Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κι ύστερα… έφυγαν οι μέλισσες

Κι ύστερα… έφυγαν οι μέλισσες

0
melissokomos
«Κεντρί» για τους μελισσοκόμους η χρήση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Απώλειες σε όλη την Ευρώπη
 
Με ζημιές έως και 70% το φετινό ξεκίνημα για τους μελισσοκόμους της Ξάνθης. Αδυνατούν να αυξήσουν τους πληθυσμούς τα τελευταία 2 χρόνια
 
Ελένη Διαφωνίδου
 
Σε «κεντρί» που «τσιμπάει» επανειλημμένα τους μελισσοκόμους εξελίσσονται οι δυσμενείς συνέπειες της χρήσης δυνατών φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες όλης της χώρας για τους πληθυσμούς των μελισσιών. Το πρόβλημα αφορά σε όλη την Ευρώπη και σχετίζεται με τη χρήση τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, τα εντομοκτόνα Clothianidin, Thiamethoxam και Imidacloprid, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων είναι 7.000 φορές περισσότερο τοξικά σε σχέση με το DDT, η χρήση του οποίου απαγορεύτηκε τη δεκαετία του ’70, ενώ παραμένουν για μήνες και έτη στο περιβάλλον.
Σημαντικές μειώσεις πληθυσμών μελισσών στο νομό μας
Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Ξάνθης Παναγιώτης Καραπαναγιωτίδης, το πρόβλημα είναι εξαιρετικά έντονο στην περιοχή μας τα τελευταία δύο χρόνια και πλήττει κυρίως την παραγωγή από καλλιέργειες βαμβακιού, ηλιόσπορου και ελαιοκράμβης, όπου η μείωση που σημειώνεται φτάνει το 50%. «Ο περσινός χειμώνας ήταν απελπισία. Φέτος ο χειμώνας ήταν ηπιότερος, αλλά είχαμε πολλές αρρώστιες. Φέτος στο ξεκίνημα μπήκαμε με ζημιά 70%. Αν κάποιος είχε 100 μελίσσια, σώθηκαν τα 20», αναφέρει ο κ. Καραπαναγιωτίδης, που προσθέτει ότι το μείζον πρόβλημα είναι ότι εξαιτίας της αυξημένης θνησιμότητας αδυνατούν να αυξήσουν τους πληθυσμούς. Μάλιστα, και ο ίδιος συγκαταλέγεται σε αυτούς που αναγκάστηκαν φέτος να αγοράσουν μελίσσια από άλλα μέρη γιατί με όσα του είχαν μείνει δεν μπορούσε να κάνει παραγωγή. Και άλλα, από τα περίπου 230 ενεργά μέλη του συλλόγου είχαν αντίστοιχα προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, τόσο το γεγονός ότι γίνονται αδύναμες οι μέλισσες από τα φυτοφάρμακα, όσο και η πρόσθεση νέων ατόμων στους υπάρχοντες πληθυσμούς αποτελούν παράγοντες που προκαλούν τη μείωση της παραγωγής.
Κρίσιμη ψηφοφορία τη Δευτέρα στην ΕΕ για την αναστολή χρήσης των θανατηφόρων φυτοφαρμάκων
Ο κ. Καραναπαγιωτίδης μας ενημερώνει επίσης για την κοινή προσπάθεια που γίνεται στην ΕΕ, με την ίδρυση του ευρωπαϊκού συλλόγου μελισσοκόμων, οι οποίοι πιέζουν προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης χρήσης των συγκεκριμένων εντομοκτόνων. Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει δυναμικά οι μελισσοκόμοι της Γαλλίας, που ήδη πέτυχαν την απαγόρευση κυκλοφορίας των συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων. Κατόπιν πιέσεων των συλλόγων μάλιστα τη Δευτέρα πραγματοποιείται ψηφοφορία μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφασιστεί η διετής αναστολή της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες. Σε μια πρώτη ψηφοφορία πάντως, που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο η Ελλάδα είχε συνταχθεί με τις χώρες που απέρριψαν την απαγόρευση, αποδεχόμενες τα επιχειρήματα της βιομηχανίας σύμφωνα με τα οποία τα φυτοφάρμακα βοηθούν στην αύξηση της αγροτικής παραγωγής. Οι εντατικές προσπάθειες των μελισσοκόμων και της Greenpeace συνεχίζουν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη με κύριο επιχείρημα ότι από την επικονίασή των μελισσών εξαρτάται το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας, αλλά και ότι η αυξημένη αγροτική παραγωγή ευνοεί και τις ίδιες τις βιομηχανίες, αφού αποφέρει γύρη.
Αύξηση στον πληθυσμό των… μελισσοκόμων
Πάντως, παρά το δυσμενή αυτό παράγοντα της χρήσης δηλητηριωδών εντομοκτόνων, η εικόνα που έχει δοθεί για τη μελισσοκομία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την παραγωγή με αποτέλεσμα, πολλοί να στραφούν σε αυτή όσο μάλιστα η οικονομική συγκυρία δίνει ελάχιστα περιθώρια για άλλη εργασία. Ο κ. Καραπαναγιωτίδης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι πριν την κρίση ο σύλλογος είχε 1.000 καταγεγραμμένα μέλη, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι οι μελισσοκόμοι του νομού είναι σίγουρα 2.000. «Παροτρύνθηκε πολύς κόσμος το τελευταίο διάστημα γι’ αυτή την παραγωγή. Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους, άνεργους, που επιστρέφουν στην αγροτική παραγωγή γιατί δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν ότι η μελισσοκομία δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει γνώσεις και εμπειρία», επισημαίνει καταληκτικά ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…