Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημοψήφισμα ζητά «πακέτο» με τις πρόωρες εκλογές ο Σωκράτης Ξυνίδης

Δημοψήφισμα ζητά «πακέτο» με τις πρόωρες εκλογές ο Σωκράτης Ξυνίδης

0
xynides-empros

Με ανοιχτή επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου

Διαμαρτύρεται για την επίθεση των εφημερίδων εναντίον του εξαιτίας της απειλούμενης κατάργησης της δημοσίευσης των ισολογισμών από την τρόικα

Σε δύο ανακοινώσεις με διαφορετικό περιεχόμενο προέβη την Παρασκευή ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. Η πρώτη αποτελεί δημοσιοποίηση της ανοιχτής επιστολής του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, όπου του προτείνει να ζητήσει μαζί με ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές –αν και ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της θητείας με το Λουκά Παπαδήμο- να θέσει και θέμα διενέργειας δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ευρωζώνη!
Με τη δεύτερη ανακοίνωσή του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την προσωπική επίθεση εναντίον του από οικονομικές εφημερίδες, όπως αναφέρει και τη συνδέει με την απόφαση της τρόικας να καταργήσει τη δημοσίευση των ισολογισμών.

Ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ
Πρόεδρε, 
Επειδή η έκφραση της λαϊκής βούλησης δεν μπορεί να είναι και δεν πρέπει να είναι κατά το δοκούν. Δεν μπορεί να εξυπηρετεί μόνο την φιλοδοξία κάποιων απλώς να γίνουν πρωθυπουργοί έστω και για μια μέρα. Δεν μπορεί να είναι επιθυμητή όταν με χαρτί και μολύβι μετράμε τις βουλευτικές μας έδρες αλλά επί της ουσίας ο λαός να αποφασίζει μόνο δια μέσου της αυθεντίας των βουλευτών, των παλαιοκομματικών σκοπιμοτήτων και της κομματικής πειθαρχίας. 
Προτείνω: Σε κάθε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί πρόωρα σε εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Κοινοβουλίου, παράλληλα να διεξαχθεί και δημοψήφισμα με το οποίο ο λαός θα αποφασίζει για την ευρωζώνη, για την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης-28ης Οκτωβρίου και την νέα δανειακή σύμβαση. Αν επικαλούνται κάποιοι την λαϊκή βούληση ας την έχουν αυθεντική και όχι κατά την δική τους ερμηνεία και αυθεντία. 
Με εκτίμηση,
Σωκράτης Ξυνίδης

Για τη δημοσίευση των ισολογισμών
Παρατηρείται ένα μπαράζ δημοσιευμάτων ιδίως οικονομικών εφημερίδων σε βάρος της πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, των υπηρεσιών και της ηγεσίας του. Τα δημοσιεύματα αυτά έχουν φτάσει μέχρι και στο σημείο να ερμηνεύουν τις αποφάσεις με βάση σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούν δε χαρακτηρισμούς περί αποτυχημένου υπουργού, προσωπικής του ήττας κλπ. Σε τοποθετήσεις δημοσιογράφων του οικονομικού ρεπορτάζ και μάλιστα παρουσία πολλών άλλων προσώπων, χρησιμοποιούνται εκφράσεις του τύπου «αυτός που κάνει τον Αναπληρωτή Υπουργό». 
Τι συνέβη και υπάρχει αυτή η έξαρση; Αυτό το πάθος; Τι μεσολάβησε τις τελευταίες μέρες και από την προ ημερών θετική υποδοχή που έτυχε η δημοσιοποίηση τόσο σημαντικών στοιχείων και δράσεων που αφορούν την αγορά, σήμερα καταλήξαμε στην απαξίωση των πάντων; 
Αυτό που συνέβη είναι η ενημέρωση ότι στο τεχνικό μνημόνιο έχει συμπεριληφθεί όρος για την κατάργηση της υποχρεωτικής δια νόμου δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών στις εφημερίδες. Το εάν έπρεπε ή δεν έπρεπε να υπάρξει αυτή η πρόβλεψη στο τεχνικό μνημόνιο με την τρόϊκα είναι ένα θέμα που χωρά πολύ συζήτηση και μπορούμε να την κάνουμε και δημόσια. 
Τη θέση του Υπουργείου επί της ουσίας όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τη γνωρίζουν. Το να απαξιώνουν οι εφημερίδες πολιτικά πρόσωπα γιατί θίγονται τα οικονομικά τους συμφέροντα από ενδεχόμενη εφαρμογή αποφάσεων με τόσο άμεσο και κυνικό τρόπο αποτελεί πρόκληση για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και τη λειτουργία του τύπου εντός αυτού.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δίχασε η συμμετοχή του Δήμου Ξάνθης σε ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα γαστρονομίας

Το καταψήφισε η αντιπολίτευση στην Δημοτική Επιτροπή εκφράζοντας τις διαφωνίες της για την…