Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Λύση και εκκαθάριση της Αναπτυξιακής

Λύση και εκκαθάριση της Αναπτυξιακής

0
anaptixiaki-empros

Ομόφωνη απόφαση των μετόχων σε άτυπη σύσκεψη στο Επιμελητήριο

Νέα σύσκεψη στις 15 Μαρτίου οπότε θα μπουν και τυπικά οι τίτλοι τέλους 

Tην οριστική λύση της Αναπτυξιακής αποφάσισαν ομόφωνα άπαντες οι μέτοχοι που συμμετείχαν σε άτυπη σύσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης στο γραφείο του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος και προήδρευε άτυπα στη σύσκεψη. Δόθηκε έτσι ένα τέλος στο «ψυχορράγημα της» ένα χρόνο τώρα αφού ομόφωνα οι μέτοχοι έκριναν ότι είναι αργά για οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια διάσωσης καθ’ όσον μάλιστα δεν εκδηλώθηκε καμιά τέτοια βούληση από κανένα (ακόμη και απ’ τον κ. Δαδαλιάρη και τον κ. Μωραϊτη που ήταν οι μόνοι που επέμειναν μέχρι τελευταία στιγμή) και το μόνο που απομένει για να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία λύσης της εταιρείας με εκκαθάριση – όπως προβλέπεται από τον νόμο – είναι να παρθούν αποφάσεις στα δημοτικά και διοικητικά συμβούλια των μετόχων (δήμων και φορέων) και έτσι με την εξουσιοδότηση αυτή οι μέτοχοι θα συμμετέχουν σε νέα γενική συνέλευση, περί τις 15 Μαρτίου  – όπως προσδιορίστηκε – οπότε και θα πέσει και τυπικά η αυλαία της Αναπτυξιακής και θ’ αρχίσουν το έργο τους οι εκκαθαριστές, που όπως αποφασίστηκε θα είναι ένας οικονομολόγος και ένας νομικός.

Ο κύβος ερρίφθη: Λύση και εκκαθάριση της εταιρείας
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν για μια ακόμη φορά  όλες οι παράμετροι που συνιστούν το ενδεχόμενο συνέχισης της λειτουργίας της εταιρείας προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Ο κ. Ξυνίδης έθεσε ως προαπαιτούμενο για να γίνει αυτό, να χρηματοδοτήσουν γενναία (τουλάχιστον με 300.000 ευρώ) οι μέτοχοι την εταιρεία ώστε να καλυφθούν οι μίνιμουμ υποχρεώσεις της (ασφαλιστική , φορολογική ενημερότητα , δεδουλευμένα εργαζομένων, νοίκια κ.λ.π.). Η αναφορά του κ. Δαδαλιάρη στην τελευταία προσπάθεια που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μωραϊτη και συνέργεια δική του να εκταμιευτούν τα 88.000 ευρώ για το ΚΕΚ της Αναπτυξιακής και να υποβληθούν εγκαίρως τα δικαιολογητικά για να μην χαθεί το προεγκεκριμένο Leader Αλιείας, σώστε να υπάρχει μια «μαγιά» που θα μπορούσε να δώσει ζωή στην εταιρεία,  προκάλεσε το ξέσπασμα του Θανάση Ξυνίδη,  ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι αυτό δεν ήταν σύννομο και ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν εκταμιευτούν τα χρήματα αφού δεν υπήρχε προσωρινό διοικητικό συμβούλιο και εξουσιοδότηση από μέτοχο.  Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Δαδαλιάρη για σπέκουλα και για «παιχνίδια κάτω απ’ το τραπέζι…με τους νταβατζήδες της πόλης», όπως είπε. Μάλιστα άφησε υπόνοιες για συμμετοχή και της προηγούμενης διοίκησης στην προσπάθεια αυτή τονίζοντας με έντονο τόνο: «Αυτοί που τα’ καναν μαντάρα δεν θα βγουν τιμητές» και ενημέρωσε  για την μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει στον εισαγγελέα τονίζοντας επίσης ότι στην Αναπτυξιακή θα γίνει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης και θ’ αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν». Ο κ. Καραλίδης με τη σειρά του επανέλαβε ότι απ’ την αρχή η περιφέρεια το είχε ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αποχωρήσει απ’ όλες τις αναπτυξιακές και ως αναπτυξιακή της περιφέρειας θα είναι της Καβάλας.

Διάδοχη της Αναπτυξιακής η ΕΠΑ – ΟΤΑ
Τόσο ο δήμαρχος Ξάνθης όσο και ο δήμαρχος Αβδήρων που είναι και πρόεδρος της ΠΕΔ αναφέρθηκαν στην απόφαση που πάρθηκε στην ΠΕΔ να στηριχθεί και ν’ αποτελέσει διάδοχο σχήμα της Αναπτυξιακής για όλη την περιφέρεια η ΕΠΑ (Αναπτυξιακής της πρώην ΤΕΔΚ). Μάλιστα ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης έριξε τα βέλη του προς τον κ. Καραλίδη που συναίνεσε να είναι αναπτυξιακή της περιφέρειας αυτή της Καβάλας και όχι της Ξάνθης. Τέλος μετά από αρκετή ώρα συζήτηση ο κύβος ερρίφθη για οριστική λύση της εταιρείας και ο κ. Παραστατίδης συνοψίζοντας ανέφερε την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί (όπως προαναφέρθηκε). Επίσης επειδή το Επιμελητήριο θα στεγάσει προσωρινά τα αρχεία και τον εξοπλισμό της Αναπτυξιακής μετά την έξωση από τον μισθωτή εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Μωραϊτης να παραλάβει όλα αυτά που θα του παραδώσουν ο λογιστής και ο προϊστάμενος του διοικητικού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…