Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

0

Γιορτινό Ι
Φάγαμε και ήπιαμε, θα έλεγα υπερβολικά για αρκετούς από μας, άλλοι χόρεψαν δημοτικούς χορούς και άλλοι τις γνωστές ζεμπεκιές, αφού βέβαια πήγαμε στην Ανάσταση του Κυρίου.
Τώρα το πόσοι έμειναν για ν’ ακούσουν  την ολοκλήρωση της Αναστάσιμης λειτουργίας, ε, αυτό ας το προσπεράσω.
Οι περισσότεροι πήραμε τον δρόμο του σπιτιού ή της ταβέρνας που έκλεισαν τραπέζι για να φάνε μαγειρίτσα, ενώ στα σπίτια, μαζεμένη η οικογένεια μαζί με τα νέα μέλη γιόρτασαν την Ανάσταση τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά. Παράλληλα, με το άγιο φως που με προσοχή ήρθε από την εκκλησία, άναψε το καντήλι σε όσα σπίτια έχουν εικονοστάσι, έτσι για την προστασία της οικογένειας για υγεία και ευημερία.
Γ.Δ.


Γιορτινό ΙΙ
Η Ανάσταση του Κυρίου ως γιορτή και όσα προηγήθηκαν την Μεγάλη Εβδομάδα, αποτελούν μια καταλυτική χρονική περίοδο για τη ζωή κάθε Χριστιανού.
Δεν έχει καμία σημασία εάν κανείς είναι πιστός και ακολουθεί το τελετουργικό με ευλάβεια.
Όχι. Την περίοδο αυτή και όσοι διατηρούν κάποιες προσωπικές απόψεις, συμμετέχουν. Παρακολουθούν όλο το θείο δράμα όπως εξελίσσεται κάθε βράδυ, ακούγοντας θεσπέσιους ύμνους που καλύτεροι δεν έχουν γραφεί από τότε κι ούτε θα γραφούν στο μέλλον. Αυτοί οι ύμνοι προς την Θεοτόκο, αυτός ο πόνος για το δράμα του υιού της, δεν υπάρχουν σε καμία άλλη γλώσσα. Γι’ αυτό η γιορτή των Παθών του Ιησού και της Αναστάσεως αυτού θεωρείται ως η κορυφαία θρησκευτική γιορτή για τους Ορθόδοξους.
Γ.Δ.


Βγήκαν άφραγκοι από τα οικολογικά σχήματα
Εξοργισμένοι δηλώνουν στο «Ε»  οι αγρότες μας από τον τρόπο που το ΥΠΑΑΤ διαχειρίστηκε την επιδότηση για τα οικολογικά σχήματα. Ο λόγος είναι ότι πήραν πολύ λιγότερα χρήματα από τότε που έπαιρναν για το πρασίνισμα που είναι η διάδοχη κατάσταση στην ΚΑΠ γιατί απλούστατα είναι λιγότεροι οι πόροι και για αυτό θεωρούν υπεύθυνη την κυβερνητική πολιτική στον σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ. Για να κατανοήσει κανείς περί τίνος πρόκειται αγρότης του νομού μας που περίμενε 5.000 ευρώ πήρε 2.000 ευρώ και δεν πρόκειται για έναντι και ότι θα έχουν να παίρνουν αλλά ότι πήραν πήραν! Κι όλοι καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό για έναν αγρότη που είναι αντιμέτωπος με το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και τον καιρό και μια σειρά αστάθμητους παράγοντες. Για ποια στήριξη του πρωτογενούς τομέα μιλάμε; Μόνο στα λόγια….!
Μ.Ξ. 


Ερντογανική πρόκληση
Παραμονές της συνάντησης μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε μια νέα πρόκληση. Μια πρόκληση καθόλα σκόπιμη αλλά και μεθοδευμένη για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Δηλαδή, ο Ερντογάν έθεσε σε εφαρμογή μια απόφαση του 2019 να γίνει τέμενος η ιστορική Μονή της Χώρας. Την υλοποίησε αυτή την απόφαση την περίοδο του Πάσχα των Χριστιανών στέλνοντας ένα διχαστικό μήνυμα αντί ειρηνικής συμβίωσης και προστασίας μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Μονή της Χώρας.
Έτσι, η πρόκληση δεν κρύβεται, είναι δεδομένη και καταδεικνύει ότι η στόχευση της Τουρκίας είναι να μειώσει μέχρι εξαφανίσεως της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης και τους Χριστιανικούς Ιερούς Χώρους.
Γ.Δ.


Ρεβανσισμός; Δεν πας μακριά
Φίλος σοβαρός, υπεύθυνος και με χρόνια παρουσίας στα πράγματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μας έλεγε πρόσφατα κάποια πράγματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αναφέρθηκε σε πρόσωπα τοπικής εμβέλειας κάνοντας αναφορά σε χαρακτηριστικά τους στοιχεία που ξεχώρισε από τη συνεργασία μαζί τους.
Αναφέρθηκε με σοβαρότητα στα θετικά και αρνητικά, στα υπέρ και κατά.
Εκείνο όμως στο οποίο επέμενε ήταν ο ρεβανσισμός. Υπήρξε τέτοια στάση από κάποιον σε βάρος υπαλλήλων, προϊσταμένων, αλλά και αντιπάλων στις εκλογές.
Μάλιστα αυτή τη διάθεση και επιθυμία τιμωρίας, εκδίκησης, έκφρασης κακίας με λόγια και κυρίως με πράξεις, την θεωρεί μέχρι και τώρα που έχει αποστασιοποιηθεί, ως την χειρότερη από κάθε άλλη.
Η εκδίκηση, η τιμωρία, όταν βρεθείς νικητής έναντι των όποιων άλλων· γιατί κατέχεις έστω προσωρινά την εξουσία.
Μάλιστα ανέφερε και τόνισε ιδιαίτερα πως με τον ρεβανσισμό δεν πας μακριά, δεν κερδίζεις, χάνεις, διότι δείχνεις δημόσια ποια είναι η προσωπικότητά σου, το ήθος, οι αρχές σου.
-Και προσωπικά τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι συμφώνησαν όλοι.
Γ.Δ.


Εκλογικό Ι
Ένας ακριβώς μήνας έχει απομείνει για την Κυριακή 9 Ιουνίου που θα πάμε να ψηφίσουμε για τις Ευρωεκλογές. Δηλαδή, ο χρόνος εγγύς πλέον.
Γι’ αυτό, επειδή οι μέρες πλησιάζουν, μετά τις Γιορτές, τα κόμματα έβαλαν ήδη μπροστά τις μηχανές τους που πλέον δουλεύουν στο φουλ.
Ήδη ανακοινώθηκε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι ο πρωθυπουργός στον εναπομείναντα χρόνο θα επισκεφθεί τις 13 περιφέρειες ξεκινώντας άμεσα.
Από την άλλη,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει ήδη και επισκέπτεται διάφορες νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Στην ίδια κατάσταση των περιοδειών βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Από κοντά βέβαια και οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί που ελπίζουν να ξεπεράσουν το 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτές.
Γ.Δ.


Εκλογικό ΙΙ
Τώρα εσείς οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης, θα περιμένετε να σας αναφέρω και κάποιες προβλέψεις μου. Προβλέψεις για ποσοστά και αντίστοιχες έδρες. Πάντα βέβαια ως πιθανότητα διότι εκλογές σημαίνουν ουκ ολίγες φορές και εκπλήξεις.
Τέλος πάντων, χοντρικά, η Νέα Δημοκρατία θα κυμανθεί γύρω στο 33% με 8-9 έδρες στην Ευρωβουλή.
Ακολουθεί η εκτίμηση για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15% με 3-4 έδρες, στο 13% το ΠΑΣΟΚ με 3 έδρες, με 10% το ΚΚΕ με 2 έδρες, η Ελληνική Λύση με 8% επίσης με 2 έδρες, η Πλεύση Ελευθερίας με 4% και μία έδρα, Νίκη και Νέα Αριστερά με 3% και οι δύο εκλέγουν από ένα Ευρωβουλευτή.
Για τους υπόλοιπους, Δημοκράτες, ΜέΡΑ 25, Φωνή Λογικής, Κόσμος κλπ, θα κινηθούν από 2% μέχρι 1%.
-Κρατήστε τα νούμερα αυτά για να δούμε εάν θα είναι σωστή η εκτίμηση.
Γ.Δ.


Μας αγαπούν μεν, αλλά…
Όλοι οι Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι κατά καιρούς, των διαφόρων Κυβερνήσεων, εκφράζουν την άποψη ότι «ο περιφερειακός τύπος είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός κρίκος της πολυφωνίας, του πλουραλισμού, της ελευθεροτυπίας που χαρακτηρίζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον τόπο μας. Αναδεικνύει ειδήσεις, προβάλει τοπικά ζητήματα, αποτελεί μέσο έκφρασης των ανθρώπων της ελληνικής περιφέρειας και αυτό είναι ακριβώς που έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών και των έντυπων μέσων».
Παράλληλα, όλοι αποδέχονται ότι ο Περιφερειακός Τύπος είναι πυλώνας ανάπτυξης της περιφέρειας.
Από την άλλη όμως τελείως αψυχολόγητα λαμβάνονται αποφάσεις πέραν πάσης λογικής και γνώσης της πραγματικότητας αυτού και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια.
Το θέμα είναι σοβαρό και σύντομα θα επανέλθουμε αναλυτικότερα αναμένοντας τις εξελίξεις από την κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Άλλος σπάει, άλλος πληρώνει


Η φωτογραφία από την οδό Σταθμού, εκεί στην πλατεία Μπαλτατζή.
Κάποιος απρόσεκτος οδηγός Ι.Χ. ή μικρού φορτηγού μάλλον ο δράστης. Ο οποίος όντας απρόσεκτος, χτύπησε μάλλον με όπισθεν την κολόνα φωτισμού του δήμου με αποτέλεσμα να την μισοξηλώσει.
Έτσι, εγκαίρως, ενημερώθηκε ο δήμος και την αποξήλωσε ή για να την αντικαταστήσει ή για να την επισκευάσει. Δίπλα ακριβώς διακρίνεται σπασμένη και η μικρή κολόνα επί του ίδιου πεζοδρομίου.
Χωρίς να φταίει ο δήμος «πληρώνει» τα σπασμένα άλλων.
Γ.Δ.


Πρωτομαγιά στη θάλασσα


Καλοκαιρινός ήταν ο καιρός της Πρωτομαγιάς ή μάλλον …Επταμαγιάς για φέτος που γιορτάστηκε  εκ μεταφοράς στις 7 Μαΐου. Δεν ήταν απεργία αλλά αργία και έτσι πολλοί Ξανθιώτες έκαναν μια επανάληψη του Πάσχα. Κάποιοι έστησαν ψησταριές στην παραλία και συνδύασαν το ψήσιμο με το μπάνιο. Η παραλία του Αη Γιάννη στα Άβδηρα θύμιζε καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Πολύς κόσμος επέλεξε και την παραλία της Μάνδρας και του Μυρωδάτου. Κάποιοι που προφανώς βαρέθηκαν το αμνοερίφιο επέλεξαν τα παραλιακές ψαροταβέρνες για λίγο ψαράκι.
Παρεούλα, κουβεντούλα και καλή καρδιά! Δεν θέλει και πολλά ο άνθρωπος για να περνά καλά!. Έτσι τουλάχιστον συνέβαινε παλαιότερα και οι κάποιας ηλικίας το γνωρίζουν καλά. Οι νέοι έχουν άλλους κώδικες επικοινωνίας.!
Μ.Ξ. 


 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…