Σχόλια 01/05/2013

0
Στη χώρα των 1,5 εκ. ανέργων κάποιοι εργαζόμενοι απεργούν γιατί πρέπει να εργασθούν ελάχιστα περισσότερο…
 
 
Τελικά πάει ο Κικίλιας
 Πέρασε του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση τελικά και με τη συμπαράσταση και του πρωθυπουργού, απομακρύνθηκε ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Κικίλιας. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο κύριος Θ. Αμπατζόγλου, φαρμακοποιός, πρώην διοικητής του ΙΚΑ και πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Έτσι, παρά τις αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η αντικατάσταση έγινε και μάλιστα με ιδιαίτερα άκομψο τρόπο.
«Ε»
 
Ήταν κώνειο!
 Το τραγικό συμβάν στον Έβρο με οικογένεια ομογενών η οποία δηλητηριάστηκε από χόρτα, αποδείχτηκε πως ήταν κώνειο!
Από την κατανάλωση του χόρτου πέθανε ο 74χρονος πατέρας και έστειλε στο νοσοκομείο το γιο και τη νύφη του.
Το κώνειο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα φυτό-δηλητήριο, το οποίο μάλιστα έγινε διάσημο για το εκχύλισμα που ήπιε ο φιλόσοφος Σωκράτης και με τον τρόπο αυτόν πέθανε.
«Ε»
 
Βρώμικη γωνιά
 Στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, στην 28ης Οκτωβρίου με γωνία Τσιμισκή, υπάρχει μια «βρώμικη γωνιά». Και δεν είναι σχήμα λόγου. Απεναντίας είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα την οποία βλέπουν οι δημοτικοί μας άρχοντες αλλά αδιαφορούν.
Και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πρόκειται για τη γωνιά που υπήρχε το καφέ Άρωμα, καθώς και το διπλανό κατάστημα εσωρούχων.
Εκεί λοιπόν, μετά το κλείσιμο των δύο καταστημάτων, ο χώρος έχει «καταληφθεί» από τα περιστέρια! Που μένουν εκεί, πολλαπλασιάζονται, βρωμίζουν και πεθαίνουν!
Επιτέλους, αυτή η εικόνα θα πρέπει να εξαλειφθεί. Είναι μια εικόνα που δυσφημεί την πόλη μας, τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή. Το κτίριο βέβαια πρόκειται να κατεδαφιστεί. Όμως μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να παρθούν μέτρα. Η σημερινή εικόνα είναι ντροπή για την πόλη.
«Ε»
 
Μεταλλάξεις
 Μεγάλη Βδομάδα διανύουμε πλέον, αν και τον Σταυρό ως χώρα τον κουβαλάμε εδώ και μερικά…Μνημόνια, όμως η ευσυνειδησία όσων διατηρούν τις παραδόσεις, επιβάλλει τη νηστεία, την οποία τηρούν, πλέον, ακόμα και όσοι δεν έχουν έντονο το θρησκευτικό ή παραδοσιακό συναίσθημα.
Η φιλελεύθερη Ευρωπαϊκή οικονομική πορεία της χώρας (εδώ ευχαριστούμε το ΠΑΣΟΚ), επέφερε μεταλλάξεις όχι μόνο στον τρόπο ζωής των Ελλήνων, αλλά αλλοίωσε ακόμα και την ίδια την παράδοση, μεταλλάσσοντας εγγενή λαογραφικά στοιχεία που αποτελούν την ταυτότητα του Έλληνα.
Για παράδειγμα, η νηστεία των Αγίων Ημερών άρχισε να αντικαθίσταται από τον αμιγώς, μέχρι πρότινος, οικονομικό όρο της λιτότητας. Από πού κι ως που, κύριοι, εμείς οι Έλληνες είχαμε σχέση με τέτοια πράγματα; Ούτε ως λέξη, ούτε τα όσα προϋποθέτει η λιτότητα δεν ήταν και δεν θα είναι αποδεκτά σ’ αυτήν τη χώρα. Εδώ οι ευρωπαίοι τείνουν να αποτινάξουν αυτόν τον όρο και θα τον κρατήσουμε εμείς;
«Ε»
 
Δημοσκόπηση
 Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της νέας δημοσκόπησης της Alco για το Newsit, τα οποία αποτυπώνουν ότι η πολιτική ρευστότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το χάρτη των κομμάτων.
Η δημοσκόπηση έγινε κατά το διάστημα 23-26 Απριλίου και ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογική δύναμη που σημειώνουν δύο νεοσύστατα κόμματα, το «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου, που συγκεντρώνει 2% και το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου, που δίχως να διαθέτει έστω και τις στοιχειώδεις υποδομές ενός κόμματος, έφτασε στο 1,4%.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι έκοψαν μέρος της δύναμης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να παίρνει κεφάλι ο Σαμαράς, κατά συνέπεια και την κυβέρνηση. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η Χρυσή Αυγή έπιασε ταβάνι.
«Ε»
 
Στην αγορά
 
Μαύρο δάκρυ πέφτει στην αγορά, εξαιτίας της απώλειας των δώρων του Πάσχα των συνταξιούχων. Οι «φτωχοί» Έλληνες παππούδες έγιναν ακόμη φτωχότεροι, με αποτέλεσμα η αγορά να χάσει έναν πολύτιμο πυλώνα της.
Η απουσία τους είναι εντονότατη, λένε οι έμποροι, που έχουν ακόμη νωπές τις αναμνήσεις από την καταναλωτική συμπεριφορά των ηλικιωμένων παραμονές γιορτών. Σήκωναν όλη την αγορά και έφευγαν!
«Ε»
 
Πάσχα Ελλήνων φτωχικό Πάσχα
 
Καμία σχέση με άλλες χρονιές δεν θα έχει το φετινό Πάσχα. Θα είναι το πιο φτωχικό και θλιμμένο Πάσχα της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Οι οικονομικές αντοχές των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας έχουν εξαντληθεί προ πολλού, ενώ το δώρο είναι ανάμνηση παλιά για όλους τους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Φέτος απουσιάζει η χαρά των δώρων, της προσφοράς σε αγαπημένους ή σε αναξιοπαθούντες, έχει χαθεί η χαρά της γιορτής.
Πολύ λίγοι θα κάνουν δώρα στους αγαπημένους τους. Ακόμη και ο πατροπαράδοτος οβελίας είναι απαγορευτικός για το φτωχό βαλάντιο των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι περισσότεροι θα περικόψουν δραστικά την ποσότητα κρεατικών που θα αγοράσουν, ενώ σε πολλά σπίτια δεν θα μυρίσει φέτος «του φτωχού τ’ αρνί»…
Όλα περιορισμένα και λιγοστά. Ίσως βέβαια το θρησκευτικό πνεύμα να είναι πιο έντονο, όπως γίνεται συνήθως σε καιρούς ανέχειας. Αλλά δυστυχώς για τους περισσότερους Έλληνες η σταύρωση θα συνεχισθεί και μετά την Ανάσταση…
 
Λάθος υπαλλήλου μπλόκαρε το ΤΑΧΙS σε 27 Δ.Ο.Υ.
 
Τα πάνω κάτω στο σύστημα ΤΑΧΙS 27 εφοριών, που έχουν διασυνδεθεί πιλοτικά, προκάλεσε εσφαλμένος χειρισμός μίας εφοριακού τη Δευτέρα.
Η υπάλληλος έδωσε λάθος εντολή εκτύπωσης ενός εγγράφου επί 10.000 φορές. Η ενέργειά της μπλόκαρε το σύστημα, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συναλλαγές από τις 11 το πρωί.
Οι εφορίες σταμάτησαν να δέχονται τις πληρωμές για το ΦΠΑ και τους υπόλοιπους φόρους, προκαλώντας ανησυχία σε χιλιάδες φορολογούμενους.
 
Δεν ειν’ αργία ειν’ απεργία
Πολύ μας τα μπέρδεψαν σήμερα Πρωτομαγιά. Η αργία της Πρωτομαγιά μεταφέρθηκε για την Τρίτη μέρα του Πάσχα. Κατά συνέπεια οι δημόσιες υπηρεσίες σήμερα είναι ανοιχτές όπως και η αγορά. Αλλά η ΓΣΕΕ κήρυξε απεργία κατά συνέπεια οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μπορούν να απεργήσουν για να γιορτάσουν την εργατική πρωτομαγιά. Πώς καθιερώθηκε όμως ο όρος «εργατική» Η πρώτη του Μάη είναι αργία και είναι παγκοσμίως γνωστή ως «εργατική πρωτομαγιά» ενώ είναι συνυφασμένη με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που γράφτηκε με μελανά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας και έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Χάιμάρκετ», όταν την Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας Οι διαδηλώσεις κράτησαν μερικές μέρες, ωστόσο στις 4 Μαΐου,κατά τη διάρκεια μίας πορείας για τα προαναφερθέντα αιτήματα, στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές, ενώ υπήρξαν και περισσότεροι από 70 τραυματίες από την έκρηξη αλλά και τις μετέπειτα συγκρούσεις με την αστυνομία.
Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 και το 1893 όταν περίπου 2.000 εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας οχτάωρο.
Μ.Ξ.
 
 
Συνταγματική η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για την περιοχή η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τη συνταγματικότητα της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών στο νηπιαγωγείο. Το Δικαστήριο κλήθηκε να αποφανθεί επί προσφυγής του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι ο νομοθέτης μπορεί να αυξάνει τα υποχρεωτικά χρόνια εκπαίδευσης προς το λύκειο, όχι όμως για τα μικρά παιδιά όπου απαιτείται ένα μίνιμουμ ωριμότητας. Ωστόσο, το ΣτΕ απέρριψε αυτό τον ισχυρισμό, καταλήγοντας ότι ο νομοθέτης έχει τέτοια ευχέρεια «κατά τη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής και κατόπιν εκτιμήσεως των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, να αυξάνει τα έτη υποχρεωτικής εκπαιδεύσεως, στο πλαίσιο και κατά το στάδιο της προσχολικής αγωγής, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής φοιτήσεως στο νηπιαγωγείο».
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …