Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χωρίς …Ανάσταση οι αγρότες μας

Χωρίς …Ανάσταση οι αγρότες μας

0

«Φιάσκο» με τα Οικολογικά σχήματα  – Αγρότης του νομού μας περίμενε 5.000 ευρώ και έλαβε 2.000! Αγανακτισμένοι οι αγρότες


«Κουτσουρεμένα» κατά  20% τα οικολογικά σχήματα αλλά «φουσκωμένη» κατά 10% η υποβολή για τα δικαιώματα ΟΣΔΕ


Η Εβδομάδα των Παθών δεν τέλειωσε για τους αγρότες, ούτε είδαν την Ανάσταση που προσδοκούσαν από την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων για τα οικολογικά σχήματα! Τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους ήταν πολύ λιγότερα απ’ ότι προσδοκούσαν και ελάμβαναν από το «πρασίνισμα» που το διαδέχθηκαν τα οικολογικά σχήματα της νέας ΚΑΠ.



“Ο τρόπος που σχεδιάστηκαν τα κριτήρια που τέθηκαν αλλά και η περικοπή στα χρήματα έχουν σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται πολλοί αγρότες και αυτοί που δικαιούνται να παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα”
Κ. Δαλάτσης
Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης

 Αγρότης του νομού μας περίμενε 5.000 ευρώ και έλαβε 2.000

Την αγανάκτηση των αγροτών του νομού, μας μεταφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Δαλάτσης για το τρόπο που διαχειρίστηκε το ΥΠΑΑΤ την καταβολή των ποσών για τα οικολογικά σχήματα: «Τα έκαναν θάλασσα και δεν βγήκαν να ζητήσουν μία συγγνώμη στον αγροτικό κόσμο», τονίζει χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «ανικανότητα» αλλά και για λανθασμένη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που έχει θύματα τους αγρότες: «Τα οικολογικά σχήματα» είναι το παλιό πρασίνισμα που δίνονταν στο τέλος του χρόνου σ’ αυτούς που είχαν 2 – 3 διαφορετικές καλλιέργειες. Τώρα με τη νέα ΚΑΠ επιδοτούνται οικολογικά σχήματα. Είναι πολύπλοκα με πολλά κριτήρια. Ο τρόπος όμως που σχεδιάστηκαν, τα κριτήρια που τέθηκαν αλλά και η περικοπή στα χρήματα έχουν σαν αποτέλεσμα να αποκλείονται πολλοί αγρότες και αυτοί που δικαιούνται να παίρνουν πολύ λιγότερα χρήματα. Αγρότης που περίμενε 5.000 ευρώ πήρε 2.000 και είναι όλες οι περιπτώσεις έτσι! Πρόκειται για ένα φιάσκο για το οποίο ευθύνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ που όμως εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική. Από τα 900 εκ. ευρώ που δίνει η νέα ΚΑΠ για οικολογικά σχήματα καταβλήθηκαν τα 480 ευρώ στους Έλληνες αγρότες», τονίζει ο κ. Δαλάτσης.

 «Κουτσουρεμένα» κατά 20% τα οικολογικά σχήματα αλλά «φουσκωμένη» κατά 10% η υποβολή για τα δικαιώματα ΟΣΔΕ

Επιπρόσθετα ο κ. Δαλάτσης αναφέρει πως παρότι οι άμεσες ενισχύσεις από τα οικολογικά σχήματα είναι κουτσουρεμένες κατά 20% το ελάχιστο, αλλά  οι εταιρείες στις οποίες αναθέτουν την υποβολή των δικαιωμάτων ΟΣΔΕ έχουν αυξήσει κατά 10% τις αποδοχές τους: «Ένα χάος! Τίποτε δεν έγινε σωστά. Δεν φτάνει που πήραμε τα μισά απ’ ότι περιμέναμε για τα οικολογικά σχήματα μας αύξησαν τα γραφεία κατά 10% την υποβολή για τα δικαιώματα ΟΣΔΕ. Πήραμε λιγότερα, πληρώνουμε περισσότερα. Κι ούτε μία συγγνώμη στον Έλληνα αγρότη που είναι θύμα της ανικανότητάς τους»!

Τι ισχύει με τα οικολογικά σχήματα

Να σημειώσουμε ότι τα Οικολογικά Σχήματα είναι πολύπλοκα και δύσκολα κατανοητά από τους αγρότες. Σε σχέση με το πρασίνισμα που ίσχυε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αποκλείονται σχεδόν οι μισοί παραγωγοί γιατί έχουν οριστεί επιπλέον κριτήρια,  ενώ ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 20% παρόλο που από 1 μέτρο το 2022 δημιουργήθηκαν 10 κύρια, που ανέρχονται σε περίπου 100 υποκατηγορίες, εάν ληφθούν υπόψη και οι υποκατηγορίες. Οι επιλέξιμες εκτάσεις για τη λήψη των ενισχύσεων στα Οικολογικά Σχήματα μειώθηκαν στο 46% μεταξύ 2022 και 2023 και αντίστοιχα οι επιλέξιμοι δυνητικοί δικαιούχοι μειώθηκαν περίπου στο 50%.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο σημεία δειγματοληψίας για rapid test και αυτή την εβδομάδα στην Ξάνθη

Στο Isobox του ΚΥ Ξάνθης και το ξύλινο σπιτάκι της πλατείας Ελευθερίας   Συνεχίζεται …