιαφέρον για το μέλλον του έργου αυτού που θεωρείται έργο υποδομής μεγάλης απόδοσης, δικαιολογεί και τους προβληματισμούς των αγροτών.
Πριν τις εκλογές, είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ο βουλευτής Σπύρος Τσιλιγγίρης με δηλώσεις και διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις ότι σίγουρα το έργο θα υλοποιηθεί.
Επειδή όμως από υποσχέσεις κυρίως εμείς οι Ξανθιώτες έχουμε χορτάσει, αναμέναμε έργα. Και έργα όχι δεν υπάρχουν, δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτε. Και ευθύνες για το τέλμα έχουν οι τοπικοί μας άρχοντες, αρχής γενομένης από τους βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμο, ΕΑΣ κλπ.
Οφείλουν όλοι μαζί, να συντονιστούν και πιέσουν το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτέλους να ξεκινήσει το έργο. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε οι αγρότες και η Ξάνθη θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ…
Γ.Δ.


«δεν εξήλθες ως όφειλες από το φυλάκιο…»
Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς βάρδιας στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων όπου προσέφυγε η άτυχη Κυριακή Γρίβα για να προστατευτεί από τον πρώην της και αντ’ αυτού την δολοφόνησε μπροστά στα μάτια του φρουρού που καθόταν στο φυλάκιο και δεν κουνήθηκε από τη θέση του. Όπως σημειώνει η ΕΔΕ “δεν εξήλθες ως όφειλες από το φυλάκιο με αποτέλεσμα να μην αντιληφθείς άτομο (άνδρας) το οποίο επιβιβαζόμενο σε μοτοσικλέτα προσέγγισε το ΑΤ, ενώ και όταν ο φίλος της μαχαίρωσε την άτυχη Κυριακή, μόλις 1,5 μέτρο από το φυλάκιο, δεν προέβη σε “καμία ενέργεια προκειμένου να αποτρέψει την επίθεση”.
Για την αστυνομικό από την οποία ζήτησε περιπολικό να τη συνοδεύσει γιατί φοβόταν για την ζωή της: «δεν μερίμνησες για τη διάθεση περιπολικού οχήματος, αν και στην υπηρεσία σου ήτο διαθέσιμο περιπολικό όχημα προς εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας, για τη μεταφορά της ανωτέρω στην οικία της και δεν ενημέρωσες τον διοικητή της υπηρεσίας σου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής για τη λήψη εντολών – οδηγιών, με αποτέλεσμα η καταγγέλλουσα να αποχωρήσει από το τμήμα…».
-Η Κυριακή Γρίβα τους έλεγε ότι κινδυνεύει και εκείνοι αδιαφορούσαν. Κανείς δεν συγκινήθηκε, κανείς δεν έκανε αυτά που προβλέπει το πρωτόκολλο της υπηρεσίας τους, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, κανείς δεν είχε την ικανότητα να αξιολογήσει την υπόθεση. Απλά διεκπεραίωσαν την υπόθεση όπως κάνει ένας απλός δημόσιος υπάλληλος.
Αυτά γράφει η έκθεση της ΕΔΕ.
Μ.Ξ. 


9 Μαΐου: Η ημέρα της Ευρώπης και της Εθνικής Αντίστασης
Την 9η Μαΐου του 1950 υπογράφηκε η ιστορική Διακήρυξη Σουμάν που θεωρείται ημέρα ορόσημο για την διαμόρφωση της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας των χωρών της Ευρώπης. Η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα προβληματισμού για το κοινό μας μέλλον και αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς σε ένα μήνα ψηφίζουμε για το κοινό μας μέλλον. Σε πολλές χώρες γίνονται εκδηλώσεις ενώ φωταγωγούνται εμβληματικά μνημεία . Στην χώρα μας φωταγωγήθηκε η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Κάθε χρόνο, στις 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την ειρήνη, την ενότητα και τη συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που μας ενώνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η 9η Μαΐου είναι η επέτειος της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Στην χώρα μας με τον νόμο 2703/1999 Άρθρο 4 Καθιερώθηκε η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού. Πρόκειται για συμπληρωματική προσθήκη στον ιστορικό νόμο 1285/1982 για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Για το λόγο αυτό έγινε και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης μας παρουσία των τοπικών αρχών.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…