Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μεγάλη ποσότητα υδράργυρου εκτεθειμένη στο κέντρο της πόλης

Μεγάλη ποσότητα υδράργυρου εκτεθειμένη στο κέντρο της πόλης

0
ydrargyros xanthi
 

Αποκλείστηκε το σημείο. Καλύφθηκε με θειάφι η ποσότητα του χημικού στοιχείου για να μην εξαπλωθεί

 

Ερευνάται αν η διαρροή οφείλεται σε μεταφορά μηχανήματος του πανεπιστημίου. Για 10 περίπου μέρες πιθανότατα «λίμναζε» το επικίνδυνο υλικό

 
 
Έκπληκτοι οι αρμόδιοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και της αστυνομίας ενημερώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής για μεγάλη ποσότητα υδραργύρου που βρισκόταν εκτεθειμένη, στο κέντρο της πόλης, ακριβώς μπροστά από το κτίριο που στεγάζεται το ΙΓΜΕ και η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, στην πάροδο της οδού Μπρωκούμη.
Αμέσως, δυνάμεις της πυροσβεστικής απέκλεισαν το σημείο και κάλυψαν με θειάφι την ποσότητα του εξαιρετικά τοξικού χημικού στοιχείου, αφού έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ενώ εκκένωσαν και το κτίριο από τους υπαλλήλους. Να σημειωθεί ότι με την κάλυψη από θειάφι περιορίζονται μεν οι εκπομπές, καθώς και ο κίνδυνος εξάπλωσης, αλλά παραμένει η τοξικότητα του υδράργυρου, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο διοικητής της υπηρεσίας Χρήστος Καλογουλίδης ήρθε αμέσως σε επαφή με το συντονιστικό περιφερειακό όργανο της πυροσβεστικής, με αίτημα να σπεύσει άμεσα εξειδικευμένο συνεργείο για να απομακρύνει την ποσότητα του υδράργυρου από το σημείο. Εκεί βρέθηκαν και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανό κυκλοφοριακό πρόβλημα και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για παν ενδεχόμενο.
 
Πότε συνέβη η διαρροή;
Το περίεργο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ποσότητα του υδράργυρου βρισκόταν εκεί για αρκετές ημέρες, χωρίς κανείς να ανησυχήσει ή να ενημερώσει τους αρμόδιους. Μείζον ερώτημα αποτελεί ο τρόπος που βρέθηκε στο σημείο τόσο μεγάλη ποσότητα του χημικού στοιχείου. Ερευνάται πάντως αν προκλήθηκε κατά τη μεταφορά μηχανήματος του πανεπιστημίου από το εργαστήριο που στεγάζεται στο εν λόγω κτίριο σε άλλη υποδομή του πολυτεχνείου, μιας και σημειώθηκε μία μετακίνηση από μεταφορική εταιρία στις 14 Ιανουαρίου. Ωστόσο, τίποτα δε θεωρείται δεδομένο και γι’ αυτό οι έρευνες συνεχίστηκαν.
Πάντως, όσοι ήρθαν σε επαφή με τον υδράργυρο στο συγκεκριμένο χώρο, αν τον πάτησαν ή αν ακούμπησε τα ρούχα τους, καλό είναι να τα ξεφορτωθούν αμέσως.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης στο άρθρο «Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη» που δημοσιεύτηκε την 24η Απρίλη 2024 στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Γράφει ο Νάσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλ…