Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Προτάσεις για μια «ζωντανή πόλη»

Προτάσεις για μια «ζωντανή πόλη»

0
poli-empros

Σκεπαστή αγορά και πεζοδρόμηση στην  28ης Οκτωβρίου προτείνει ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ.  Μωραΐτης. Χαρακτηρίζει «μη  χρήσιμο» το έργο της πλατείας

Να κοιτάξει το Επιμελητήριο και ν’ αφήσει τα του δήμου του αντιτείνει ο δήμαρχος

Πολλές και …ανατρεπτικές,  ωστόσο ενδιαφέρουσες προτάσεις για αναμόρφωση του κέντρου της πόλης με στόχο το ξαναζωντάνεμα της αγοράς κατατέθηκαν από τον πρόεδρο αλλά και άλλα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης με αφορμή τη συζήτηση για το πρόγραμμα VITO, την περασμένη Τετάρτη. Να σημειώσουμε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα VITO, το οποίο υλοποιεί το Επιμελητήριο Ξάνθης μαζί με επιμελητήρια πόλεων άλλων χωρών (Ρουμανίας, Λετονίας, Εσθονίας κ.λ.π.)έχει αντικείμενο έρευνας τις πόλεις με τα ίδια χαρακτηριστικά. Δημιουργείται μια τράπεζα πληροφοριών όπου κατατίθενται προτάσεις που αφορούν στην αναμόρφωση του κεντρικού ιστού των πόλεων ώστε να γίνουν πιο λειτουργικές,  πιο «φιλικές» στον πολίτη πιο αναβαθμισμένες μέσα από αισθητικές παρεμβάσεις και κατά συνέπεια πιο ελκυστικές στους επισκέπτες.  

Καπαλί τσαρσί στην Ξάνθη;
Πρόταση για στεγασμένη αγορά στην κεντρική οδό της 28ης Οκτωβρίου με παράλληλη πεζοδρόμησή της κατέθεσε ο κ. Στέλιος Μωραϊτης, σημειώνοντας ότι είναι μια ιδέα που όπου έχει εφαρμοστεί έχει ξαναζωντανέψει η αγορά καθώς γίνεται τόπος συγκέντρωσης των πολιτών και των επισκεπτών. Κοστολογώντας την πρότασή του τόνισε ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να γίνουν καλαίσθητα σκέπαστρα και ότι το κόστος αυτό είναι απειροελάχιστο μπροστά στο κόστος της πλατείας που όπως είπε «χώρισε την πόλη στα δύο και έδιωξε τον κόσμο από το κέντρο», «καρφώνοντας» το δήμαρχο και υιοθετώντας απόψεις κάποιων που την έχουν χαρακτηρίσει «πλατεία – τέρας». Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Μωραϊτης πρόσθεσε ότι η πλατεία έτσι όπως έγινε δεν είναι ένα έργο χρήσιμο για τον Ξανθιώτη και ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να επανέλθει η περιμετρική πορεία όπως ήταν πριν μπροστά από τον νέο Δημαρχείο (κτίριο της ΤτΕ) και  να καταργηθούν οι πεζόδρομοι της Βόγδου και της Ηρώων. Παράλληλα πρότεινε τη κατασκευή νέου παρκινγκ δίπλα: «Αυτό που θέλουμε είναι το ξαναζωντάνεμα του κέντρου και της αγοράς μας. Να μην φεύγει ο κόσμος στα πολυκαταστήματα. Να δημιουργήσουμε πόλους έλξης μέσα στην πόλη. Όπως για παράδειγμα και στην Δημοτική αγορά. Θα μπορούσε ο δήμος στα καταστήματα που κλείνουν στη δημοτική αγορά να στεγάσει επαγγελματίες που ασκούν επαγγέλματα που σβήνουν όπως τσαγκάρηδες ή γανωτήδες, είδη λαϊκής τέχνης ώστε να έχει και τουριστικό ενδιαφέρον η δημοτική μας αγορά».
Τέλος είπε ότι αυτές τις προτάσεις πρόκειται να τις καταθέσει στο δήμο Ξάνθης και είναι ευκαιρία να ληφθούν υπ’ όψιν τώρα που εκπονείται η κυκλοφοριακή μελέτη.


Ο Δήμαρχος απαντά στον πρόεδρο του ΕΒΕ
Τάδε έφη ο κ. Μωραϊτης μπαίνοντας στα «χωράφια» του δημάρχου. Όμως ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης δεν άφησε αναπάντητη αυτή την «παρέμβαση» στα του δήμου του και με το δικό του τρόπο απαντά μέσα από το «Ε»: «Εάν ο κ. Μωραϊτης χορεύει στο σκοπό κάποιων δεν θα τον παρακολουθήσουμε… είναι δικαίωμά του! Το επιμελητήριο θα πρέπει να συμπαραστέκεται τους επιχειρηματίες όπως γίνεται σε άλλες χώρες, στην Τουρκία για παράδειγμα που βοηθά τα μέγιστα τους επενδυτές αναλαμβάνοντας τη διεκπεραίωση όλων των σταδίων υλοποίησης μιας επένδυσης. Εδώ το μόνο που κάνουν είναι να μαζεύουν εισφορές και να δίνουν πιστοποιητικά ότι τις μάζεψαν. Ας κοιτάξει λοιπόν πως θα βοηθήσει τα μέλη του και ας αφήσει τα του δήμου στους καθ’ ύλην αρμόδιους. Σ’ ότι αφορά τις προτάσεις για στεγασμένη αγορά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.  Ήδη έχει προκηρυχτεί μελέτη για στεγασμένη αγορά στο Παζάρι. Εκεί ναι  μπορούν να γίνουν στέγαστρα και να διαμορφωθεί ένας όμορφος χώρος. Όσον αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη δεν  θα πούμε εμείς τους μελετητές τι μελέτη θα κάνουν…»

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…