Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εκπτώσεις αλλά όχι…στα πρόστιμα

Εκπτώσεις αλλά όχι…στα πρόστιμα

0
ekptoseis-empros
 

 Έως και 50% θα πέσουν οι τιμές σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης. Ξεκίνησαν ήδη οι προσφορές

 

Κλιμάκια ελέγχου του Τμήματος Εμπορίου θα οργώσουν την αγορά προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από παραπλανητικές εκπτώσεις

 
 
Τις πρώτες εκπτώσεις του 2014 φέρνει η επόμενη εβδομάδα, οι οποίες ξεκινούν την Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά όλα τα εμπορικά καταστήματα χωρίς κανέναν περιορισμό. 
Στα πλαίσια αυτά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) απέστειλε στις Ομοσπονδίες μέλη της και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις. 
 
Τι πρέπει να προσέξουν οι έμποροι
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι έμποροι και οι υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να προσέξουν να υπάρχει αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, καθώς αυτή είναι υποχρεωτική. Ωστόσο η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης, καθώς δεν είναι υποχρεωτική. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Με άλλα λόγια η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά. 
 
Πρόστιμα φωτιά για όσους δεν συμμορφωθούν
Σε επικοινωνία του «Ε» με το Τμήμα Εμπορίου Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης ενημερωθήκαμε ότι τα κλιμάκια ελέγχου είναι έτοιμα να οργώσουν την αγορά, προκειμένου να καταγράψουν τις τιμές κωδικών πριν τις εκπτώσεις, για να μπορούν να τις συγκρίνουν με αυτές που θα αναγράφονται κατά την διάρκεια.
Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων, όπως προβλέπει η εγκύκλιος, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.
 
Οι καταστηματάρχες προτίθενται να πραγματοποιήσουν εκπτώσεις έως και 50%
Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» από τον εμπορικό κόσμο, είναι έτοιμοι να απαντήσουν δυναμικά στην οικονομική κρίση πραγματοποιώντας εκπτώσεις που αγγίζουν το 50%.
Μάλιστα, χάρη στην κατάργηση της απαγόρευσης των προσφορών στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών πριν τις εκπτώσεις, οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν ήδη να ενεργούν προσφορές, που στο μυαλό του καταναλωτή λειτουργούν εισαγωγικά ως «προπομπός» της κύριας περιόδου των τακτικών εκπτώσεων.
 
Ποιες είναι οι περίοδοι των εκπτώσεων για το 2014
Οι περίοδοι των εκπτώσεων μέσα στο έτος είναι τέσσερις: 2 χειμερινές και 2 καλοκαιρινές και τότε τα μαγαζιά συνήθως είναι ανοιχτά και Κυριακές. Γενικά οι ημερομηνίες εκπτώσεων κάθε χρόνο, είναι λίγο πολύ οι ίδιες. Απλά μπορεί να έχουν απόκλιση 1-2 μέρες μερικές φορές.
Χειμερινές εκπτώσεις
Οι χειμερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται την δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Έτσι, οι εκπτώσεις του 2014 αρχίζουν από Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και πάλι το πρώτο δεκαήμερο, Σάββατο 1 Νοεμβρίου ως Δευτέρα 10 Νοεμβρίου του 2014.
Καλοκαιρινές εκπτώσεις
Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαήμερο του μήνα Μαΐου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Έτσι, οι εκπτώσεις του 2014 αρχίζουν από Πέμπτη 1 Μαΐου και τελειώνουν το Σάββατο 10 Μαΐου και πάλι από Δευτέρα 14 Ιουλίου έως Κυριακή 31 Αυγούστου 2014.

Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…