Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δάνεια 550 εκατ. ευρώ σε Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις

Δάνεια 550 εκατ. ευρώ σε Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις

0
images
«Επιχειρηµατική Επανεκκίνηση»
 
Μέσω του Εθνικού Ταµείου Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης
Τη χορήγηση δανείων για κεφάλαιο κίνησης και χρηµατοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας προβλέπει το πρόγραµµα «Επιχειρηµατική Επανεκκίνηση», την έναρξη του οποίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Τα 275 εκατ. ευρώ του προγράµµατος παρέχονται από το Εθνικό Ταµείο Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τα υπόλοιπα 275 εκατ. από 14 συνεργαζόµενες τράπεζες.
Η διαδικασία υπογραφής των σχετικών συµβάσεων µεταξύ του Εθνικού Ταµείου Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και των συνεργαζόµενων τραπεζών έχει ολοκληρωθεί και οι ενδιαφερόµενες επιχειρήσεις µπορούν πλέον να απευθύνονται στην τράπεζα της επιλογής τους για την υποβολή αιτήσεων χρηµατοδότησης.
Επιλέξιµες για χρηµατοδότηση είναι οι υφιστάµενες και υπό ίδρυση πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις όλων των οικονοµικών κλάδων, ενώ τα δάνεια που θα χορηγηθούν από τη δράση θα έχουν, σύµφωνα µε το υπουργείο Ανάπτυξης, ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις καθώς το 50% των κεφαλαίων που εισφέρει το ΕΤΕΑΝ θα είναι άτοκα. Έτσι το επιτόκιο διαµορφώνεται στο 50% του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισµού της επιχειρήσεως.
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για σηµαντική ευκαιρία για τις ΜµΕ. «Από σήµερα µπορεί οι µικροµεσαίοι επιχειρηµατίες, είτε εκείνοι που έχουν υφιστάµενες σήµερα επιχειρήσεις είτε αυτοί που θέλουν να δηµιουργήσουν καινούριες επιχειρήσεις, να απευθυνθούν σε 14 διαφορετικές τράπεζες, συµπεριλαµβανοµένων φυσικά όλων των µεγάλων τραπεζών, προκειµένου να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραµµα, που είναι το πιο φιλικό πρόγραµµα που υπάρχει σήµερα για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά», ανέφερε.
Ταµείο Εγγυοδοσίας
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, Γ. Γεροντούκος, τις επόµενες µέρες ενεργοποιείται το Ταµείο Εγγυοδοσίας, το οποίο θα εγγυάται µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις προκειµένου να πάρουν δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, δάνεια για επενδύσεις και δάνεια έναντι επιχορηγήσεων.
Το Ταµείο Εγγυοδοσίας θα βολεύει, σύµφωνα µε τον κ. Γεροντούκο, κυρίως τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που έχουν «ελλείπουσα φερεγγυότητα».
Απλούστευση των διαδικασιών για το Εξοικονοµώ κατ’ Οίκον
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραµµα Εξοικονοµώ κατ’ Οίκον σε συνάντηση µεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε να γίνει απλούστευση των διαδικασιών και να καλυφθούν οι 2.000 αιτήσεις που είναι «παγωµένες» από τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
«Οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει θα ησυχάσουν, θα πάρουν τα χρήµατά τους, έτσι όπως προβλέπει το πρόγραµµα. Και ελήφθη επίσης µια σηµαντική απόφαση, µήπως όλα αυτά τα κεφάλαια διατεθούν µε νέα µορφή στην αγορά, προκειµένου να είναι πιο φιλικά προς το νοικοκυριό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ.
Υπενθύµισε ακόµη ότι στο πρόγραµµα έχουν ήδη υπαχθεί περισσότερες από 24.000 κατοικίες µε επιλέξιµους προϋπολογισµούς 236 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξοφληθεί επιλέξιµες δαπάνες 76 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 47 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…